De huid van je hond
De huid is qua oppervlakte het grootste orgaan en de barrière tussen je hond en de omgeving; het beschermt de onderliggende weefsels tegen allerlei schadelijke invloeden. Het is ook een zintuigelijk orgaan en helpt je hond bijvoorbeeld koude, warmte en aanraking te voelen. Aan de gezondheid van de huid en vacht kun je een hoop aflezen over de gezondheid van de organen en het immuunsysteem. Een jeukende huid bij je hond kan een symptoom zijn van een onderliggend probleem, maar kan zelf ook weer een verregaande invloed op de gezondheid hebben!
De jeukende huid van je hond
Wist je dat?
- Als je hond gezond is de huidcellen iedere 22 dagen vervangen worden.
- De mate van haargroei per hond, ras en seizoen varieert, maar er altijd nieuw haar aangroeit, terwijl oude haren vervangen worden. De meeste honden wisselen 2 maal per jaar van vacht. Een uitzondering zijn de niet-verharende vachten van labradoodles en poedels.
- Is je ooit opgevallen dat je hond plots veel haar verliest bij de dierenarts? Dit is een stressrespons. Door de stresshormonen laten alle haren die klaar zijn om te verharen plots los. Ik las een verklaring dat dit in het wild mogelijk ontstaan is om het dier ‘gladder’ te maken en zo moeilijker te pakken door (andere) roofdieren.
Zo houd je de huid gezond
- Gezonde voeding
Een gezonde huid en vacht beginnen met een gezond dieet: ruim voldoende kwalitatieve eiwitten, vitaminen en vetzuren. Slechte voeding is een van de belangrijkste oorzaken van huidproblemen. Daar valt een kleine nuance in aan te brengen: de individuele hond bepaalt of een voer goed of slecht is.
- Vachtverzorging
Voor de meeste honden is een regelmatige borstelbeurt voldoende. Borstelen kun je doen om vuil en losse haren uit de vacht verwijderen. Ook kan borstelen het loslaten van beschermende oliën uit de huid stimuleren. Als je hond neigt naar een te hoge talgaanmaak, vermijd dan te veel borstelen.Honden met ‘speciale’ vachten zoals lange haren of trimvachten (bijvoorbeeld poedels, doodles, shih tzu’s en Yorkshire terriërs) hebben specifieke verzorging nodig. Laat je adviseren door een goede trimmer!
- Chemicaliën
Onze honden worden in onze huidige mensenmaatschappij blootgesteld aan behoorlijk wat verschillende chemicaliën: uit medicatie (ook vaccinatie), uit de omgeving, om parasieten te voorkomen, in het huishouden, uit pesticiden, etc. Dit kan voor sommige honden teveel worden wat tot huidklachten en allergieën kan leiden.Vermijd overvaccinatie (werk bijvoorbeeld met een titerbepaling), gebruik natuurlijke producten in je huishouden en wees kritisch op anti-vlooienmiddelen.
- Voorkom infecties
De meeste honden blijven schoon genoeg door af en toe een verfrissende regenbui of lekker rollen in nat gras. Maar sommige honden hebben wel meer nodig: af en toe wassen met een natuurlijke heilzame shampoo kan dan uitkomst bieden. Ook kan dit onderdeel uitmaken van een preventieplan tegen vlooien.Te veel wassen is echter niet goed: dit tast de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, met onbalans tot gevolg. Gebruik in geen geval mensenshampoo, deze is te agressief voor de huid van je hond.
De huid als reinigend orgaan
De huid is poreus, zo kunnen er stoffen door de huid worden opgenomen en uitgescheiden.
Net zoals de lever, darmen en nieren bezig zijn met afval uit te scheiden, is via de huid ook een manier van het lichaam om stoffen uit te scheiden. Gedurende de tijd kunnen bijproducten van de stofwisseling, chemische additieven (uit voeding en uit de omgeving), vervuiling (uit de lucht en het water) in het lichaam van je hond terechtkomen. Deze kunnen zich verzamelen in de weefsels, of in het bloed of de lymfe terechtkomen. Als dit niet allemaal door de lever en nieren kan worden uitgescheiden, kunnen deze afvalstoffen gaan opstapelen. Deze overmaat kan aanleiding geven tot huidproblemen, spijsverteringsklachten en luchtwegproblemen.
Symptomen van huidproblemen
Jeuk, likken, knabbelen en krabben zijn vaak de meest in het oog springende symptomen van huidklachten. Om uit te vissen wat er precies aan de hand is, is een dierenarts nodig. Allergische huidklachten zijn de meest voorkomende huidklachten bij honden. Honden kunnen allergisch zijn voor van alles: stoffen in de voeding (zoals bepaalde eiwitten, gluten of granen), verschillende soorten mijten, grassen, pollen en andere plantenstoffen of speeksel van vlooien om maar een aantal van de meest voorkomende te noemen.
Soms kunnen de symptomen op de huid een aanwijzing geven waar de hond op reageert:
- Huidbeschadigingen
Rode bultjes en plekjes komen vaak voor bij allergieën. Kleine puistjes hebben vaak te maken met een bacteriële infectie, kleine zwarte puntjes met verstopte haarzakjes of talgkliertjes.
- Plek op de huid
Waar de huid is aangedaan kan een aanwijzing zijn voor wat er aan de hand is. Zo zie je bij vlooienallergie vaak dat de romp, achterkant van de poten en staartaanzet is aangedaan. Als de buik en dunbehaarde lichaamsdelen de aangedane plekken zijn, wijst dit vaak in de richting van een allergie uit de omgeving zoals grassen, pollen of schoonmaakmiddelen.Als de voeten, oksel en liezen zijn geïrriteerd, kan het gaan om een pollenallergie.Let op: deze aanwijzingen vervangen niet een goede diagnose van de dierenarts!
- Hotspots
Hotspots zijn natte, ontstoken, pijnlijke en/of jeukende plekken op de huid van je hond. Hotspots komen vaak voor bij allergieën, met name bij vlooienallergie. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een insectenbeet.
Verzorging van de jeukende huid
Jeuk is enorm belastend voor het welzijn van je hond en je wilt dan ook graag snel verlichting. Het is dan verleidelijk om naar corticosteroïden of andere onderdrukkende medicatie te grijpen. Het gevaar hiervan is dat de klachten slechts onderdrukt worden: het pakt de daadwerkelijke oorzaak niet aan.
Een natuurlijke aanpak duurt vaak wat langer, zeker als het probleem ook al langer bestaat. Soms is het een ware puzzel om de voorgeschiedenis zo uit te pluizen dat duidelijk wordt wat er precies aan de hand is.
Een combinatie van een reguliere aanpak en natuurlijke middelen is ook mogelijk! Een goede natuurgeneeskundige kan je hierbij helpen.
De uitwendige verzorging van de jeukende huid kan ook heel helpend zijn. Ook dit lost het daadwerkelijke probleem niet op, maar het geeft wel snel verlichting.
Denk aan een spray met bijvoorbeeld:
- Aloë vera: dit is het natuurlijke extract van de Aloë Barbadensis. Het is verkoelend, verfrissend, herstellend en verzacht.
- Pepermunt: heeft een verkoelend, kalmerend effect op de huid en combineert goed met lavendel.
- Lavendel: helpt de gevoelige huid herstellen en kan gebruikt worden bij jeuk. Lavendelolie wordt veel gebruikt bij insectensteken.
- Kruidnagel: helpt insecten op afstand te houden en heeft een verzachtende, verdovende werking op de huid.
Ook hier kan een heilzame, jeukstillende shampoo deel uitmaken van het behandelplan.
Holistische, inwendige ondersteuning
In een blog is niet zomaar een overzicht te geven van dé aanpak bij allergische huidklachten bij honden. In onze consulten bieden we de gelegenheid om specifiek voor jouw dier de mogelijke oorzaken vast te stellen en een persoonlijk behandelplan te maken.
Zaken die vaak terugkomen zijn:
- Gezonde, natuurlijke voeding
Een pure voeding is de basis voor een gezonde hond. Als er sprake is van voedselallergie- of intolerantie kan een eliminatiedieet of in ieder geval het vermijden van de bekende allergenen voor honden (kip, rund, granen) deel uitmaken van de oplossing.Veel honden knappen ook op van verse voeding in plaats van bewerkte droge brokken .
- Extra vetzuren
Extra vetzuren, bijvoorbeeld uit borageolie of teunisbloemolie, kunnen helpen ontstekingen in de huid tegen te gaan. Extra vetzuren voeren gaat hand in hand met extra antioxidanten, bijvoorbeeld uit vitamine E.
- Kruiden
Afhankelijk van wat er precies aan de hand is, kunnen kruiden prachtig ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Scutellaria baicalensis. Dit kruid is in staat om een teveel aan histamine weg te vangen. Histamine is een stof die vrijkomt bij een allergische reactie en o.a. zorgt voor roodheid en zwelling.
- Reinigingskuur
We hebben het al eerder in dit artikel genoemd: afvalstoffen zijn vaak een extra belastende factor bij huidproblemen. Er zijn veel verschillende vormen van detox, we kunnen je helpen om een vorm te vinden die bij jouw dier past.
- Darmgezondheid
De gezondheid van de darmen en de huid staan in nauwe verbinding met elkaar: de binnenbekleding van de darmen, het darmslijmvlies en de huid communiceren met elkaar.De darmen staan centraal bij enorm veel lichaamsprocessen, zo ook bij een groot deel van het immuunsysteem. Als we uitgaan van dat een allergie een uiting is van een overspannen immuunsysteem, moeten de darmen dus ook in balans komen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Aandacht voor emotionele toestand en leefomstandigheden
Wat natuurgeneeskunde naar mijn mening zo bijzonder maakt, zijn niet alleen de bijzondere toepassingen van plantenstoffen, die zo wonderlijk kunnen werken, maar meer nog het besef om echt naar het dier te kijken: waarom heeft juist deze hond deze klachten?
Dat probeert een holistisch dierenarts of een natuurgeneeskundig therapeut boven water te krijgen.
Heeft jouw hond last van een jeukende huid?
Wil je tot de bodem uitzoeken wat er aan de hand is?
"*" geeft vereiste velden aan