winkel
Webwinkel

OORzaken van oorontsteking bij honden en katten

Oorproblemen zoals oorontsteking komen bij honden en katten veel voor en kunnen helaas heel hardnekkig zijn. Dit kan komen doordat er niet goed naar de oorzaak gekeken wordt. De problemen steken dan opnieuw de kop op en kunnen chronisch worden.

We hebben in het artikel Hier heeft de hond wel oren naar al eerder geschreven over gevoelige oren en de rol van de vorm van de oren. In dit artikel gaan we wat dieper in op de oorzaken van oorproblemen.

 

 

 

Symptomen van oorproblemen

Aan de volgende symptomen kun je zien dat een hond of kat mogelijk last heeft van de oren:

  • Schudden met de kop of overmatig krabben
  • Stinkende oren
  • Uitscheiding uit de oren
  • Janken of piepen
  • Kop naar één kant dragen of zelfs helemaal overhellen naar één kant*
  • Slecht horen*

*Hierbij kan er ook sprake zijn van een hersenbeschadiging en dit moet dus zeer serieus genomen worden.

Als je vermoedt dat je hond of kat last van de oren heeft, is het de hoogste tijd om een afspraak te maken met de dierenarts. Deze kan een diagnose stellen over wat er precies aan de hand is.

Oormijt

Oormijten (Otodectis Cynoti) zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van het oor leven. In het geval van ernstige infecties kunnen ze ook voorkomen in de nek en de rest van het lichaam. Een oormijtinfectie komt vaak bij jonge dieren voor, zowel  bij honden als bij katten, en is erg besmettelijk. De mijten kunnen ook overgedragen worden aan andere dierensoorten in huis zoals knaagdieren en fretten. Als een huisdier er last van heeft is het daarom verstandig alle overige huisdieren in het gezin ook te behandelen.

Mijten zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer en huidschilfers. De aanwezigheid van mijten zorgt voor heftige jeuk en daarmee irritatie van de gehoorgang. Als reactie hierop gaat de gehoorgang meer oorsmeer produceren. De mijten krijgen zo nog meer voeding en de infectie zal zich uitbreiden. De mijten zelf kun je niet met het blote oog zien, maar je kunt wel de zwarte, korrelige afscheiding in de oren zien.

Oorontsteking

Een bacteriële infectie kan op verschillende plaatsen in het oor voorkomen: in het binnen- midden- of in het buitenoor. Hier kan de behandeling op aangepast worden. Ook is het van belang te weten of het trommelvlies nog intact is. Als dat niet het geval is, kun je beter niet met oordruppels werken.
Als oorontstekingen niet behandeld worden, kan er schade ontstaan aan de evenwichtsorganen. Dit zijn dus geen klachten om te negeren.

Vreemd voorwerp in het oor

Voorwerpen die niet in de gehoorgang thuishoren, kunnen een oorontsteking veroorzaken. Berucht zijn de grasaren die ongemerkt steeds verder de gehoorgang (of huid) binnendringen. Door de weerhaakjes en de vorm van de grasaar kan het lichaam het zelf niet naar buiten werken.

Gist- of schimmelinfectie

Ook schimmels en gisten kunnen een oorontsteking veroorzaken. Deze organismen zijn namelijk dol op een warme, broeierige en vochtige omgeving. Ze bestrijden kan extra lastig zijn omdat ze niet gevoelig zijn voor antibiotica. Alleen bij (secundaire) bacteriële infecties kan antibiotica worden ingezet.

Oorzaken oorontsteking

Oorontstekingen kunnen erg veel oorzaken hebben. Het is logisch dat de eerste stap om hier achter te komen een bezoek aan de dierenarts is, zodat een precieze diagnose gesteld kan worden. Daarna kan het nog even verder zoeken zijn waarom dit specifieke dier gevoelig is voor oorontstekingen. Dit is belangrijk om te weten omdat je hiermee nieuwe oorontstekingen kunt voorkomen.

  • Allergie
    Terugkerende of chronische oorproblemen zijn vaak over het hoofd geziene symptomen van een allergie. Meestal gaat het hierbij om een voedselallergie.
  • Erfelijk
    Zoals bij zoveel klachten speelt ook hier een erfelijke factor. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de vorm van het oor (bij honden) en het type en de hoeveelheid haar.
  • Oren
    Bij honden met hangende oren of oren die door veel haar nagenoeg afgesloten worden, kunnen de oren niet goed ventileren. Hierdoor ontstaat een warm, broeierig klimaat waarin infecties gemakkelijk gedijen.
  • Zwemmen
    Sommige honden duiken in iedere sloot en plas die ze zien of ruiken. Sommige hondenoren hebben hier helemaal geen moeite mee. Bij andere kan dit echter een extra factor zijn die tot oorproblemen leidt.
  • Toxines
    Sommige holistische theorieën, zoals de Traditionele Chinese Geneeskunnde, gaan ervan uit dat oorproblemen met veel uitscheiding te duiden is als een manier van het lichaam om van een overdaad aan toxines af te komen. De huid – en ook de slijmvliezen waarmee de oren bekleed zijn – doen dan dienst als extra afvoerkanaal. Toxines kunnen zich opstapelen door chemicaliën uit het milieu, voeding en medicijnen (waaronder vaccinaties). Voor gevoelige dieren kan dit teveel zijn. Een drainagekuur kan dan helpen.

Behandelen

Naast het advies van de dierenarts kan er met natuurlijke middelen van binnen en van buiten extra ondersteuning gegeven worden. Natuurlijke middelen kunnen de primaire en secundaire oorzaak aanpakken en hebben vaak weinig bijwerkingen. Synthetische oorreinigers kunnen fikse bijwerkingen geven zoals doofheid.

Wil je advies over je hond of kat met oorproblemen?

Preventief schoonmaken?

Eén ding wat je in ieder geval beter niet kunt doen is het standaard, bijvoorbeeld wekelijks, schoonmaken van de oren. De oren hebben, net zoals alle andere slijmvliezen in het lichaam, hun eigen milieu met flora, bacteriën en zelfs schimmels en gisten. Deze zijn met elkaar in evenwicht en overmatig schoonmaken kan er juist voor zorgen dat de schadelijke beestjes de overhand krijgen en een infectie ontstaat.

Bij een hond hebt die tijdens het zwemmen last krijgt van veel water in de oren, kun je wel na het zwemmen de oren met een zachte schone doek zachtjes droog deppen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge