winkel
Webwinkel

Waarom werkt mijn probiotica niet?

Heeft je dier last van z’n darmen? Probiotica! Diarree? Probiotica! Winderigheid? Probiotica!
Probiotica kunnen heel nuttig zijn. Soms lijken ze echter niet goed te werken. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Een van die redenen is de kwaliteit van het product. Het etiket geeft hier je informatie over. In dit artikel helpen we met waar je op met letten om een goed middel voor je dier, of jezelf, te kiezen.

De ene probiotica is de andere niet

Als je supplementen gebruikt, dan doe je dat om je lichaam (of dat van je dier) te ondersteunen in haar natuurlijke functie(s). Bezuinig dus nooit op de kwaliteit van je voedingssupplementen! Wees altijd uiterst kritisch op de samenstelling.

Goed werkende probiotica

  • bevatten meerdere probiotische stammen, liefst gedeclareerd met stamnummers (aan de hand waarvan probiotische bacteriën herkenbaar zijn en geverifieerd worden);
  • bestaan uit relevante hoeveelheden;
  • zitten verwerkt in een hypoallergene kweekbasis;
  • en zijn vrij van onnodige en ongezonde rommel.

Deze info is te vinden op het etiket, maar dit kan even zoeken zijn. Daarom hier later meer over.

Goede probiotica zijn niet goedkoop, omdat ze niet goedkoop te maken zijn. Goede probiotica doen wat ze moeten doen en belasten het lichaam niet.

Wat zit erin?

Als je wilt weten wat er in een product zit, kijk je natuurlijk naar de ingrediënten, oftewel de samenstelling. Daar zie je – naast de werkzame stoffen, zoals de probiotische bacteriestammen en bij sommige producten prebiotica (zoals psylliumvezels) of andere kruiden – ook eventuele hulpstoffen. En hier moet je met name alert op zijn.
Het volgende klinkt misschien als een open deur, maar een supplement zou zo puur en natuurlijk mogelijk moeten zijn. Door toevoeging van onnodige hulpstoffen zoals vul-, smaak-, kleur-, geur- en zoetstoffen of glansmiddelen belast je het lichaam eigenlijk alleen maar verder.

De spijsvertering speelt een belangrijke rol in hoeverre een supplement nut heeft voor het lichaam. En als de spijsvertering vooral druk is met het verwerken van chemische hulpmiddelen, heeft dat een averechts effect op de werking van het middel.

Check op allergenen

Als je weet dat je dier ergens allergisch voor is, moet je daar ook in de keuze van je supplementen alert op zijn. In sommige probiotica zijn bijvoorbeeld sporen van zuivel (lactose) te vinden. In andere supplementen kun je sporen van schaaldieren, rund (of andere dieren) of gluten aantreffen.

De Groene Os doet uiteraard haar best om in haar producten alle stoffen te vermijden waarvan bekend is dat sommige dieren er allergisch op reageren.

Stamnummers: de ene bacterie (of gist) is de ander niet?

Het etiket van een probioticamiddel, zeker als het meerdere soorten of stammen bacteriën bevat, kan op het eerste gezicht een beetje een rommeltje lijken.

Bij Ultimaflor Hond & Kat zie je onder andere dit: Enterococcus faecium NCIMB 10415 (4b1705) 540 x 10^9 CFU/kg, Lactobacillus Acidophilus CECT 4529 (4b1715) 630 x 10^9 CFU/kg.

De oranje teksten zijn de stamnummers van de betreffende probioticastof. Zonder zo’n stamnummer is de vermelding eigenlijk niks waard, net zoals dat ‘gist’ niet zoveel zegt, dat is veel te algemeen. Een stamnummer geeft aan dat deze specifieke vorm van de stof goed onderzocht en verwerkt is. Het is vaak ook op een zodanige manier gemaakt dat het ook daadwerkelijk in de darmen aankomt en niet doodgaat in de maag.

De tussen getallen haakjes zijn de registratienummers en zijn verplicht bij diervoeder.

De groene getallen geven aan in welke dosering de stof is toegevoegd.

Hoe te gebruiken?

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je probiotica gaat gebruiken. Sommige – zoals onze Ultimaflor – mogen gewoon over het voer gegeven worden, maar andere moeten juist apart van een maaltijd. Weer andere middelen moet je even weken in water om de stoffen te activeren die de werkzame inhoudsstoffen beschermen tegen het zure maagmilieu.

We weten steeds meer over darmgezondheid. Een van de lessen die we de afgelopen tijd hebben geleerd is dat probiotica over het algemeen langer gebruikt moeten worden dan je denkt. Als de darmflora een optater hebben gehad, bijvoorbeeld door giardia, medicijngebruik of stress, is een opbouwtermijn van 2 maanden helemaal geen gek idee.

Als een hele korte kuur wordt geadviseerd – zoals een eenmalige spuit- heeft dat vaak geen aanhoudend positief effect.

Zijn de darmen wel klaar voor probiotica?

Het liefst wil je af en toe een probioticakuurtje geven als dat nodig is (bijvoorbeeld na antibiotica) en er daarna weer mee stoppen omdat het lichaam zelf een goede balans in de darmgezondheid heeft.

Als de klachten steeds na het stoppen met probiotica weer terugkomen, kan er meer aan de hand zijn. Mogelijk zijn de darmen eigenlijk nog niet klaar voor probiotica. Het kan zijn dat er nog ontstekingen in de darmen zijn, waardoor de darmwand te geïrriteerd is om een goed microbioom in stand te houden. Of er is een stof in de voeding waarop gereageerd wordt. Dan is het geven van probiotica eigenlijk water naar de zee dragen en is er méér nodig.

We denken graag met je mee in een persoonlijk advies!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge