Het spijsverteringsstelsel van een dier moet gezond zijn om ziekten te voorkomen. De spijsvertering heeft verschillende functies in het lichaam, zo is de darm de belangrijkste barrière om ziekten en ziekteverwekkers buiten te houden. De darmflora speelt hierbij een belangrijke rol.
Hoe spijsvertering werkt
Het spijsverteringsstelsel heeft grofweg drie functies:
- vertering van voedingsstoffen
- opname van voedingstoffen uit de darm in de bloedbaan
- het voorkomen dat indringers het lichaam binnenkomen
Tussen de tijd waarop het voedsel in de maag terechtkomt en het als afvalproducten in de vorm van ontlasting het lichaam verlaat, hebben zich duizenden chemische processen in de darmen afgespeeld. Deze processen staan onder sterke invloed van darmbacteriën.
De spijsvertering begint als je hond of kat het voedsel kauwt dat vervolgens in de maag terechtkomt. Voordat deze voedselmassa naar de dunne darm gaat, geeft de pancreas enzymen af die de voedselmassa helpen veteren. Hierdoor kan de darmwand de voedingsstoffen makkelijker opnemen. De galblaas, die tegen de lever aanligt, geeft gal af wat de vetvertering bevordert.
Wat de dunne darm niet opneemt, voert de dikke darm af, Maar daarvoor neemt de dikke darm nog een bepaalde hoeveelheid water uit de voedselmassa op. Als er in dit deel van de darm problemen zijn, kan gemakkelijk diarree ontstaan.
De rol van voeding
Dat wat je je dier voert, is van grote invloed op de gezondheid van de darmen. Het beïnvloedt het slijmvlies en de darmflora en daarmee het afweersysteem van het lichaam.
Het dieet van je huisdier is van invloed op het bevorderen of juist verminderen van ontstekingsprocessen in het lichaam. Wat je voert heeft ook invloed op de doorlaatbaarheid van de darm. De doorlaatbaarheid van de darm beïnvloedt de mate waarin nutriënten worden opgenomen, maar ook of eventuele indringers of toxines de bloedbaan in kunnen komen. Deze doorlaatbaarheid is dus erg belangrijk voor de gezondheid.
Verse, soort specifieke voeding
Voeding die ontstekingen vermindert is verse voeding die globaal past bij de diersoort én is afgestemd op het individuele dier. Dat betekent dat een herbivoor zoals een paard geen vlees krijgt en een carnivoor zoals een kat juist hoofdzakelijk vlees en geen granen. Het verse aspect van voer is belangrijk omdat een dergelijk dieet veel enzymen en levende nuttige stoffen zoals bacteriën bevat die de darmflora en een goede spijsvertering stimuleren. Honden en katten die deze stoffen moeten missen doordat ze alleen brokken en blikken krijgen, hebben vaak bij het minste of geringste diarree.
We hebben al veel geschreven over vers vleesvoeding voor honden en katten, zoals
Food for thought over honden
Food for thought over katten
Daarnaast kunnen we je het boekje Voer voor Carnivoren van dierenarts Tannetje Koning van harte aanbevelen om hier meer over te weten te komen.
Spijsverteringsproblemen bij honden en katten
Ook honden en katten kunnen problemen krijgen met de spijsvertering zoals:
- problemen met het voer (zoals intoleranties)/overeten/verkeerd eten (afval)
- voedselallergieën
- parasitaire infecties, virus- of bacterie-infecties
- IBS (Irritable Bowel Syndrome) oftewel prikkelbare darmsyndroom
- inslikken van vreemde voorwerpen
- stofwisselingsziekten
- pancreatitis (alvleesklierontsteking), aandoeningen aan nieren en lever
- colitis (ontsteking dikke darm)
- gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies)
Bepaalde maatregelen zoals het voeren van extra vezels en zorgen voor voldoende beweging kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van klachten.
Waarom probiotica belangrijk zijn voor een goede gezondheid
Naast enzymen en hormonen die nodig zijn voor de vertering en opname van voedingsstoffen, zijn bacteriën uit de darm essentieel om het voedsel te benutten. Het is hierbij belangrijk dat de ‘goede’ bacteriën in grotere aantallen aanwezig zijn dan de ‘slechte’. Deze goede bacteriën hebben een belangrijke rol in hoe het immuunsysteem functioneert. Als de balans de verkeerde kant opslaat, kunnen de volgende klachten ontstaan:
- chronische of steeds terugkerende diarree
- regelmatig overgeven
- uitdroging door vochtverlies
- droge, geïrriteerde, jeukende huid
- seizoensgerelateerde allergieën
- sloomheid, weinig energie
- winderigheid
- slechte adem of lichaamsgeur
- slechte vacht
In deze gevallen kan, naast andere maatregelen, een middel met probiotica helpen. Neem contact op advies voor een individueel advies!
Supplement versus voeding of yoghurt
Voor het voorkomen van klachten en het verminderen van ontstekingen in de darmen is verse voeding het beste. Rauwvleesvoeding en zeker stukken zoals boekmaag, bevatten veel nuttige bacteriën. Dit is dan ook de basis en voor een hond of kat de meest natuurlijke probiotica die er is.
De meeste yoghurt is ongeschikt als probiotica omdat het volkomen stuk gepasteuriseerd is en maar eenzijdige bacteriestammen bevat. Echte rauwe zuivel of kefir kan wel helpen. Een probioticasupplement kan als boostkuur worden toegepast omdat het een hoge dosering en brede samenstelling van bacteriestammen bevat.
Regelmatig probiotica voeren kan verschillende voordelen hebben zoals zorgen dat de goede bacteriën de overhand blijven houden. Dit helpt het immuunsysteem om ziekteverwekkers buiten de deur te houden en om voedingsstoffen op te nemen waardoor het de algemene gezondheid en fitheid ondersteunt. Het kan helpen om de huid en vacht te verbeteren en spijsverteringsklachten te verminderen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.