De Groene Os gebruikt cookies om zijn webshop persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.   sluiten

Zoek naar product, orgaan of toepassing:

Do’s en don’ts bij zomereczeem

Staart- en maneneczeem (SME), ook wel zomereczeem genoemd, komt helaas veel voor onder paarden. Brits onderzoek heeft uitgewezen dat 5% van de paardenpopulatie in Groot-Brittannië aan deze aandoening lijdt. Dat maakt het de meest voorkomende allergische huidaandoening.

 

 

 

 

 

Holistische visie bij zomereczeem

Helaas is hét wondermiddel voor SME nog niet gevonden. Er zal altijd per dier gekeken moeten worden waar behoefte aan is en op basis daarvan zal een pakket maatregelen en middelen moeten worden samengesteld om tot een goed resultaat te komen.

Veel producten en middelen zijn gericht op symptoombestrijding: het verminderen van de zichtbare klachten zoals jeuk. Een holistische aanpak kan inhouden dat er wordt gekeken naar het hoe en waarom van het ontstaan van de klachten. Vervolgens wordt dan geprobeerd het dier zo te behandelen dat het minder overgevoelig reageert op het allergeen (in dit geval het speeksel van de Culicoïdes mug).

Helemaal weggaan zal deze aandoening niet. Helaas worden er nog steeds paarden ingeslapen door de ernst van SME. Met een combinatie van maatregelen wordt het echter een stuk leefbaarder.

Do’s

 • Zorg voor een juiste diagnose
  Ondanks dat SME een veelvoorkomend probleem is, kunnen de symptomen ook een heel andere oorzaak hebben. Als er dan een behandeling wordt gestart tegen SME, heeft dat natuurlijk geen effect. Zorg daarom voor een duidelijke diagnose van de dierenarts en ga bij jeuk aan staart, manen en buik niet meteen uit van SME. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: ringworm, regenschurft, luizen, mijten, allergische reacties op andere stoffen zoals mijten en pollen.
 • Ga voor een totaalaanpak
  Pak SME breed aan en kies voor een holistische aanpak. Een handig stappenplan vind je hier.
  Bij ernstige klachten is het belangrijk om samen te werken met een holistisch werkend dierenarts of een goed opgeleide therapeut.
 • Bescherm je paard tegen insecten
  Voor paarden die echt allergisch zijn, betekent dit vaak dat ze een eczeemdeken op moeten. Begin hier vroeg genoeg mee, anders heeft het paard al jeuk en heb je kans dat de dure deken binnen no-time stuk is. Een eczeemdeken heeft ook nadelen. De huid en vacht staan minder bloot aan de weersinvloeden zoals regen en zon. Deze natuurlijke invloeden kunnen echter een heilzame invloed hebben. Gebruik een eczeemdeken dus alleen als het echt nodig is. Gebruik aanvullend of bij milde klachten een natuurlijke vliegenspray. Kies geen chemische bestrijdingsmiddelen, deze zijn ook voor je paard niet bepaald gezond. Kijk hier voor een beproefd recept voor huisgemaakte vliegenspray.
 • De wind is je vriend
  De mugjes die de allergische reactie veroorzaken, zijn hele slechte vliegers. Als de wind een beetje te sterk wordt, kunnen ze al niet meer goed vliegen en zullen ze dus niet gaan zwermen. Hier kun je gebruik van maken.Als je paard gedeeltelijk op stal staat, kun je een ventilator bevestigen zodat de mugjes de stal nog meer zullen vermijden. Kies ook een weiland uit waar een flinke bries staat.
 • Zweten
  Af en toe even goed zweten is gezond voor de huid. De warmte en de geur van het zweet maken je paard alleen ook extra aantrekkelijk voor allerlei irritante insecten. Spons je paard na het werk goed af met een emmer lauw water met een flinke scheut van het doe-het-zelf-recept voor vliegenspray. Laat je paard hierna lekker in het zand rollen. Deze combinatie geeft een goede bescherming tegen vervelende insecten.
 • Behandel de huid
  Als de huid toch is aangedaan, moet deze behandeld worden. Een open, geïrriteerde huid trekt namelijk meer mugjes aan, waardoor nog meer jeuk ontstaat. Hierdoor belandt je dier dus een vicieuze cirkel. Je kunt hiervoor kiezen uit de volgende producten:

Groene Wond(er)pasta
Deze pasta vormt een ademende laag op de huid waardoor deze beter is beschermd tegen insecten. Ingrediënten zoals Calendula en vitamine E ondersteunen de huid.

Zink Zwavelpasta
Zink en zwavel zijn beide ingrediënten die de huid helpen herstellen. De zwavellucht kan best sterk zijn en houdt insecten op afstand. De pasta kan vlekken geven op een lichte vacht. Door ingrediënten als aloë vera kan het sterk verkoelend werken.

MSM Vachtspray
MSM is een organische vorm van zwavel. Deze lichte spray kan geschikt zijn bij milde kriebel en is super makkelijk in gebruik.

Don’ts

 • Het negeren van kleine problemen
  Als je paard opeens jeuk heeft en begint te schuren, is het nooit verstandig om dit te negeren. Zomereczeem begint meestal vanaf het 2e levensjaar, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Zoals al eerder aangegeven kan er van alles aan de hand zijn. Maar kom wel in actie en wacht niet tot de problemen groter worden. Laat je paard dus vooral nakijken door een dierenarts.
 • Het overmatig gebruik van antibiotica en corticosteroïden
  Zomereczeem kan ontstaan door verschillende factoren, waarbij erfelijkheid een grote rol speelt. Daarnaast wordt duidelijk dat dieren die op jonge leeftijd zomereczeem ontwikkelen, vaak zijn behandeld met veel antibiotica of dat hun moeder veel antibiotica heeft toegediend gekregen. Dit kan te maken hebben met de verstoring in de darmen die antibiotica teweeg kunnen brengen. Antibiotica doden bacteriën en dus ook de nuttige darmflora.Als antibiotica nodig is, denk er daarna dan altijd aan om te zorgen dat de darmflora weer goed kan herstellen door het gebruik van probiotica en andere ondersteunende middelen.Ook corticosteroïden kunnen erg nuttig zijn om in te zetten als het nodig is. Wees er echter altijd terughoudend mee als het niet echt nodig is. Deze medicijnen kunnen bij gevoelige paarden namelijk hoefbevangenheid in de hand werken. De sobere paarden die hier meer gevoelig voor zijn, hebben vaak last van meerdere problemen. Zo komen hoefbevangenheid, overgewicht, zomereczeem en insuline resistentie vaak samen voor.   
 • Een weide bij bos en water
  Beschutting van bomen en water om eitjes in te leggen zijn ideaal voor de Culicoïdes mug. Kies voor je eczeemgevoelige paard dus een andere weide uit.
 • Buiten laten in de schemering
  De Culicoïdes mug is het meest actief ’s ochtends en ’s avonds in de schemering. Ze houden namelijk niet van felle zon. In de schemering zwermen ze uit om zich te voeden en voort te planten. Zorg dat je eczeemgevoelige paard dan binnen staat, het liefst met ventilator.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

4 reacties

 1. ik mis hier, in dit overigens prima overzicht van aanpak, toch de voeding en suppletie van binnen uit. Mijn aanpak in de praktijk is echt eerst naar de voeding kijken en dat aanpassen, supplementen indien nodig voor weerstand en immuunsysteem (denk drainage en probiotica en dit elk half jaar als natuurlijke ondersteuning) daarnaast kun je dus de aanpak zoals hierboven beschreven hanteren, maar elk paard is verschillend dus maatwerk is een vereiste! met vriendelijke groet Josefien Hagenaars, natuurgeneeskundige dierentherapeut van dierenpraktijk Maasduyn

 2. Dirk schreef:

  Drainage en op het voeding letten is goed maar ik ben er ook vorig jaar mee begonnen om mijn paard om 2 dagen te wassen met iso betadine zeep + iso betadine ontsmetting te gebruiken en de deze 2 middelen verzacht de huid en het eczeem dekken opleggen het help echtwaar want ik heb in de loop der jaren heel middeltjes gekocht voor het zomereczeem voor mijn paard te voor komen maar niets heeft geholpen de wonder middelen wat ze verkopen op het internet is rommel maar met de tips van de groene os en sorry maar ik vermelde het zeep en ontsmetting erbij en zeg jullie het helpt .

  Vriendelijke groeten

  Dirk

  • Aukje van Willigen schreef:

   Beste Dirk,
   Bedankt voor het delen van je ervaring, fijn als dit je paard helpt.
   We hebben zelf geen ervaring met die manier.
   Onze visie is dat het belangrijk is om per paard en situatie te kijken waar behoefte aan is om tot een goed resultaat te komen.

   Met vriendelijke groeten, Aukje, De Groene Os

Laat een reactie achter