Af en toe ontkom je er niet aan om je paard te wassen. Soms doe je het omdat je het zelf wilt, bijvoorbeeld omdat je schimmel inmiddels eerder bruin dan wit is, of omdat je op wedstrijd gaat.
Maar in andere gevallen doe je het voor je paard en was je je dier met een speciale shampoo omdat hij last van SME heeft, een gevoelige huid in de kootholte of ongewenste indringers op de huid.
DO try this at home
Doe het volgende vooral wél als je je paard een grondige en veilige wasbeurt wilt geven:
- Creëer een veilige omgeving
Dit is belangrijk voor zowel jezelf als voor je paard. Zorg dat je ruimte hebt zodat je om je paard heen kunt bewegen. Natuurlijk zijn er geen scherpe uitsteeksels en zorg je ook voor een geschikte ondergrond. Een betonnen vloer kan verraderlijk glad worden. Een betere optie is een stevige rubber vloer. Als je een paard hebt dat niet gewend is om gewassen te worden, zorg dan vooral dat je geen haast hebt. Vraag eventueel een helper die je paard kan vasthouden en gerust kan stellen. Denk er beiden aan om veilige schoenen te dragen voor het geval je paard opzij springt en op je teen stapt. Begin met een jong, onervaren paard altijd rustig . Zet de waterstraal zacht, begin bij de hoeven en werk per been langzaam omhoog.
- Denk aan de lastige plekjes
Als je toch bezig bent, vergeet dan niet om gelijk ook de koker of uier schoon te maken. Gebruik hiervoor alleen lauwwarm water en geen shampoo.
- Gebruik een goede shampoo
Wat voor shampoo je gebruikt om je paard te wassen is een belangrijke keuze. Een shampoo moet de viezigheid verwijderen, maar mag de natuurlijke vetlaag van de huid niet onnodig aantasten. Deze natuurlijke vetlaag heeft verschillende functies: het beschermt tegen kou en regen en geeft een specifieke geur. Deze geur is paard-eigen en belangrijk voor de onderlinge communicatie. Naast een praktische shampoo om vuil te verwijderen, wil je idealiter ook een shampoo die de huid en haren ook daadwerkelijk verzorgt.
Kies bijvoorbeeld een shampoo van Animal-Nature.
- Lauwwarm water gebruiken
Zeker in de koude maanden is het voor je paard erg fijn als je lauwwarm water gebruikt. Toch is het een fabel dat paarden ziek worden van koud water. Je paard kan verkouden raken door een virus. Een virus kan kans krijgen een paard te infecteren als de weerstand verminderd is. Dit kan gebeuren als er meerdere aanslagen op het immuunsysteem zijn, zoals bijvoorbeeld stress, slechte voeding én een wasbeurt met koud water. Gebruik overvloedig veel water om je paard mee af te spoelen. Shampooresten kunnen irritatie geven.
DON’T try this at home
Doe het volgende vooral níet als je je paard een veilige wasbeurt wilt geven:
- Te vaak wassen
Voor de meeste paarden is een flinke wasbeurt nou niet echt een favoriete hobby. Houd in gedachte dat je dit vooral voor jezelf (en de jury) doet.
Als je paard gewassen moet worden om te ondersteunen bij huidklachten, is 2x per week de max. Voor andere gevallen is iedere week het absolute maximale. Beter is minder vaak.
- Je paard nat wegzetten
Tenzij je paard vies mag worden en het niet koud is, is het beter om je paard niet nat weg te zetten. De meeste paarden hebben de natuurlijke behoefte om in zand of modder te gaan rollen als ze nat zijn. Het laagje zand dat zo op de vacht gevormd wordt werkt namelijk als afweer tegen vliegen en andere insecten. Als je paard netjes moet blijven, is dit natuurlijk niet zo handig. Anders zou ik hem vooral z’n gang laten gaan.Als je de shampoo na het wassen goed hebt uitgespoeld kun je met een zweetmes het overtollige water uit de vacht verwijderen. Eventuele beschadigde plekken in de huid dep je droog met een schone zachte handdoek. Lange manen en staart kun je afdrogen met een handdoek en de vacht kun je gedeeltelijk droogwrijven. Stap het paard vervolgens droog. Als het hard waait of koud is, kun je hierbij een zweetdeken van fleece opdoen. Nattigheid van regen kunnen paarden over het algemeen prima hebben, maar na wassen (of heel intens zweten) is de vacht helemaal tot op de huid doorweekt en vooral in combinatie met wind kunnen ze dan koud worden. Naast de aanslag op het immuunsysteem kunnen dan ook de spieren stijf worden.
- Shampoo in de ogen
Zelfs al gebruik je een natuurlijke shampoo, zorg dat er geen zeep in de ogen van je paard komt. Als je het hoofd ook wilt schoonmaken, doe dit dan alleen met water. Pas ook op voor water in de oren. De meeste paarden vinden water op hun hoofd heel onprettig. Als je dit toch graag wilt, kun je dit het beste aanleren door je paard op een warme dag speels te laten drinken uit de waterslang.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.