Vorig jaar zomer kwam het RIVM met het nieuws dat er een voor Nederland nieuw virus is ontdekt op de Sallandse Heuvelrug. Het gaat hierbij om het teken-encefalitisvirus (‘tick-borne encephalitis’ virus, TBE-virus).
Het virus is ontdekt bij reeën en vervolgens zijn er teken onderzocht die het virus bij zich droegen. Tot nu toe hebben er in Nederland nog geen besmettingen plaatsgevonden. De Nederlanders die wel ziek zijn geworden, hebben de besmetting in het buitenland opgelopen.
Teken encefalitisvirus bij dieren
Het TBE-virus kan ook voorkomen bij paarden en honden. Of katten het ook kunnen krijgen is ons op dit moment nog niet bekend. Mogelijk zijn zij er minder gevoelig voor of wordt de aandoening niet herkend.
Het TBE-virus komt al langer voor in Eurazië. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende subtypen. Het ‘Far Eastern’ subtype is het meest ernstig, maar voorlopig alleen nog aanwezig in Oost Rusland, China en Japan.
Zoals bij de meeste tekenziektes kunnen niet alleen wilde dieren zoals als knaagdieren en reeën drager zijn, maar ook huisdieren. Ze ontwikkelen niet per se symptomen.
Er bestaan verschillende soorten teken. De meest voorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus) die ook TBE kan overbrengen.
Symptomen
Niet ieder dier (of ieder mens) wordt ziek van een met TBE besmette teek. Als iemand ziek wordt, verloopt dit proces in 2 fasen. In de eerste fase (7 tot 14 dagen na de tekenbeet) kunnen de volgende symptomen optreden:
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Veranderingen in gedrag (agressiviteit, angstigheid, apathie)
- Verminderde eetlust
- Motorische stoornissen (verminderde proprioceptie, stijfheid)
Vervolgens verdwijnen de symptomen voor ongeveer een week. Daarna kan zich een hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen.
TBE wordt nog slecht herkend. Deze symptomen zijn dan ook vooral gebaseerd op de symptomen bij mensen in combinatie met symptomen bij honden, wilde hondachtigen en paarden.
Gevaar
Honden hebben 50 tot 100 keer meer kans om in contact te komen met besmette teken dan mensen. Dit heeft verschillende redenen:
- Ze staan dichter bij de grond.
- Ze hebben de neiging om in struikgewas en lang gras op onderzoek uit te gaan.
- Door de vacht worden teken minder snel opgemerkt.
Mensen die een hond hebben of veel buiten zijn lopen ook meer risico.
Voor paarden hebben we hier geen onderzoeken over gevonden, maar als we kijken naar de risicofactoren, zal dit niet veel verschillen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.