• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 4 minuten

De magie van mycelium en paddenstoelen

Paddenstoelen leiden een wat mysterieus en verborgen leven. Ze worden nog weleens geassocieerd met kabouters en hekserij. Het zijn geen planten en het zijn geen dieren: het zit er ergens tussenin. Zonder hen had onze wereld er heel anders uitgezien.

Paddenstoelen, schimmels en hun ondergrondse netwerk (mycelium) staan momenteel om verschillende redenen volop in de belangstelling en wat we erover ontdekken is pas echt magisch te noemen!

Mycelium – wat is het?

Een mycelium is een netwerk van schimmeldraden. Dit groeit vaak onder de grond, maar kan ook op andere ondergronden groeien, zoals dood hout. Eén enkele spore van een paddenstoel kan al uitgroeien tot een mycelium. Uit het mycelium kunnen de vruchtlichamen van schimmels, zoals paddenstoelen, groeien.

Mycelium kan een enorm oppervlak bestrijken. Onder de Blue Mountains in Oregon (Verenigde Staten) leeft een schimmel die met zijn mycelium een oppervlak van 10 vierkante kilometer inneemt, en daarmee het grootste organisme ter wereld is.

Waarom zo wonderlijk?

Het mycelium is om meerdere redenen zo magisch. Het uitgebreide netwerk zorgt dat de schimmels met elkaar kunnen communiceren, soms dus over enorme afstanden. Er zijn daadwerkelijk aanwijzingen dat er communicatie, een taal is in het mycelium. De taal van het bos, zo je wilt.
En niet alleen tussen paddenstoelen: ook planten en bomen staan via het mycelium met elkaar in verbinding. Als een plant wordt aangetast, bijvoorbeeld door een parasiet of door vraat, kan het signalen uitzenden en als die worden opgepikt door andere planten, kunnen deze voorzorgsmaatregelen nemen. Denk hierbij aan het uitscheiden van bepaalde stoffen (hallo etherische oliën) die de plant helpen verdedigen.

Zonder schimmels een dooie boel

Zonder mycelium zou onze wereld er heel anders uitzien. Mycelium is namelijk essentieel geweest voor de evolutie van planten en zelfs nu nog is er sprake van een symbiose. Zonder mycelium geen gezonde groene wereld. Mycelium zorgt voor uitwisseling van voedingsstoffen, zelfs tot op zo’n hoogte dat minderbedeelde bomen (bijvoorbeeld die in de schaduw) worden geholpen door grotere en sterkere bomen.

Dus zowel voor het opruimen van dood plantmateriaal als voor levende planten is mycelium essentieel. En dan kunnen we nog verder denken: zo is penicilline uitgevonden door de ontdekking dat rondom een bepaalde schimmel geen bacteriën konden groeien. Zonder antibiotica had de gezondheidszorg er in de afgelopen decennia ook heel anders uitgezien.

Paddenstoelen staan in de belangstelling

Paddenstoelen, de vruchtlichamen van mycelium, zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zijn ongelooflijk giftig, andere verrukkelijk, supergezond of hebben een psychedelisch effect.

Onderzoekers houden zich ook bezig met de hallucinogene effecten (door de stof psilocybine). Bij juist en therapeutisch gebruik blijken ze namelijk te kunnen werken bij ernstige psychische klachten zoals depressie en PTSS, maar ook bij stervensbegeleiding.
Hoewel over deze groep paddenstoelen nog ontzettend veel te vertellen valt, wil ik nog kort benoemen dat het gebruik van psilocybine-houdende paddenstoelen al eeuwen oud is en dat er zelfs aanwijzingen zijn dat de geestelijke ontwikkeling van ons mensen mogelijk anders was gelopen zónder psychoactieve plantmedicijnen. Er wordt gedacht dat deze middelen mogelijk hebben bijgedragen aan bepaalde inzichten en ontwikkelingen.
Voor dieren is dit type paddenstoelen niet toepasbaar, maar andere soorten paddenstoelen zijn dat wel.

Dan is er nog een groep medicinale paddenstoelen. Naast dat je ze van je bord kunt eten, bevatten ze vaak veel antioxidanten en bieden ze dusdanig goede voedingsstoffen dat ze kunnen helpen het immuunsysteem gezond te houden en de hersenen te ondersteunen. Deze groep supergezonde paddenstoelen kun je toepassen bij dieren. De Groene Os heeft ervoor gekozen om shiitake te verwerken in Ultimaflor voor honden & katten (voor paarden is shiitake helaas van wetswege niet toegestaan).

Shiitake

Shiitake, oftewel Lentinula edodes, is een paddenstoel die onder meer in China en Japan al ruim 1000 jaar wordt gekweekt.

De Traditionele Geneeskunde ziet paddenstoelen als “spirit medicine” omdat ze de shen/spirit kunnen voeden. Zo staat shiitake in de Chinese geneeskunde bekend om het kunnen aanvullen van qi (vrij uitgelegd: levensenergie) en het ondersteunen van de milt en maag.

Shiitake bevat vele waardevolle voedingsstoffen en is van zichzelf eigenlijk al een soort multivitaminen- en mineralenbom. Het bevat onder meer het bekende en veel onderzochte bètaglucaan lentinan, maar ook eiwitten (aminozuren), vetzuren, onder meer de vitaminen D, B2 en B12, de mineralen calcium, fosfor, kalium, zink en ijzer, en essentiële suikers zoals mannose.

Onderzoek en werkzaamheid

Er zij veel onderzoeken met shiitake (Lentinan) geweest die werkzaamheid hebben aangetoond bij onder meer het immuunsysteem.

Bij dieren is bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar de prebiotische eigenschappen van shiitake-extract. Deze eigenschappen dragen ertoe bij dat de goede darmbacteriën een goede voedingsbodem krijgen om zich te kunnen vermeerderen.

Vanuit De Groene Os bieden wij zelfzorgproducten aan en zijn daarom met name gericht op de werkzaamheid van Shiitake op het gebied van het ondersteunen van het immuunsysteem, de basis van een gezond lichaam en leven. En dat immuunsysteem, waarvan de basis in de darmen ligt, heeft bij onze dieren, maar ook bij onszelf, vaak nogal wat te lijden. Fijn om daarin ook met Shiitake te kunnen ondersteunen.

Heb jij een dier met een verminderde weerstand en wil je weten welke natuurlijke ondersteuning wij te bieden hebben met onze adviezen en supplementen?

Neem dan contact met ons op.

Bronnen

Documentaire
Fantastic Fungi (te bekijken via Netflix)

Boek
How To Change Your Mind, The New Science of Psychedelics, Michael Pollan, 2018

Websites
scientias.nl/schimmels-praten-mogelijk-met-elkaar-en-hun-vermeende-taaltje-lijkt-verrassend-veel-op-het-onze

nemokennislink.nl/publicaties/het-wereldwijde-web-voor-plantenwortels

naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/138/medicinale-paddenstoelen

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!