Wat is gezond?
In het voorafgaande artikel over food for thought over honden heb je kunnen lezen over verschillende typen voer en over het belang van het goed kijken naar je hond om te bepalen of het voer al dan niet moet worden aangepast. Voor katten geldt eigenlijk hetzelfde. Ook zij hebben baat bij voer dat tegemoet komt aan hun natuurlijke behoeften.
Vetzuren
Katten hebben een natuurlijke drang naar vetachtige stoffen. Ze gebruiken dit niet alleen als energieleverancier, maar ze hebben het ook nodig voor een gezonde hormoonbalans en de bescherming van hun inwendige organen. Voeding met voldoende vetzuren is daarom zeer belangrijk. Het is een aanrader om de essentiële vetzuren (Omega 3, 6, en 9) bij te voeren. De meeste katten reageren hier erg goed op en dat is gelijk te zien aan hun vacht en huid.
Kattenvoer
Er zijn veel soorten geraffineerd kattenvoer op de markt, zoals brokjes en natvoer uit blik. Een nadeel van dit voer is dat er meestal weinig hoogwaardige eiwitten en vetten inzitten. Dit heeft verschillende redenen. Eiwitten en vetzuren zijn relatief kostbaar en daarbij kan door de vetzuren het voer sneller bederven. Hierdoor kan een zak voer potentieel minder lang houdbaar zijn. Daarvoor in de plaats bevat regulier kattenvoer vaak veel (goedkope) van graan afkomstige koolhydraten. Katten zijn echter van nature niet ingesteld op het verteren van granen. Van oorsprong halen katten hun voedingsstoffen uit verschillende delen van hun prooidieren. Als we dit als uitgangspunt nemen, is belangrijk om na te denken over het soort vlees dat we ze voeren: het moet van hoogwaardige kwaliteit zijn en afkomstig van gezonde dieren.
Biologisch vlees
Biologisch vlees heeft de voorkeur. Als het (prooi)dier een goede voeding heeft gehad en goed gezond is geweest, kunnen onze katten deze stoffen gebruiken voor hun voedingsbehoefte. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor biologisch vlees of voor voer dat gemaakt is van biologisch vlees (EKO-keurmerk). Dieren uit de biologische veehouderij krijgen voeding van hoogwaardige kwaliteit en geen of nauwelijks antibiotica. Daarnaast heeft deze keuze ook een ethische kant. Als dierenliefhebber houden we van onze kat(ten) en waarschijnlijk ook van andere dieren en daarom willen veel kattenbaasjes dat de dieren waar het vlees in het kattenvoer van afkomstig is een dierwaardig bestaan hebben gehad.
Water
Naast voldoende energie en uitgebalanceerde voedingsstoffen hebben katten, net als andere dieren, ook water nodig om gezond te blijven. Dit kan voor katten een heikel punt zijn. Zeker om de blaas- en nierfunctie gezond te houden, is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat de kat genoeg water binnenkrijgt.
Als de kat natvoer eet, wordt hiermee bijna de gehele waterbehoefte gedekt. Veel blikvoeding bestaat namelijk voor ongeveer 80% uit water. Vanwege de gevoeligheid aan de urinewegen van veel katten (met name gesteriliseerde katers) kan het toch goed zijn om het drinken van water extra aantrekkelijk te maken. Probeer eens onderstaande tips:
- Andere plaats: katten drinken graag op een rustige plaats en weg van de kattenbak én hun eetplaats.
- Zorg voor keuzemogelijkheden: door drinkbakjes op verschillende plaatsen in het huis te zetten, wordt water drinken extra aantrekkelijk. Zo kan er een bakje bij het eten, eentje op een wat hogere plek, eentje op een rustige plek in de woonkamer en eentje in de tuin gezet worden. Veel katten vinden een bakje in de tuin met regenwater helemaal het einde!
- Een brede drinkbak heeft de voorkeur: veel katten geven de voorkeur aan een brede schaal als drinkbak boven een klein, diep drinkbakje.
- Water met een smaakje: als de nood hoog is, kan water extra aantrekkelijk gemaakt worden met een smaakje. Een scheutje bouillon (pas op met zout) of kattenmelk kan ervoor zorgen dat de kat wel wil drinken.
- Stromend water: Sommige katten geven de voorkeur aan stromend water, bijvoorbeeld uit de kraan. Er zijn speciale drinkfonteintjes op de markt om aan deze behoefte te voldoen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.