winkel
Webwinkel

Hoe ziet een gezonde hondendrol eruit?

Let’s talk dirty!

Poep is natuurlijk niet zo’n aangenaam onderwerp om tijdens de lunch eens goed te bespreken, maar het is wel een erg belangrijk onderwerp. Aan de toestand van de ontlasting valt namelijk veel over de gezondheid af te lezen. Waarschijnlijk werp je zelf regelmatig een blik over je schouder in de wc-pot, maar doe je dat eigenlijk ook bij je dier?

Wat is normale hondenpoep?

Bij De Groene Os zijn we voorlopers op het gebied van veterinaire darmgezondheid. Een veelgehoorde vraag aan onze klanten is dan ook: hoe ziet de ontlasting eruit? Meestal krijgen we dan een antwoord in de trant van “nou, gewoon!”. Daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee, want wat is nu precies een normale drol?

Persoonlijke poep

Dé normale drol bestaat niet. Want wat normaal is verschilt per hond en is sterk afhankelijk van wat voor voer de hond krijgt.

  • Frequentie
    Hoe vaak een hond moet poepen is erg persoonlijk (vraag maar eens aan je huisgenoten hoe erg dit kan verschillen). Wat belangrijker is dan een richtlijn van 1 tot 2 keer per dag, is dat er regelmaat in zit. Dus niet de ene dag helemaal niet, de volgende dag 3 keer en weer een dag later 1 keer.
  • Geur
    Poep ruikt nou eenmaal niet zo lekker. Het is een manier van ons lichaam om ons te waarschuwen zodat we afstand bewaren tot mogelijke ziekteverwekkers. Maar ontlasting waar je echt steil van achterover slaat vanwege de doordringende stank, dat is niet normaal.
  • Consistentie en vorm
    Een gezonde hondendrol is stevig en mag afbreken als hij de grond de raakt, maar niet helemaal uit elkaar vallen. De vorm is glad, eventueel met enkele barsten erin.
  • Hoeveelheid en volume
    Ook de grootte van de drol is sterk afhankelijk van wat de hond in de voerbak krijgt. Honden die weinig koolhydraten zoals granen krijgen maar veel vlees hebben veel kleinere drollen dan honden die brokken krijgen. Als de drollen echt enorme vormen aannemen (relatief tot de grootte van de hond natuurlijk) krijgt het dier óf te veel voer óf is de verteerbaarheid van het voer slecht.
  • Kleur
    Wat de hond voor voer krijgt, heeft grote invloed op de kleur van de drol. Hier zullen we later nog verder op ingaan. Gezonde poep is zo’n beetje chocoladebruin.
Deze grappige sterretjesdrol is mooi stevig en heeft een flink volume. Qua kleur is hij wat licht.

De invloed van voeding

Het voer dat we aan onze honden geven kan enorm verschillen: van supermarktblikjes tot luxe geperste brokken en van vegan tot rauw vlees. Mijn hond heeft eens ’s nachts een hele zak Frolic (wat ik in stukjes breek als trainertjes) opgegeten en toen was er geen twijfel meer over mogelijk dat voeding enorme invloed heeft op de frequentie, geur, kleur en consistentie van de hondendrol. Maar ook het dagelijkse dieet, zonder dit soort extremen, maakt veel verschil.

Kleuren kijken

  • Witte poep
    Bij honden die veel botten krijgen, bijvoorbeeld verwerkt in de KVV of als onderdeel van een BARF-dieet, kan de poep wit kleuren. ‘Krijtjespoep’ is vaak ook te hard. Verminder in dat geval de hoeveelheid botten in het voer.
  • Gele of bleke poep
    Lichte ontlasting kan duiden op te veel granen in het voer. Echt gele ontlasting duidt op een probleem met de galwegen en is reden om contact op te nemen met de dierenarts.
  • Bruine poep
    Joepie! De meeste poep is bruin. Chocoladebruin is ideaal. Afhankelijk van wat een hond precies heeft gegeten kan het wat donkerder of lichter zijn.
  • Rode poep
    Rode poep duidt op een bloeding in het laatste gedeelte van het spijsverteringsstelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een ontsteking, een vreemd voorwerp in de darm, een infectie of een tumor. Neem bij bloed in de ontlasting contact op met de dierenarts.
  • Zwarte poep
    Bij zwarte poep kan er een bloeding zijn in het eerste gedeelte van het spijsverteringsstelsel (zoals een maagbloeding) of er kan een tumor zitten. Meestal heeft deze poep ook een penetrante geur en dit is reden genoeg voor een afspraak bij de dierenarts.
  • Grijze poep
    Grijze poep kan een aanwijzing zijn voor problemen met de alvleesklier. Als dit vaker dan eens gebeurt, is het tijd om de dierenarts te bellen.
  • Groene poep
    Groene poep kan voorkomen als de hond te veel gras of bladgroente heeft gegeten. Als er verder geen klachten zijn is er geen reden tot bezorgdheid.
Drolletje van een hond die te veel gras heeft gegeten. De poep is te zacht, draderig en een beetje groenig.

Overige opvallendheden

Kan er nog meer mis zijn met een drol?
Honden kunnen ook een soort slijmlaagje om hun ontlasting hebben. Dit duidt op problemen met de darmen zoals een darmontsteking (IBS) of voedselintolerantie. Het kan eens een enkele keer voorkomen, maar als je het vaker ziet of er zijn andere klachten zoals bloed bij de ontlasting en diarree, dan is er meer aan de hand. Tijd om meer aandacht te besteden aan de darmgezondheid!

Honden kunnen ook een wat afgeplatte drol hebben. Bij niet-gecastreerde vooral oudere reuen kan het duiden op prostaatproblemen. Anders kan het betekenen dat de hond niet zo goed tegen zijn huidige de voeding kan.

Een mooi, bescheiden drolletje van een hond die vers vlees krijgt. Donker, stevig en goed gevormd.

Poep opruimen
Natuurlijk ruim je de poep van je hond netjes op van de straat of uit het park. Wel zo fijn voor andere wandelaars, andere dieren en de natuur (hondenpoep is een belasting voor een goede kwaliteit grondwater). En zo kun je ook nog beter de gezondheid van je hond monitoren!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge