winkel
Webwinkel

Oh Oh Obesitas bij je kat

Er wordt geschat dat maar liefst 40 tot 50% van de katten die bij de dierenarts komt overgewicht heeft. Van deze katten is een groot deel obees. Tijd voor actie dus!

Waardoor ontstaat obesitas?

In de meeste gevallen ontstaat overgewicht omdat er meer energie met de voeding binnenkomt dan dat het lichaam verbruikt. Er zijn echter ook een aantal aandoeningen waarbij overgewicht gemakkelijk kan ontstaan en je hier dus extra alert op moet zijn:

  • Bewegingsklachten
    Als bewegen pijn doet, kan de kat namelijk minder gaan bewegen.
  • Gedrag
    Door depressie of verveling kan een kat gaan overeten.
  • Schildklierproblemen
    Hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier) kan ten grondslag liggen aan overgewicht door veranderingen in de stofwisseling.
  • Castratie/Sterilisatie
    Bij castratie of sterilisatie ontstaan veranderingen in de hormoonhuishouding waardoor de energiebehoefte verandert en overgewicht makkelijker ontstaat.
  • Cushing syndroom
    Hypercortisolisme komt zelden voor bij katten. Het ontstaat door een continu te hoge afgifte van cortisol.

Om deze reden is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat je kat te dik is. De dierenarts kan mogelijke oorzaken uitsluiten en indien nodig behandelen.

Energiebehoefte van de huis-, tuin- en keukenkat

Anders dan honden zijn katten echte sprinters. Ze hebben korte en snelle pieken van activiteit (maximaal een uur) en doen het de rest van de dag heel rustig aan. Boerderijkatten besteden 15% van de tijd aan jagen en slechts 2% aan van plek naar plek lopen.
Er zit weinig variëteit in de hoogte van de energiebehoefte tussen verschillende katten. Zeer actieve boerderijkatten hebben een iets hogere energiebehoefte, maar vullen dit meestal zelf aan door muizen en insecten te vangen.

Veel kattenmensen overschatten de activiteit hun kat. Toch kan meer spelen een belangrijke bijdrage leveren aan gewichtsvermindering van je kat.

Wanneer is een kat te dik?

Het gewicht van een volwassen kat kan variëren van minder dan 2 kilo tot meer dan 7 kilo. Dit komt omdat het uiterlijk en de grootte van katten zo varieert. Een kat is te dik al ze 10 tot 19% zwaarder is dan haar optimale gewicht. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een ‘body conditionering score’ d.m.v. een tabel of afbeelding. Het wegen van een kat kan wel gebruikt worden om in de gaten te houden of de kat daadwerkelijk gewicht verliest.

Lichaamsconditie beoordelen

Het beoordelen of je kat een gezond gewicht heeft, vraagt niet zozeer handigheid, als wel een geoefend oog. Er zijn zoveel dieren eigenlijk te dik, dat we het soms niet meer zo goed zien.

Daarom is het makkelijker om naar de lichaamsconditie te kijken. Bekijk je kat kritisch van boven en opzij en voel met je vlakke hand over de ribben.

Oh oh obesitas

Risico’s

Door overgewicht kunnen er meer ontstekingsreacties in het lichaam optreden. Overgewicht is een extra belasting voor het lichaam en dit kan leiden tot de volgende complicaties:

  • Diabetes mellitus
  • Urinewegklachten (zoals blaasontsteking)
  • Artrose en artritis
  • Huidproblemen (zowel allergische als niet-allergische huidklachten)
  • Leververvetting
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Verhoogd risico bij anesthesie
  • Minder goed functionerend immuunsysteem
  • Verhoogd risico op complicaties bij het bevallen
  • Ademhalingsklachten

Wat kun je eraan doen?

Het kan gevaarlijk zijn als een kat te snel gewicht verliest omdat er dan leververvetting kan optreden. Dit is potentieel dodelijk en ontstaat door vasten. Geduld is dus belangrijk! Gewicht verliezen moet geleidelijk gebeuren.

Een dierenarts of therapeut kan je helpen met het vaststellen van het gewicht dat je kat zou moeten hebben. Als er dieetvoer wordt voorgeschreven, is het belangrijk om een voer te kiezen dat veel hoogwaardige eiwitten bevat. Katachtigen worden gezien als obligate carnivoren en hebben dus echt vlees nodig.

Er wordt een hoeveelheid voer geadviseerd op basis van het ideale gewicht. Het is belangrijk dat je je hier ook aan houdt! Dus let op de snoepjes en andere lekkernijen. Katten kunnen enorm vasthoudend zijn in het zeuren om eten. Het kan helpen om de hoeveelheid voer vaker over de dag te verspreiden. Je kunt de aangegeven hoeveelheid bijvoorbeeld over vier keren verdelen. Anders dan honden, die van nature één grote maaltijd per dag (of soms nog minder) verorberen, eten katten gedurende de dag kleinere prooien, zoals een muis, insecten en hagedissen. Dit eetpatroon past dus prima bij hun natuurlijke behoefte.

Daarnaast kun je je kat stimuleren meer energie te verbruiken door meer te spelen. Kijk hier en hier voor tips.

Ook met de inrichting van het huis kun je je kat stimuleren om meer te bewegen. Denk hierbij aan grote krabpalen en hoogteverschillen om te klimmen. Het voer kun je ook in speciaal speelgoed verstoppen waarbij je kat moet hengelen om aan eten te komen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge