In mijn praktijk merk ik vaak dat er veel verwarring bestaat over wat nu eigenlijk de beste voeding is voor je kat. Maakt het uit of je je kat nat- of droogvoer geeft? Toen fabrikanten aan het eind van de 19e eeuw begonnen met het maken van commercieel kattenvoer, veranderde de manier waarop we onze huisdieren voeden drastisch. Voor die tijd aten katten vaak tafelresten en jaagden ze zelf op hun maaltijden. Interessant genoeg zagen we in die tijd nauwelijks de ziektes die we tegenwoordig vaak voorkomen bij katten. Is dat toeval? Ik denk van niet.
Het verschil zit in het soort voeding dat we onze katten nu geven en hoe deze producten worden gemaakt. In dit blog bespreek ik een aantal hardnekkige misverstanden over kattenvoeding, specifiek gericht op droog- en natvoer. Misschien herken je er een paar, of twijfel je nog aan bepaalde inzichten. Hopelijk helpt deze kennis je om je kat gezonder te voeren!
Mythe 1: “Alleen droogvoer is voldoende voor je kat”
Droogvoer is misschien makkelijk, maar zoals de naam al doet vermoeden, bevat het maar heel weinig vocht. Wanneer je je kat alleen brokjes te eten geeft, bestaat de kans dat zij veel te weinig vocht binnenkrijgt, wat ernstige gevolgen kan hebben, zoals urinewegproblemen.
Wist je dat een kat vocht vooral uit haar prooien haalt? Een muis – het natuurlijke dieet van een kat – bestaat voor wel 70% uit water, net zoals natvoer dat zo’n 70-85% vocht bevat. Brokjes bevatten daarentegen vaak minder dan 12% vocht. Katten zijn van oorsprong woestijndieren en drinken van nature weinig water, wat betekent dat ze al snel last kunnen krijgen van een vochttekort. Het risico? Geconcentreerde urine, dat kan leiden tot ernstige urinewegproblemen. Dus ook al lijkt droogvoer handig, het aanvullen met natvoer helpt je kat beter gehydrateerd te blijven.
Mythe 2: “Onbeperkt voer aanbieden past bij de natuurlijke eetgewoonten van je kat”
Omdat katten van nature meerdere kleine maaltijden per dag eten, lijkt het logisch om altijd wat voer beschikbaar te hebben. Helaas werkt dit in de praktijk vaak averechts. Droogvoer bevat veel smaak- en geurstoffen. Dat werkt voor veel katten verslavend, waardoor ze al snel te veel gaan eten. Een extra kilo bij een kat staat gelijk aan twintig kilo bij een mens! Te veel brokjes kunnen snel overgewicht, diabetes, pijn aan haar gewrichten (door de extra kilo’s die ze meedraagt) of zelfs artritis, hart- en ademhalingsproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen mentale problemen ontstaan, omdat je kat niet kan doen waar ze blij van wordt, zoals jagen, spelen en klimmen.
Brokjes zijn, ondanks dat ze calorierijk zijn, helemaal niet zo vullend voor de maag van je kat. Hierdoor reageert het lichaam pas te laat op de signalen dat het genoeg heeft gehad. En zoals ze zeggen: ‘elk pondje gaat door het mondje’. Beter is het om vaste maaltijden aan te houden en de porties goed af te wegen.