Het is helaas de realiteit dat de meeste dieren minder lang leven dan hun mensen. Soms sterft een dier van ouderdom in zijn of haar slaap, soms moet een dier per plekke worden ingeslapen ten gevolge van een ongeluk of acute ondraaglijke pijn bij een ongeneeslijke ziekte. Maar veel vaker is het moment van sterven een bepaald keuzemoment dat bij de eigenaar ligt: wanneer is het leven klaar? Dat is en blijft heel erg moeilijk, ook al heb je je hele leven dieren.
We schreven al eerder over onze (gedeeltelijke) gedachtegangen over euthanasie.
Verschillende meningen
Vaak komt het moment dat je serieus over euthanasie moet gaan nadenken na een diagnose van een dierenarts. In veel situaties heb je daarna gelukkig nog tijd om je dier mee naar huis te nemen, het een en ander te laten bezinken en je dier, jezelf en je familie- en huisgenoten voor te bereiden op het naderende afscheid.
Als je werkelijk twijfelt aan de diagnose van je dierenarts, kan het geen kwaad een second opinion te vragen bij een andere dierenarts of specialist. Ook een natuurgeneeskundige kan je – in goed overleg met de dierenarts – helpen deze laatste levensfase van je dier zo goed mogelijk te begeleiden.
Wat wij echter nog weleens tegenkomen is dat er te lang doorgedokterd wordt. Waak ervoor dat je bij wijze van spreken van hot naar her rent, hopend op een wonderbaarlijke genezing of verbetering.
Om een moment van euthanasie te bepalen is het belangrijk goed te voelen, bij jezelf en je dier. Het kan ook erg helpen om erover te praten met vrienden die de band van jou en je dier begrijpen en praat er met andere dierenmensen over.
De laatste verantwoordelijkheid naar je maatje
Verschillende meningen en praten met mensen kunnen je helpen je hoofd en gevoel op orde te krijgen over deze laatste verantwoordelijkheid naar je dier toe. Als dierenmens heb je de verantwoordelijkheid om onnodig lijden bij je dier te voorkomen. Het moment om te bepalen wanneer het aardse bestaan dieronwaardig is, is lastig. Wanneer overstijgt de pijn het plezier?
Als er veel pijn is, kan de dierenarts in de laatste fase pijnstillers voorschrijven. Als er met veel kunst- en vliegwerk nog steeds sprake is van ondraaglijke pijn, is het tijd het inslapen van je dier te plannen.
Een andere pilaar die je kunt afwegen is in hoeverre je dier nog zijn of haar natuurlijke gedrag kan uitoefenen: kunnen eten, rustig slapen, stukje lopen, plassen en poepen. Dit is natuurlijk erg verschillend per diersoort en individueel dier. Het lastige hierbij is dat er goede en slechte dagen zullen zijn. Maar als de slechte dagen de overhand gaan voeren, kan het weleens tijd zijn.
Ik denk dat als je op deze manier een afweging maakt, je bijna nooit te vroeg bent. Een angst van veel diereigenaren, zeker als je deze keus nog niet vaak hebt hoeven maken.
Vraag het je dier
Als je openstaat voor diercommunicatie, kun je ook met je dier praten of een dierentolk vragen dit te doen. Ik ben van mening dat dit niet doorslaggevend mag zijn bij het maken van een beslissing bij een ernstig ziek dier. Een beslissing tot euthanasie moet genomen worden op basis medische gegevens en door goed naar het dier te kijken, maar je kunt het meenemen in je beslissing en om al je gevoelens een plekje te geven.
Vraag maar eens op een rustig moment aan je dier of hij of zij klaar is om te gaan en kijk wat er bij je opkomt.
Er zijn goede dierentolken die regelmatig bij dit soort vragen advies geven.