• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

In 7 stappen SME onder controle

Om SME (zomereczeem) bij je paard te voorkomen, kun je het best op tijd beginnen met ondersteuning. Deze aandoening kan namelijk de zomer voor paard en ruiter een stuk minder zonnig maken. In dit artikel geven we je tips om SME onder controle te krijgen.

Wondermiddel?

SME is complex van aard en een wondermiddel is helaas nog niet gevonden. Daarom is het belangrijk om het zo breed mogelijk aan te pakken. Gebruik dit stappenplan als handvat. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van dit artikel veel vragen hebt, aarzel niet om ons advies te vragen Daar zijn we voor!

1: zorg dat het voer in orde is

Voeding die past bij de natuurlijke behoefte van je paard is van onschatbare waarde voor de gezondheid. Dat betekent een basis van goede kwaliteit ruwvoer en ruim voldoende vitaminen en mineralen. De antioxidanten in een uitgebalanceerde multivitamine kunnen ook helpen om de huid te herstellen.

Overgewicht bij paarden bevordert de ontstekingsgevoeligheid en SME kan daardoor opvlammen. Een reden te meer om overgewicht aan te pakken.

SME kan samenhangen met metabool syndroom (insulineresistentiesyndroom (IRS) of stofwisselingssyndroom). Naast SME kan een paard met metabool syndroom dan ook last hebben van overgewicht, vetophopingen rond de staart en manenkam, verminderde prestaties, hormonale verstoringen en gevoelig zijn voor hoefbevangenheid en PPID (ziekte van Cushing). Vermoed je metabool syndroom bij je paard? Neem dan contact op met je dierenarts.

2: drainagekuur

Het paardenlichaam komt op allerlei manieren in contact met belastende stoffen. Denk hierbij aan resten bestrijdingsmiddelen uit het voer, verontreinigde lucht en onzuiverheden in het drinkwater. Maar ook bij ontstekingsprocessen in het lichaam ontstaan belastende stoffen. Al deze stoffen worden afvalstoffen genoemd en door het lichaam opgeslagen in de lever, lymfe en het bindweefsel. Een teveel aan afvalstoffen is nooit wenselijk, maar bij paarden met SME al helemaal niet. Deze afvalstoffen maken je paard namelijk extra aantrekkelijk voor de culicoïdes (de steekmugjes, ook wel knutten genoemd) en ook de huid nog eens extra gevoelig.

Ondersteun het lichaam in het reinigingsproces door tweemaal per jaar – in de vroege lente en in de herfst – een kuur te geven met Drainage Compositum. Deze kruidentinctuur bevordert de afvoer van afvalstoffen en geeft een boost aan de stofwisseling. Hierdoor wordt de huid minder gevoelig en blijft de weerstand op peil.

3: ondersteun de darmen en het darmherstel

Je hebt het vast wel eens zien staan op een van de vele zoete yoghurtdrankjes: weerstand begint in de darmen. De essentie klopt, maar helaas is het naar binnen werken van een drankje met één of twee bacteriestammen niet de pasklare oplossing.

De darmen worden bekleed door een slijmvlies. Dit slijmvlies lijkt in opbouw erg op de huid en andere (slijm)vliezen in het lichaam, zoals die in de luchtwegen, oren en blaas. De darmen staan hiermee in nauw contact. Als het slijmvlies van de darmen niet in orde is, kan dat problemen opleveren met de huid.

In de darmen leven miljarden bacteriën, gisten, schimmels en zelfs wormen. Bij gezonde dieren hebben gunstige organismen ruim de overhand. Deze nuttige bacteriën helpen met de vertering van het voedsel. Hun stofwisselingsproducten verzorgen het slijmvlies van de darmwand en verzorgen daarmee ook daarmee de andere slijmvliezen in het lichaam en de huid.

De darmen vormen een belangrijke barrièrefunctie. Stoffen die het lichaam nodig heeft passeren de darmwand om te worden opgenomen; schadelijke stoffen worden tegengehouden en dringen daardoor niet de bloedbaan binnen. Bij paarden met SME (en bij veel andere verschijnselen die met een gevoelige huid te maken hebben) kan deze barrièrefunctie wel wat ondersteuning gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van ons Darm Herstel Plan of wat minder uitgebreid met een plantaardige olie die rijk is aan gamma-linoleenzuur of probiotica.

4: eczeemdeken en stalmanagement

Ook kan er wat gedaan worden om de mugjes het leven moeilijk te maken. Een eczeemdeken kan hier goed bij helpen. Het is belangrijk om te beginnen voordat de mugjes actief zijn. Als je paard al gestoken is, heeft hij al jeuk en gaat waarschijnlijk je dure deken aan flarden.

Bij milde klachten wil het ook wel helpen om je paard tijdens de schemering op stal te zetten. In weersomstandigheden met veel wind zijn de mugjes ook minder actief.

Vaak is het niet voldoende om alleen op een eczeemdeken en het stalmagement te vertrouwen, maar moet SME ook van binnenuit worden aangepakt. Er hoeft namelijk maar één mugje door de verdedigingslinies heen te komen en het circus begint weer. Daarom is het belangrijk het immuunsysteem te helpen de prikkels te reguleren.

5: verminder de reactie op een prikkel van buitenaf

Als de mugjes eenmaal aanwezig zijn kan Scutellaria Tinctuur gebruikt worden. Het kruid Scutellaria baicalensis verzacht van binnenuit de huid en slijmvliezen. Daarnaast reguleert het de immuunreacties op prikkels van buitenaf.

6: verzorg de huid

Als de huid eenmaal gevoelig is, is een uitwendig verzorgingsmiddel wel zo fijn. Kriebel is namelijk heel vervelend en plekjes op de huid kunnen de mugjes juist aantrekken. De Groene Os heeft verschillende middelen die op de huid gebruikt kunnen worden:

Groene Leem Kruidenpasta: groene leem vormt een beschermende laag op de huid en helpt de huid herstellen. Onze groene leem is verrijkt met o.a. calendula, honing, vitamine E en lavendelolie. Dit middel kan uitstekend worden toegepast op de gevoelige huid in de kootholte of bij kriebel zoals bij SME. Voor het beste resultaat is het aan te raden om hierbij ook een inwendige ondersteuning te starten.

Teunisbloemolie: deze olie kan uitwendig worden toegepast om de huid te verzachten en te verzorgen en is voedend en beschermend voor de huid. De olie kan ook worden gebruikt bij een droge, schilferige en kriebelige huid.

7: bevorder de stofwisseling in de huid

Is de vacht erg aangedaan en zijn er bijvoorbeeld kale plekken? Probeer dan eens MSM (organisch zwavel). Zwavel maakt onderdeel uit van vitamine B1 en biotine. Biotine is toepasbaar voor het in stand houden van een normale vachtstructuur.

Wat werkt niet?

 • Paard naar de kust verplaatsen
  ‘Vroeger’, toen SME nog maar net in opkomst kwam, werd nog weleens het advies gegeven om het paard naar de kust te verhuizen. Helaas, ook hier aan de kust kunnen paarden er verschrikkelijk last van hebben. Een weide waar het flink waait kan wel helpen. De mugjes vliegen namelijk niet zo goed. Misschien je paddock toch maar op het strand bouwen…
 • Geheel op vliegenspray vertrouwen
  Geen enkele vliegenspray is zo sterk dat je er alle mugjes mee tegenhoudt. Mocht er een middel zijn dat in de buurt komt, dan staat het waarschijnlijk bol van de gifstoffen. De vraag is of je dat op je paard wilt hebben, zeker als je denkt aan de belastende afvalstoffen. Wil je graag een natuurlijke vliegenspray? Wij hebben een DIY-recept voor je.
 • Focussen op het niet kunnen schuren van het paard
  Je paard heeft kriebel en schuurt aan alles wat hij kan vinden: paaltjes, waterbak, de stal etc. Je kunt dan je best doen om alles af te zetten met bijvoorbeeld schrikdraad, maar je paard zoekt waarschijnlijk gewoon iets nieuws en de kriebel blijft hetzelfde. Eigenlijk is dit best sneu. Focus op het aanpakken van de kriebel en niet op het barricaderen van objecten in de stal en wei.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

5 reacties

 1. […] • Ik heb via http://www.paardenlymfedrainage.nl de opleiding gedaan om lymfedrainage toe te kunnen passen. Geweldig om dit te kunnen, maar vooral belangrijk om Fákur ‘schoon’ te houden. Lymfe drainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogd de afvoer capaciteit. Je kan ook Drainage compositum van bijvoorbeeld Groene Os geven. Of Groene Leem, dit werkt ook. Belangrijk is je paard te reinigen. Hierbij de link naar het stappen plan van De Groene Os http://www.degroeneos.nl/in-7-stappen-sme-onder-controle/ […]

 2. Fran schreef:

  Mijn paard staat 500 meter van de zee . Maar wordt gek van de exeem. Paard naar de kust verplaatsen werkt dus maar een heel klein beetje. Dan moet je paddock echt wel op het strand of op de zeedijk liggen. En mogen er zeker geen bomen omheen staan. Vol in de wind en zonder beschutting. Anders helpt het geen zier.

 3. Amber Jongman schreef:

  Mijn fjord heeft ook SME. Ik geef hem 2x per jaar de drainage kuur van Groene Os en verder van maart t/m oktober krijgt hij een aantal druppels wietolie per dag. Fjord heeft geen jeuk, manen en staart groeien als kool en hij ziet er perfect gezond uit. Heel blij mee!

 4. Yvonne schreef:

  Hoi,
  Hoeveel druppels wietolie per dag geef je, en waar koop je ze? Mijn Haflinger heeft ook sme, bijt en schuurt zich helemaal open. Ze krijgt van maart t/m oktober druppels van puur Culico, en ik smeer haar dagelijks in met Helmosan, dit verlicht haar enigzins!

 5. Sybrand Oud schreef:

  uiteraard gebruik ik overdag vliegendekens maar des avonds op stal staan ze op een bed met hennepstrooisel voorzien van eucalyptusgeur. Hier houden vliegen/muggen absoluut niet van. Zo voorkom ik zomereczeem. Bijkomend voordeel geen muizen in de verre omtrek te bekennen.

Laat een reactie achter