winkel
Webwinkel

Hoe je bijwerkingen van vaccinaties kunt voorkomen

Schrijven over vaccinaties is altijd een beetje spannend omdat de discussies tussen de voor- en tegenstanders zo fel kunnen worden. In dit blog vertel ik kort ons standpunt en leg ik uit wat je kunt doen om eventuele negatieve gevolgen van een vaccinatie te voorkomen.

Vaccins hebben miljoenen levens gered

In de stroom informatie over voors en tegens van vaccineren is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat we in een enorme luxe positie zitten. Het is een voorrecht om überhaupt keuzes te kunnen maken over vaccineren.

Door grote groepen dieren te vaccineren komen in Nederland veel dodelijke ziektes praktisch niet meer voor. Denk hierbij aan rabiës en parvo, ziektes die je echt vér uit de buurt van je hond of kat wilt hebben.

Het gaat te ver om hier in detail uit te leggen hoe vaccins precies werken en waartegen geënt wordt, kijk daarvoor hier voor honden, katten of paarden.

Eén ding wat in ieder geval goed is om te weten, is dat het werkingsprincipe van vaccineren berust om immuniteit van de grote meerderheid. Als een groot deel van de populatie niet meer gevaccineerd wordt, kunnen gevaarlijke ziektes weer terugkomen. Deze ziektes zijn dus niet echt uitgeroeid.

Sluimerende klachten kunnen verergeren

Toch zijn er ook goede argumenten om niet gedachteloos een cocktailprik te halen. Vaccins zijn een belasting voor het lichaam. De hulpstoffen in het vaccin zijn vaak niet mis en het immuunsysteem moet aan de slag om antistoffen aan te maken.

Zoals ieder medicijn kan een vaccin bijwerkingen geven, bekende bijwerkingen zijn:

  • zwelling op de plek van de inenting
  • koorts en niet lekker zijn
  • misselijkheid en diarree
  • verstoord immuunsysteem en overgevoeligheid

Daarnaast zijn er nog veel meer verhalen van diereigenaren die klachten ervaren bij hun dier na inenting. Lang niet alle bijwerkingen die mensen melden zijn wetenschappelijk bewezen, maar naar mijn idee zijn de ervaringen van diereneigenaren wel degelijk heel waardevol.

Na een rondje Googelen op bijwerkingen van vaccinatie word je niet vrolijk. Bij mensen is bijvoorbeeld veel discussie over mogelijk autisme. Wat wij horen in de praktijk is dat sluimerende klachten tot een uitbarsting kunnen komen. Zo kunnen allergieën (opnieuw) opvlammen, ontstekingen de kop opsteken of problemen met de anaalklieren optreden. Bij honden met leishmania kan de ziekte opeens (weer) opvlammen na een vaccinatie.

Verantwoord vaccineren

Gelukkig zijn veel dierenartsen tegenwoordig bewust bezig om niet te overvaccineren. Het moet efficiënt zijn, maar niet overbodig.

Titeren kan hier ook deel van uitmaken. Bij titeren wordt bloed afgenomen dat wordt onderzocht op antistoffen. Als er nog voldoende antistoffen zijn, hoeft de enting op dat moment niet opnieuw gegeven te worden. En dit is veel vaker dan gedacht het geval! Bij steeds meer dierenartspraktijken kun je terecht om te titeren. Kijk hier voor een overzicht van gekwalificeerde dierenartsen.

Wanneer wachten met vaccinatie

Klachten naar aanleiding van vaccinatie nemen toe en de betrouwbaarheid van een vaccin neemt af als je niet op het juiste moment laat inenten. Stel een vaccinatie uit als je dier:

  • niet fit is, het immuunsysteem is dan al druk bezig om de gezondheid te herstellen.
  • chronisch ziek is: overleg met je dierenarts
  • drachtig is: overleg met je dierenarts.
  • tegelijkertijd al andere medicatie krijgt zoals narcosemiddelen, vlooien- of wormenbestrijding. Het schijnt dat vaccinatie beter aanslaat als er geen wormbesmetting is, maar tegelijk een antiwormenpil toedienen vergroot de belasting voor het lichaam nog meer.

Verder is het raadzaam om niet meer dan één vaccinatie per keer te geven, dus geen cocktail met meerdere vaccins zoals vaak gebeurt. Geef een tot twee maanden na een inenting pas de volgende inenting zodat je dier kan herstellen.

Bescherming voor kwetsbare dieren

‘Zomaar’ beslissen dat jouw dier niet ingeënt hoeft te worden is absoluut onverstandig. Je neemt hiermee een risico en het kan gevaarlijk zijn voor andere jonge of zieke dieren. Ook kun je je dier niet naar een pension, cursus of uitlaatdienst brengen.

Zoals we al eerder zeiden, berust de bescherming van vaccins op de immuniteit van de massa. Als het allergrootste deel van een groep dieren gevaccineerd is, kunnen dieren die niet gevaccineerd (kunnen) worden, ook veilig rondlopen. De ziekte is immers niet actief aanwezig in de populatie. Dieren met ernstige chronische aandoeningen (vooral auto-immuunstoornissen) kunnen namelijk niet altijd gevaccineerd worden.

Nazorg van vaccinatie

Dieren kunnen zo’n twee dagen niet helemaal fit zijn na het inenten. Maak ruimte zodat je dier het even rustig aan kan doen. Ga bijvoorbeeld niet intens spelen of trainen vlak na vaccinatie. Maak een warm en comfortabel plekje voor je dier en als hij of zij last heeft van de buik kun je een bottenbouillon maken. Bij ernstige klachten bel je natuurlijk de dierenarts.

Drainage Compositum

Regelmatig een reinigingskuur kan goed helpen om een teveel aan afvalstoffen in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Drainage Compositum is hier het meest geschikt voor. Wacht hiermee een week tot na de inenting om niet te veel prikkels aan het lichaam ineens te geven.

Als je dier bekend is met overgevoeligheid, bijvoorbeeld van de huid of spijsvertering, biedt het volledige Darm Herstel Plan uitkomst.

 

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge