Er is altijd veel aandacht voor spieren. Spieren houden immers het skelet overeind en je dier in beweging. Zonder spierkorset is het lichaam maar een hoopje botten en organen in een zak huid. Spieren zijn daardoor enorm belangrijk!
Hoe komt een spier in beweging?
Alleen vinden wij, van team De Dierenosteopaat, spieren ook een beetje dom! Ondanks hun super belangrijke functie, doen ze weinig tot niets uit zichzelf. Wat we daarmee bedoelen? Nou, spierweefsel is in wezen vlezig weefsel dat geen autonome ofwel zelfstandige functie heeft. De spier doet alleen iets als het een signaal krijgt vanuit het neurologisch systeem. En de spier blijft alleen bestaan als de fysiologie (stofwisseling) in het lichaam goed functioneert. Het goed functioneren van een spier wordt dus primair bepaald door de neurologie en de fysiologie.
Spierproblemen oplossen
Is er iets mis in het functioneren van de spier, dan gaan wij dierenosteopaten zoeken naar een probleem in de aansturing (neurologie) of in de stofwisseling (fysiologie). Alleen de spier zelf behandelen (massage, dry-needling, medical-taping) vinden wij symptoombestrijding. Op zich niets mis mee als het klachten verzacht, maar werkelijk het spierprobleem duurzaam oplossen, lukt zo niet!
Neurologie
De grote vlezige spier bestaat uit verschillende spier-units die allemaal worden aangestuurd door zenuwen. Dit kunnen zenuwen zijn die willekeurige bewegingen aansturen (motoriek) of zenuwen die automatisch (onwillekeurig) de spierspanning en reflexen regelen.
Stress
Wanneer er bijvoorbeeld veel stress bij een dier aanwezig is, stuurt het autonome zenuwstelsel een signaal om alle spiervezels paraat te houden voor vluchten, vechten of bevriezen. Dit geeft een algehele hoge spierspanning door het hele lichaam van het dier. Waarschijnlijk wel herkenbaar in stresssituaties!
Chronisch verhoogde spierspanning
Als de stresssituatie is geweken, neemt de rust weer toe en de algehele spierspanning zakt terug naar een normale spierspanning. Dat is een gezonde cyclus, echter wanneer een dier continue in een voor hem/haar gespannen situatie verkeert, ontstaat er een chronisch verhoogde spierspanning. Hierbij sluiten de bloedvaatjes zich waardoor verzuring, verharding en verkorting in de spieren ontstaat. Dit kan bewegingsklachten geven waarbij de oorzaak niet in de spier ligt, maar in mentale disbalans. De oplossing ligt dan in het zoeken van een goede gedragstherapeut om samen met je dier tot blijvende ontspanning te komen.
Beknelling zenuw
De andere mogelijkheid is aansturing van specifieke spieren en spiergroepen. Dan is er vaak sprake van een beknelling van een zenuw die een gedeelte aanstuurt en daardoor minder goed alle prikkels ontvangt. Denk hierbij aan een rughernia bij een hond. De uitstulping van de tussenwervelschijf drukt op een specifieke zenuw die daardoor pijn en verlamming in een spiergroep van een achterpoot geeft. Een lichte beknelling kan al coördinatieproblemen geven en slechte reflexen van een specifieke spiergroep. Het osteopatische behandelen van de zenuwdoorgangen heeft een beter functionerende spier als resultaat.
Fysiologie
Spieren worden voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Ze verbruiken energie die vrijkomt in de lever (ATP) en via de bloedcirculatie naar de spieren moet worden gebracht. Als de spier zijn voedingsstoffen heeft verbruikt, zijn er ook afvalstoffen ontstaan. Wederom zullen via de bloedcirculatie deze afvalstoffen naar lever en nieren worden gebracht om uiteindelijk afgebroken of omgevormd te worden. De lever- en nierfunctie is daarom ontzettend belangrijk voor gezonde spierstofwisseling. Daarnaast is de bloedcirculatie erg belangrijk, want via de bloedbaan worden alle stoffen en gassen van en naar de spieren gebracht!
Doorbloeding
Wanneer er een optimale doorbloeding in de spiervezels is, is er een optimale spierconditie mogelijk. Deels hangt dit samen met het hart-longsysteem, de algehele bloeddrukregulatie en de samenstelling van het bloed (lever-nieren). Daarbij kan rustige conditietraining met je dier ervoor zorgen dat de zuurstofopname en hoeveelheid bloedvaatjes in de spier worden verbeterd. Dit zorgt dan ook voor een verbetering in de spierfunctie.
Manuele behandeling en middelen
Een osteopaat bepaalt hoe de orgaanfuncties, doorbloedingssystemen en neurlogische aansturing van je dier is. Dit kan manueel behandeld worden, wat spoedige en duurzame resultaten geeft. Er wordt immers aan de primaire processen wat veranderd en niet alleen aan de symptomen. Daarnaast geven we advies welke natuurlijke producten van de Groene Os deze van binnenuit kunnen ondersteunen en welke training je dier nodig heeft.
Nanne Boekholt
www.dedierenosteopaat.nl
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.