We houden van dieren. Vooral als ze zo lekker eigenwijs zijn. Maar als ze consequent weigeren hun voedingssupplement (of medicijn) in te nemen kan dat alleen best vervelend zijn, vooral omdat je weet dat het voor hun eigen bestwil is.
Daarom hierbij 14 tips om kruiden toe te dienen aan je kieskeurige hond, kat of paard!
Waarom zou je supplementen geven?
Kruiden (en andere supplementen) kunnen uitkomst bieden als aanvulling op een reguliere behandeling of bijvoorbeeld als er te veel bijwerkingen van medicijnen zijn. Toediending ervan kan alleen soms best een uitdaging zijn.
Hierbij tips om het voeren van kruiden en supplementen zo makkelijk mogelijk te maken!
Kruiden voeren aan paarden
Paarden zijn herbivoren en als grazers eten ze kruiden vaak makkelijker dan carnivoren zoals honden en katten. Door aangeleerd gedrag of verminder eetlust kan het toch nodig zijn supplementen een beetje te verbloemen.
Supplementen voeren aan honden en katten
Honden en katten kun je poeders of vloeibare tincturen zo door het voer geven. Als de eetlust van je hond of kat slecht is (door ziekte of door aangeleerde voorkeuren) is het misschien nodig om de trukendoos open te trekken.
14 tips voor eigenwijze dieren
- Je kunt de geur en smaak van supplementen maskeren door het met extra sterk geurende dingen te mengen: sardines, tonijn of leverworst voor honden en katten of geurige slobber of appelmoes voor paarden.
- Vaak werkt het om nieuwe voedselsoorten aan te bieden. Sommige dieren vinden babyvoeding of kattenvoer uit blik (als het nieuw voor ze is) helemaal het einde.
- Verstoppen gaat ook goed in roomkaas, gelei, pindakaas (of andere notenboter), lever, gehakt of rauw vlees.
- Ook bottenbouillon is een ideaal en supergezond verstopmiddel voor carnivoren.
- Als de eetlust van je dier slecht is door ziekte, mix de kruiden dan niet door de normale maaltijd, maar bied het apart aan.
- Ik ben geen fan van druppels door het drinkwater: je wilt nooit het risico lopen dat je dier minder of helemaal niet drinkt en je hebt geen idee hoeveel ze precies binnen krijgen.
- Poeders kun je ook zelf in een soort pilletjes maken: mix de kruiden met ansjovispasta, pindakaas of andere lekkere dingen met een dikke consistentie. Je kunt ze eventueel koelen of zelfs invriezen zodat ze steviger worden.
- Tincturen kun je met een spuitje zonder naald direct in de bek geven. Die moeten wel altijd verdund worden! Om dit makkelijker te maken kun je ze mixen met bouillon of vruchtensap.
- Voor katten: je kunt druppels mengen met een klein beetje (i.v.m. zout) vegamite of ansjovispasta en dat op de pootjes smeren. Alleen heel zieke katten zullen dit niet oplikken!
- Maak poeders die aan paarden gevoerd worden nat met een paar drupjes water om te voorkomen dat ze uit de voerbak worden geblazen.
- Bied druppels van tincturen voor paarden aan op een stukje brood, een appel of stukjes wortel.
- Naast de bittere smaak van veel kruidentincturen kan ook de alcohol de boosdoener zijn waardoor je dier de druppels niet wil nemen. In dat geval helpt het om de druppels op een theelepel te doen en er een vlam onder te houden of de druppels te mengen met wat heet water. De alcohol zal dan verdampen (daarna wel even laten afkoelen).
- Als je al weet dat je dier superkieskeurig is, bouw dan het gebruik van supplementen door het voer op: begin met maar een paar druppeltjes of mespuntjes door het voer. Hierdoor hebben ze het amper door. Dit bouw je steeds een beetje verder op zodat ze wennen aan de smaak.
En nummer 14: kokosolieblokjes!
Tot slot zijn kokosolieblokjes ideaal als lekkere, gezonde snack waarmee je supplementen makkelijk kan toedienen. Kijk hier voor het recept!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.