Wist je dat in de afgelopen jaren het suikergehalte van ruwvoer fors is gestegen? Ik kreeg een artikel van Pavo onder ogen (zij analyseren veel ruwvoer monsters) waarin ze aangeven dat in 2021 zo’n 33 % van de ruwvoermonsters een hoog tot zeer hoog suikergehalte had. En in 2022 was dal al opgelopen tot 44 %. Ook in 2023 zijn de suikergehaltes weer hoog. En als gevolg daarvan zijn de eiwitgehaltes (te) laag.
Dat verklaart denk ik een beetje waarom wij de afgelopen winter veel vragen kregen over hoefbevangenheid. Het was opvallend deze winter want zo koud is het niet geweest.
Reden voor mij om ons eigen hooi, van eigen land, eens een keertje te laten analyseren.
Ik ga de monsters nemen volgens de instructies van Pavo: op meerdere plekken in de baal plukjes hooi eruit halen. Je vult ongeveer een emmer en propt dat in een plastic zak, dat je verstuurt aan Pavo.
En over een week ongeveer krijg je dan de uitslagen.
Voorstellen
Ik ben Ingrid Langen en ik ontwikkel producten voor De Groene Os. Ik heb ook 2 paarden: een bejaarde arabier van 30 jaar en een jongere van 14 jaar. Amorin, mijn oude paard, heeft nooit problemen gehad met suikergehaltes in voer, hij kon altijd alles eten. Nu krijgt ie nauwelijks het hooi meer weg vanwege zijn slechte gebit, dus hij moet het vooral van geweekte grasbrok hebben.
Maar Emir hier wordt heel snel te dik en we zijn al bijna een jaar bezig met een afvalprogramma. Hoe dat gaat kun je zien in mijn video’s over mijn te dikke paard. Voor hem is het zeker wel belangrijk om het suikergehalte van z’n voer in de gaten te houden.