winkel
Webwinkel

Vaak over het hoofd gezien: paardenbloem als superfood voor dieren

De paardenbloem, een vaak onderschatte en over het hoofd geziene plant, heeft een verrassende reeks voordelen voor dieren. Deze gele bloem, die vaak als een onkruid wordt beschouwd, biedt een schat aan voedingswaarde en gezondheidsvoordelen voor mens en dier. Van konijnen tot paarden, van kippen tot honden en katten, de paardenbloem heeft een divers scala aan toepassingen en biedt een natuurlijke en voedzame aanvulling op hun dieet.

Achtergrond van de paardenbloem

De paardenbloem, wetenschappelijk bekend als Taraxacum officinale, is een meerjarige plant die inheems is in Europa, maar zich over de hele wereld heeft verspreid. Haar kenmerkende gele bloemhoofdjes en pluizige zaden zijn algemeen bekend. Wat vaak als onkruid wordt beschouwd, heeft in feite een rijke geschiedenis in traditionele geneeskunde en culinaire toepassingen. De hele plant is eetbaar en heeft diuretische eigenschappen, waardoor het al eeuwenlang wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen bij zowel mensen als dieren.

Leuk om te weten

Paardenbloem wordt al eeuwen door verschillende volkeren toegepast. De indianen in Noord-Amerika gebruikten het veelvuldig en tegenwoordig wordt er in Duitsland door de autoriteiten steeds meer erkenning gegeven aan de positieve werking op het maagdarmstelsel.

In diverse talen verwijzen de namen van paardenbloem naar verschillende eigenschappen van de plant. Zo is de Franse naam ‘pis-en-lit’ wat verwijst naar de vochtafdrijvende werking van de paardenbloem. Het Engelse ‘dandelion’ duidt op de grillige vorm van de bladeren: als leeuwentanden. Mogelijk verwijst de Nederlandse naam naar het feit dat paarden over het algemeen het plantje graag eten.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge