Niet alleen mensen, maar ook honden en katten kunnen dement worden. Het kan best lastig zijn om deze vergeetachtigheid goed te managen omdat allerlei vanzelfsprekend gedrag (zoals zindelijkheid) nu niet meer zo vanzelfsprekend is.
Dementie wordt bij dieren ook wel Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) genoemd.
Dementie en laaggradige ontstekingen?
De precieze oorzaak van dementie (CDS) is nog niet vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een teveel aan vrije radicalen in de hersenen in combinatie met een verminderde doorbloeding. Ziekte, ouderdom en stress kunnen zorgen voor een verhoogd gehalte van vrije radicalen. Deze stoffen kunnen op hun beurt weer zorgen voor een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. Met dit type ontstekingen (ook wel laaggradige ontstekingen genoemd) worden steeds meer aandoeningen in verband gebracht, waaronder Alzheimer bij de mens.
Een andere factor die kan bijdragen aan het ontstaan van dementie is een verstoring in de aanmaak van neurotransmitters. Dit zijn stofjes die een belangrijke boodschappersfunctie in het zenuwstelsel vervullen en allerlei hersenfuncties aansturen. Een voorbeeld van zo’n neurotransmitter is dopamine, een stofje dat zorgt voor een gevoel van welzijn en blijdschap.
Kenmerken van dementie bij honden en katten
Gedragsveranderingen zijn vaak het meest opvallende kenmerk van dementie bij dieren. Hoe dit er precies uitziet verschilt per dier. Een paar voorbeelden:
- De kat die bij de verkeerde deur staat te wachten om naar buiten gelaten worden.
- ‘s Nachts onrustig rondtrippelen en blaffen/miauwen.
- Onzindelijkheid (met name ’s nachts).
- De hond die alle training vergeten lijkt te zijn. Commando’s worden niet meer opgevolgd (want niet meer begrepen) en verlatingsangst kan weer de kop opsteken.
- Dieren kunnen makkelijker verdwalen omdat ze simpelweg de weg terug naar huis niet meer weten: let op met honden uitlaten (laat ze niet los van de lijn) en laat katten niet meer op de openbare straat komen (dat is voor niet-demente katten overigens ook behoorlijk risicovol). Een goed afgesloten tuin kan voor echte buitentijgers nog wel.
Dementie? Of toch iets anders?
De bovenstaande voorbeelden kunnen allemaal het gevolg zijn van het achteruitgaan van de hersenen. Maar er kan ook een heel andere medische oorzaak achter zitten. Het spreekt vanzelf dat de aanpak dan ook anders is. Raadpleeg bij gedragsveranderingen dan ook altijd een dierenarts om samen tot een goede diagnose te komen.
Er zijn bepaalde ouderdomsgebreken die ook tot meer slapen en gedragsafwijkingen kunnen leiden, zoals hartafwijkingen, schildklierproblemen en problemen met nieren en blaas. Ook deze klachten kunnen voor onzindelijkheid zorgen. Laat dit vooral uitzoeken. De kat die onzindelijk is omdat hij de kattenbak niet meer kan vinden heeft een totaal andere behandeling nodig dan de kat die onzindelijk is omdat zijn kringspieren niet meer zo goed werken.
Het is dus van groot belang dat oudere dieren regelmatig worden gecontroleerd door de dierenarts. De meeste dierenartsen bieden tegenwoordig een ‘APK-pakket’ speciaal voor het oudere dier aan. Voor veel van deze aandoeningen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn.
Een goede oude dag
Dementie kan helaas niet worden genezen. Het is wel zo dat als je de verschijnselen op tijd herkent, je wel kunt werken aan het vertragen van het proces om er zowel voor je dier als voor jezelf zo goed mogelijk mee omgaan.
Hi ha hersengymnastiek
Wist je dat bingo heel goed is voor ouderen? Dat komt omdat hersenspelletjes zoals bingo en memorie de geest scherp houden. Onze dieren moeten dus ook aan de bingo!
Rustige spelletjes en hersenwerk houden het brein in goede conditie. Verstop brokjes of snoepjes zodat je hond of kat ze kan gaan zoeken. Oefen regelmatig commando’s met je hond, zodat deze fris in het geheugen blijven. Daag je kat nog regelmatig uit met een speeltje, maar pas de snelheid een beetje aan.
Hersenveroudering tegengaan
Om de hersenen zo gezond mogelijk te houden is een gezonde leefstijl met goede voeding van groot belang. Oudere dieren kun je ondersteunen met supplementen die kruiden of voedingsstoffen bevatten:
- Omega 3
Het meest toegepast en onderzocht zijn de omega-3-vetzuren. Hersenen bestaan voor een groot gedeelte uit deze vetzuren en voor een goede hersenfunctie is voldoende omega 3 essentieel. Onderzoek wijst uit dat DHA (docosahexaeenzuur) – een stofje uit omega 3 – onder andere zorgt voor een verbeterde concentratie en leervermogen. - Vitaminen en mineralen
Een goed uitgebalanceerde multivitamine geeft een enorme boost aan het aantal antioxidanten in het lichaam waardoor het proces van hersenveroudering kan worden vertraagd en (laaggradige) ontstekingen worden verminderd. Daarnaast zijn veel vitaminen (zoals veel B-vitaminen) een precursor (voorloper) van de verschillende neurotransmitters. Het lichaam gebruikt ze om er neurotransmitters van te bouwen. - Ashwaganda
Ashwaganda is een wortel uit de Indiase geneeskunst die het lichaam met allerlei mogelijke stress helpt om te gaan. Chronische klachten geven ook stress aan het lichaam.
In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwaganda de hersenfunctie verbetert. Dementie genezen kan helaas nog niet, maar ashwaganda kan wel helpen het brein zo goed mogelijk gezond houden. - Rustgevende en ontspannende kruiden
Een kruidensupplement met een ontspannende en verzorgende werking op de bloedvaten kan ook ondersteuning bieden. Crataegus oxyacantha (meidoorn) en Ginkgo biloba (tempelboom) verzorgen de bloedvaten. Magnesiumcitraat, L-tryptofaan en Hypericum perforatum (sint-janskruid) helpen om te ontspannen en ondersteunen de cognitieve functies (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie).
Wil je meer weten over wat je naast diagnose en behandeling van de dierenarts kunt doen voor je dier?
Neem contact op voor een persoonlijk advies!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.