Over bepaalde planten is best wat verwarring over de giftigheid. Dat kan te maken hebben met bepaalde delen van de plant of met de hoeveelheid, maar in het geval van acacia zit die verwarring in de naamgeving. Is acacia nu wel of niet giftig voor paarden?
Acaciavergiftiging bij paarden
De boom of struik die in het Nederlands bekend staat als acacia is berucht in paardenland.
Op internet zijn verhalen te lezen van mysterieuze en zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen, bijvoorbeeld na het knagen aan weidepalen gemaakt van acaciahout.
Alle delen van de Robinia pseudoacacia zijn giftig, maar vooral de schors is berucht. Voor een groot paard kan een hoeveelheid van 70 gram schors al klachten geven en 150 gram kan dodelijk zijn. De verschijnselen zijn asymptomatisch: koliek-achtige symptomen, de darmen kunnen verminderd werken of stilvallen, onbalans en dufheid
En toch zit acacia in onze Ultimaflor en is dit volledig veilig in gebruik. Hoe zit dat?
False acacia is giftig
De boosdoener van de vergiftigingen is de Robinia pseudoacacia, oftewel false acacia.
Robinia is een geliefde houtsoort omdat het een van de weinige duurzame Europese hardhoutsoorten is. Het geeft prachtige rustieke paaltjes die je langs de wei kunt zetten. Er komt alleen ook flink schors vanaf dat voor meerdere diersoorten, maar met name voor paarden hartstikke giftig zijn.
En dan de andere, nuttige soort. Dat is de Acacia senegal, ook wel Acacia arabica of in het Nederlands Arabische gom. Deze plant kent veel nuttige toepassingen en is bovendien helemaal veilig voor paarden.
Acaciavezels
Van de Acacia senegal, dus acacia als voedingssupplement, wordt het sap op een duurzame manier gewonnen (de boom blijft leven en groeit vrolijk verder) en daarna verder verwerkt. Het levert prebiotische vezels op die enorm waardevol zijn voor het microbioom van de darm. Door deze vezels kunnen de gunstige darmbacteriën, vooral de Bifido-bacteriën, zich voeden en voelen ze zich thuis in de darmen. Daardoor krijgen ziekmakende darmbewoners de kans niet zich in groten getale te vermenigvuldigen. De nuttige darmbacteriën verzorgen met hun stofwisselingsproducten ook nog eens de darmwand zodat voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen.
Verschillende soorten acacia’s
Er zijn dus verschillende soorten die in de wandelgang bekend staan als ‘acacia’. De Robinia pseudoacacia is qua botanische indeling niet eens verwant aan de Acacia senegal, maar is een vlinderbloemige en komt ook uit andere delen van de wereld. Robinia pseudoacacia komt uit de Verenigde Staten, maar groeit als sierboom ook in Nederland. Hij kan goed tegen ons vochtige klimaat. In Oost-Europa en wordt hij gekweekt voor zijn hout. Acacia senegal komt voor in West-Afrika en delen van het Midden-Oosten.
Heb je een vraag over het gebruik van kruiden bij je paard?
We helpen je graag verder.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.