winkel
Webwinkel

De drie belangrijkste pilaren van een goed natuurgeneeskundig advies

Als je weleens onze hulp, of die van een natuurgeneeskundig therapeut, hebt gevraagd, weet je dat dit meer inhoudt dan wat middeltjes adviseren.
Een goed holistisch advies gaat ook in op voeding, beweging en leefstijlaanpassingen. In ons Darmprotocol verwijzen we hier zelfs in fase 1 naar. Tijd voor uitleg wat we hieronder verstaan.

Wat is holisme?

Holistisch is een term die soms te pas en te onpas gebruikt wordt waardoor het zijn betekenis zou kunnen verliezen. Holisme komt van het Griekse holos wat ‘het geheel’ betekent.

Holisme komt er in een notendop eigenlijk op neer dat het geheel altijd meer is dan de optelling van alle afzonderlijke delen (bedankt, Aristoteles). Helaas zie je juist de ‘deeltjesbenadering’ terug op veel vlakken van de huidige maatschappij en zo ook in de geneeskunde. Er wordt nog weleens gefocust op de ziekte of zelfs op een symptoom van de ziekte of een bepaald stofje dat in het lichaam een onbalans veroorzaakt. Dit kan leiden tot een soort tunnelvisie waarbij de daadwerkelijke oorzaak niet aangepakt wordt.

Wat is natuurgeneeskunde?

Natuurgeneeskunde houdt zich bezig met gezondheid creëren en genezing bewerkstelligen door leefgewoonten aan te passen en middelen in te zetten die lichaam en geest ondersteunen.

Een belangrijk principe hierbij is dat zorg voor gezondheid veel verder gaat dan niet ziek zijn. In onze moderne Westerse wereld komt gezondheidszorg pas om de hoek kijken als een mens of dier ziek is. En dat is jammer, want er is juist een groot gebied tussen gezond zijn en ziek zijn waar heel veel winst te behalen is. Als je focust op welzijn en gezondheid, heeft ziekte veel minder kans.

Wat een natuurgeneeskundig advies onderscheidt van een regulier advies

Het moge duidelijk zijn dat een advies van ons of onze collega’s verder gaat dan het verkopen van onze producten.

De pilaren van een goed advies zijn in ieder geval onder te verdelen in voeding, leefstijl en beweging. Dit is natuurlijk maatwerk, maar ik wil je toch graag wat punten meegeven om rekening mee te houden. Deze drie punten vormen de basis voor een goede gezondheid. Het heeft geen zin om met kruiden en supplementen aan de gang te gaan als je dier verder eenzaam aan het verpieteren is op slecht voer.

1. Voeding

Er is er maar één die bepaalt of iets goede of slechte voeding is en dat is het dier zelf.
Maar wij, verzorgers, maken natuurlijk ergens een keuze. ‘Diersoortspecifieke voeding’ is daarbij een goede om in gedachten te houden.
Dit houdt in dat er gekeken wordt naar wat er bij een dier (hond, kat, paard, konijn) evolutionair gezien past qua dieet. Dat is de basis, en daar bovenop wordt er gekeken naar individuele behoeften zoals intoleranties, beperkingen in de manier waarop het dier gehouden wordt en andere bijzonderheden.

In het algemeen moet dierenvoeding aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • vrij zijn van schadelijke micro-organismen, bestralingen, GMO’s en onnodige hulpstoffen
  • ruim voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen bevatten
  • de juiste verhoudingen aan eiwit, koolhydraten en vetzuren hebben

Aan dierspecifieke voeding worden weer andere eisen gesteld.

Hondenvoeding

  • bestaat hoofdzakelijk uit vlees
  • heeft een afwisselende eiwitbron
  • bevat niet teveel koolhydraten afkomstig uit granen en planten
  • bestaat voor gezonde volwassen honden uit 1 of 2 maaltijden per dag
  • bestaat voor puppies of oudere honden uit meerdere maaltijden per dag

Voor gezonde honden en in sommige gevallen bij een verstoorde spijsvertering is het goed om af en toe te vasten. Dit brengt de spijsvertering tot rust en past bij het oorspronkelijke voedingspatroon van de voorouders van de hond.

Kattenvoeding

  • bestaat hoofdzakelijk uit vlees
  • heeft een afwisselende eiwitbron
  • bevat veel vocht
  • bevat zeer weinig tot geen koolhydraten afkomstig uit granen en planten
  • bestaat uit veel kleine maaltijden of is ad libitum (vrij beschikbaar)

Paardenvoer

  • bestaat hoofdzakelijk uit ruwvoer, met als ondersteuning eventueel krachtvoer en supplementen
  • is erop gericht dat het paard altijd wat te knabbelen heeft
  • eventuele veranderingen worden langzaam doorgevoerd

Konijnenvoer

  • bestaat hoofdzakelijk uit langsprietig, stevig hooi, aangevuld met kruiden, groente en takken
  • krijgt iedere dag 3 tot 5 verschillende stukjes groente
  • wordt aangevuld met een minimale hoeveelheid brokjes, de basis is hooi
  • is erop gericht dat er altijd wat te knabbelen is (konijnen mogen nooit vasten)
  • moet met vitamine D worden aangevuld voor binnenkonijnen
  • knaagstenen maken hier geen deel van uit, deze bevatten teveel calcium en/of zout wat schadelijk is voor de nieren, en met goede voeding slijten de tanden door knagen

2. Leefstijl

Ook de manier van houden, de omgang en de keuzes die je maakt over hoe het leven van je dier er uiteindelijk uitziet hebben vergaande invloed op het welzijn van je dier en daarmee op de gezondheid.

  • Manier van huisvesten
    De manier van huisvesten moet passen bij de diersoort. Paarden horen niet alleen op een paar vierkante meter te staan. Konijnen moeten met soortgenootjes hun gedrag kunnen uiten. Honden zijn ook geen wezens om lang alleen thuis te zitten. Katten hebben voldoende ruimte nodig om te spelen, klimmen en te sluipen om maar een aantal zaken te noemen.
  • Geen onnodige medicatie
    Medicijnen hebben het leven van onze huisdieren verlengd en verbetert, maar ze kunnen ook negatieve bijwerkingen hebben. Maak bewuste keuzes als het gaat om ontwormmiddelen, vlooienbestrijding, maagzuurremmers, antibiotica en prednison, vaccinaties en andere middelen waarbij bekend is dat ze bijwerkingen hebben. Soms wijst onderzoek uit dat het niet nodig is (ontlastingsonderzoek, titeren) of zijn er natuurlijke alternatieven.
  • Beperk stress
    Stress kan positief zijn, het zorgt ervoor dat we in actie komen. Langdurige stress en angst hebben wel degelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid. Denk maar eens aan het effect op de darmgezondheid! Voorkom dus zeker chronische stress bij je dier. Denk hierbij aan territoriumstress, onrust in de groep en de manier van omgaan met je dier.
  • Zorg voor genoeg slaap en rust
    Net zo belangrijk als voldoende uitdaging in het leven zijn voldoende rustmomenten . Dit kun je garanderen door te zorgen dat je hond, kat of konijn echt z’n eigen plekje heeft waar hij of zij zich kan terugtrekken en niet gestoord wordt. Sommige hyperactieve honden moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden, zij moeten het aangeleerd krijgen dat ze niet altijd ‘aan’ hoeven te staan. Voor paarden is het belangrijk dat er regelmatig rustmomenten op stal zijn. Ook een veilige, droge ligplaats zorgt ervoor dat paarden goed kunnen rusten. Paarden voelen zich het veiligst in een stabiele kudde en zullen dan pas echt slapen.

3. Beweging

Net zoals mensen zijn dieren niet gemaakt om stil te zitten. Voldoende beweging is essentieel voor een goede gezondheid.

Zeker paarden zijn gemaakt om de hele dag rustig in beweging te zijn en af en toe een sprintje te trekken. Zij kunnen allerlei problemen krijgen, zoals dikke benen en koliek, als ze teveel stil staan. Alleen rijden of ander werk met het paard is niet voldoende, ze moeten vrij kunnen bewegen.

Wat voor een hond ‘voldoende’ is verschilt erg per individu, maar huishonden moeten toch 4-5 keer per dag naar buiten kunnen. Is het niet om te lopen en te rennen dan is het wel om te plassen en ontlasten en rond te snuffelen.

Katten kunnen dit over het algemeen goed zelf regelen, zeker als ze naar buiten kunnen. Let met binnenkatten op dat ze niet te lui worden. Een vast moment voor een speelkwartiertje kan heel goed werken om katten ook op oudere leeftijd in beweging te houden.

Voor konijnen is een groot genoeg hok belangrijk. Zorg dat ze ook regelmatig veilig los kunnen lopen, bijvoorbeeld in huis of in de tuin (ren of afgesloten gedeelte). Je leven slijten op 1 of 2 vierkante meter is ook maar niks.

Dit artikel is natuurlijk verre van compleet. Ik hoop dat het je een idee heeft gegeven van de punten waarmee behandelaar en verzorger van een dier aan de slag kunnen gaan als ze het hebben over een holistische benadering. Heb je aanvullingen? We horen het graag!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge