Veel katten zijn ongelukkig. Vaak zonder dat hun mensen zich dit realiseren.
Als wij willen dat onze kat gelukkig is, moeten we niet alleen de kat haar fysieke gezondheid nauwlettend in de gaten houden en haar te bieden wat een kat aan juiste voeding, vitaminen, mineralen en vocht nodig heeft, maar ook voldoen aan de mentale en emotionele behoeften van onze lieve fluffy soulmate.
Dit is het eerste gastblog in een reeks geschreven door Kelly Schockman van Zendolls. Kelly bezit een schat aan informatie over kattengedrag en gezondheid die ze graag met ons deelt!
Chronische voerstress
De fysieke gesteldheid van onze kat lijkt voor voor ons wel duidelijk. We geven onze kat eten en drinken. Echter, vaak stopt het daarbij. Wist je dat een kat 24/7 moet kunnen eten? Van nature eten katten vijftien à twintig keer per dag een muizenhapje. Voor katten is driemaal per dag eten hetzelfde als voor ons mensen eenmaal per drie dagen eten. Veel katten ervaren dan ook dagelijks voerstress. Stress die chronisch wordt kan resulteren – naast gedragsproblemen – in fysieke problemen. Het dier wordt ziek.
Om dat te kunnen zien wordt ook enige aandacht van ons gevraagd. Katten zijn namelijk meester in het verbergen van pijn en ongenoegen, want, anders zouden ze in de natuur ten prooi kunnen vallen. Zij verbergen hun pijn en ongenoegen zelfs zo goed, dat hun mensen vaak niets doorhebben van hun misère.
Mentale en emotionele gezondheid
En dan de mentale en emotionele gezondheid. Waarom moeten wij de mentale en emotionele behoeften van onze kat in de gaten te houden? Omdat, een kat – net als wij mensen – uit meer bestaat dan enkel een fysiek lichaam. Ook je kat ervaart emoties en heeft mentale behoeften aan welke voldaan moet worden om zich in balans, goed en gelukkig te kunnen voelen. Aan ons mensen dus de taak onze lieverds ook op deze vlakken te geven wat zij nodig hebben.
Aardse zaken
Veel mensen denken dat een kat enkel een kattenbak, mandje, voer- en waterbak nodig heeft. Echter, om oprecht kat te kunnen zijn en zich gelukkig te kunnen voelen, heeft een kat veel meer spullen nodig. Zij heeft namelijk de behoefte aan spullen die tegemoetkomen aan haar natuurlijke behoeften, ofwel waarmee zij echt ‘kat’ kan zijn. Voorbeelden zijn krab- en klimpalen, meerdere kattenbakken, meerdere waterbakken, speelgoed en voerpuzzels.
Voor een kat is het altijd belangrijk een keuze te hebben
- Waar kan ik hoog liggen?
- Waar kan ik laag liggen?
- Waar kan ik mij verstoppen?
- Waar kan ik eten?
- Wat kan ik eten?
- Waar kan ik drinken?
- Waar kan ik mee spelen?
- Waar kan ik mijn behoefte doen?
Et cetera, et cetera.
Elke maand zal ik hiervan wat belichten om je te helpen jouw lieverd(s) beter te leren ‘lezen’ en je tips geven om de meest optimale leefomgeving voor jouw kat(ten) te kunnen creëren zodat zij zich gelukkig(er) kunnen en mogen gaan voelen!
Warme groet,
Kelly Schockman
Holistische Ragdoll fokker, kattengedragsdeskundige (in opleiding)
Wetenschappelijke feiten
Meerdere recente onderzoeken leveren gegevens op die verklaren waarom het niet zo goed gesteld is met het kattengeluk:
- 53% van de Nederlandse katten wordt als enige kat gehouden, terwijl het sociale dieren zijn.
- Gebrek aan kennis van kattengedrag is de belangrijkste oorzaak van verminderd welzijn.
- Kattenbaasjes hebben vaak een bepaald beeld van hun dier en verklaren vanuit dat beeld zijn gedrag. Helaas blijkt uit onderzoek steeds weer dat ze dit gedrag niet correct lezen.
Bron: Het Kattengedragsadviesbureau: onafhankelijk en 100% katvriendelijk
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.