• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling

Stappenplan naar gezonde darmen… en meer…!

Er is steeds meer duidelijk over de centrale plek die de darmen innemen voor een goede gezondheid. 80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen. Daarom heeft De Groene Os een uitgebreid darmprotocol ontwikkeld dat houvast te biedt bij tal van situaties bij honden, katten en paarden. Het geeft je nieuwe inzichten en kennis van middelen waarmee je de darmen kunt ondersteunen en het darmmicrobioom kunt herstellen. Het protocol bestaat uit verschillende stappen om de darmgezondheid eens écht goed aan te pakken.

“De dood huist in de darmen”
Hippocrates

Voorkom een veel gemaakte fout

Met het darmprotocol hopen we ook een veel gemaakte fout te voorkomen. Als er iets met je dier is, wil je graag snel resultaat en wij zien dan in de praktijk dat mensen beginnen met een van de laatste stappen: het geven van glutamine of probiotica. Als je die te vroeg inzet, zijn ze niet goed werkzaam of kunnen ze zelfs verergering van de klachten geven. Daarom is het belangrijk om bij het begin te beginnen.

De darmen zijn de naar binnen gekeerde buitenwereld en gastheer van het microbioom, een bacteriebevolking met een vergaande invloed op gedrag, immuunsysteem en algeheel welbevinden. Alle reden om ervoor te zorgen dat deze bacteriën het in de darmen naar hun zin hebben. Dit kun je bereiken met behulp van ons 5-stappenplan voor honden, katten en paarden.

Waarom een darmprotocol?

We zijn gewend om de darmen te zien als verteringsorgaan, maar de darmen zijn zo veel meer. Darmen zijn ons “tweede brein”. Serotonine (een neurotransmitter) wordt bijvoorbeeld voor 80% in de darmen aangemaakt en niet, zoals altijd werd gedacht, in de hersenen.

Dus wanneer je de oorzaak van een aandoening wilt achterhalen: denk aan het microbioom!

darmproblemen kat

Wanneer het darmprotocol volgen?

Het darmprotocol is ontwikkeld om houvast te bieden bij tal van situaties. Je kunt het inzetten bij:

 • het herstellen van de darmgezondheid
 • dieren met een gevoelige huid en kriebel
 • een niet-optimale spijsvertering
 • steeds terugkerende indringers en gasten
 • het behandelen van gedragsproblemen
 • voedselincompatibiliteit met bepaalde voeding

Wat mag je na het darmprotocol verwachten?

Je kunt een toename van de weerstand van je dier verwachten. Hoe hoger de weerstand, hoe beter de gezondheid en hoe meer kracht het lichaam heeft zichzelf weer in balans te brengen. Maar na het volgen van het darmprotocol kun je niet achterover leunen. Het zorgen voor bij je dier passende voeding, levensstijl en beweging blijft essentieel om het microbioom ook daarna gezond te houden.

Vraag advies

darmen paard

DE 4 STAPPEN VAN ONS DARMPROTOCOL

Doorlopend tijdens alle stappen van het protocol

Adaptonicum is een tinctuur van ashwaganda, een Ayurvedisch kruid dat je dier helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven.
Adaptonicum kan goed gebruikt worden bij alle soorten fysieke en mentale stress. Het ondersteunt bij langdurige verschijnselen, draagt bij aan een normale hormoonbalans, ondersteunt de hersenfunctie en heeft een positieve invloed op de weerbaarheid.

Stap 1 – weerstand bevorderen

Het doel van deze fase is om de weerstand te ondersteunen, ontstekingen te remmen, het histaminegehalte in het bloed omlaag te krijgen en methylatie te bevorderen. Methylatie is een biochemisch proces waarbij methylgroepen worden gekoppeld aan enzymen, DNA, aminozuren en gifstoffen. Dit proces zorgt voor ATP (de energiedrager voor chemische processen in de cellen), genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van de genexpressie (hoe de genen zich uiten) en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.

Behandelduur
Minimaal 3 weken (afhankelijk  van de situatie kan dit verlengd worden)

De 4 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen

Na 3 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of De Groene Os.

Stap 2 – reiniging

Deze fase staat in het teken van reinigen. De lymfedrainage en de uitscheidingsfunctie van de lever en nieren worden nu bevorderd. Ook de darmen worden gereinigd om met een schone lei aan stap 3 te beginnen.

Behandelduur
3 weken

De 2 middelen die in deze fase moeten worden ingenomen

Stap 3 – immuunsysteem stimuleren

In deze fase worden indringers bestreden. Pas hierna kun je werken aan het opbouwen van de darmgezondheid. Dit kan goed met bepaalde kruiden – of speciale tincturen waar die kruiden in verwerkt zijn – die natuurlijke stoffen bevatten die het immuunsysteem stimuleren.

Behandelduur
6 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

Stap 4 – herstellen van het darmmilieu en de darmflora

In eerdere fasen heb je onder meer gewerkt aan het wegnemen van ontstekingen en het stimuleren van het immuunsysteem, daarmee heb je een goede basis gelegd om nu verder te gaan met deze laatste fase. The finishing touch, heel belangrijk!

Het doel van deze fase is het optimaal gezond krijgen van de darmwand (darmslijmvlies) en darmflora. Een gezonde darmwand is onder meer belangrijk omdat hierdoor de goede darmbacteriën (probiotica) die in deze fase ook worden gegeven, beter op het slijmvlies van de darmwand kunnen aanhechten en de darmflora helpen herstellen. Je kunt probiotica zien als zaadjes die geplant worden, waarna het lichaam zelf een gezond microbioom kan onderhouden. Vaak worden probiotica in een veel te vroeg stadium ingezet. De darmen zijn dan nog niet in de juiste conditie om een gezonde kolonie bacteriën in stand te houden. Dan is het dus water naar de zee dragen.

Behandelduur
8 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

 

Heb je vragen?

We staan graag voor je klaar!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

8 reacties

 1. Thienpont Lieve schreef:

  Geachte, ik heb jullie 5-stappenplan gelezen over dit artikel. In januari heb ik een Galgo geadopeerd die van in het begin al constant diarree heeft. Tevergeefs heb ik al behandelingen ingesteld , op raad van dierenarts en de mensen van de organisatie, vooral gebaseerd op de voeding. Ik heb inderdaad ook gestart met Probiotica met weinig resultaat. Met het lezen van jullie artikel heb ik meer duidelijkheid gekregen over het waarom dit niet aanslaat. Ik ben geïnteresserd in jullie 5-stappenplan maar vraag me af waar ik deze produkten kan verkrijgen.

  Alvast bedankt voor jullie informatie,
  mvg Lieve

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Lieve,

   Bedankt voor je bericht.
   Wat fijn dat je zo bewust bezig bent met de gezondheid van je hond en ons stappenplan al hebt gelezen.

   De producten die we noemen in ons darmprotocol zijn te bestellen in onze webshop die je treft op deze website http://www.degroeneos.nl waar vandaan je ook dit bericht naar ons hebt gestuurd: https://degroeneos.nl/product-categorie/voor-honden/ is de hondencategorie met onze producten . Je kan ook de namen van de producten bovenin het zoekvenster op deze website intoetsen om in de webshop bij het betreffende product te komen.

   Hopelijk kun je hiermee weer verder.

   Veel succes met de behandeling van je hond!

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 2. Susanna schreef:

  Kan ik dit ook bij minn katten toepassen? Ik wil hun darmen reinigen om ziektes te voorkomen etc en ik heb een kat met oprispingen.

  • Claire van 't Hul schreef:

   Beste Susanna,

   Bedankt voor je bericht.
   Ja, dat is zeker mogelijk!

   Mocht je willen dat we je hier persoonlijk bij begeleiden dan kun je hiervoor ons e-consult aanvragen, we kunnen je dan met gerichte informatie van je kat verder op weg helpen:
   https://degroeneos.nl/e-consult/

   Met vriendelijke groet,
   Claire, De Groene Os.

 3. Elisabeth schreef:

  Dag allemaal van de Groene Os,

  Hoe geef je al deze middelen aan je paard als die maar 1 handje voer per dag krijgt ?
  Als ik al die middelen daar overheen doe eet hij dat zeker niet op.

  De Compositum kan op een broodje, maar 3 x per dag de wei in om dat te geven lukt ook niet altijd. Zeker niet zoveel maanden lang.
  Is er geen simpeler manier om dit allemaal toe te dienen?

  Groetjes

  • Melody Cool schreef:

   Goedemorgen Elisabeth,

   In stap 1 geef je de meeste middelen, dat kan inderdaad even puzzelen zijn. De druppels kunnen op wat lekkers zoals een broodje, appel of zelfs op een plukje hooi.
   De Multivitaminen & Mineralen Complex is een poeder, die zou ik wel door het voer doen en dan met een beetje water mengen zodat het poeder niet weggeblazen wordt.

   Voor paarden die niet aan huis staan (hadden we allemaal die luxe maar!) is 2 of 3 keer per dag inderdaad niet haalbaar. 1x per dag is al beter dan helemaal niet, dus ga uit van wat in jouw situatie haalbaar is.
   Dit stappenplan is een richtlijn, we denken graag mee wat voor jouw paard en jouw situatie het beste past. Mogelijk kun je met 1x per dag al een heel eind komen en geef je bepaalde middelen bijvoorbeeld wat langer door.

   Als je wilt dat we verder meedenken, kun je het beste mailen naar info@degroeneos.nl met de klachten en vragen of bellen naar het spreekuur 023-5348469 iedere werkdag van 9.00 – 10.00

   Met vriendelijke groet,
   Melody

 4. Gerlinda Hoogeboom schreef:

  Ik kwam net op deze pagina uit, en heb nog niet gekeken wat deze 5 stappen plan me gaat kosten. Maar ik zit met het volgende: mijn hond kreeg ca 5 jaar geleden huid en gewicht problemen, ik heb van alles geprobeerd, omdat de dierenarts test toen geen oorzaak kon vinden. Nu eindelijk begin dit jaar, (mijn hond woog inmiddels bijna 40 kg) kwam nadat ze een rhinoscopie had gehad wegens een neusontsteking ( wat achteraf hooikoorts bleek te zijn) eindelijk uit een nieuwe test, dat ze een trage schieldklier heeft. Ze krijgt hiervoor medicijnen, en de waarden zijn net deze week goed bevonden. Haar hooikoorts is er nog wel, ik ben de enige hier die een hond heeft waar ze contstant de neus van schoon moet maken. Ik woon in een weiland en bosrijke omgeving, dus dat is niet geweldig voor haar. Mijn vraag is eigenlijk, werkt dit stappenplan haar schildkliermedicijn niet tegen, want dat kan ik/zij er niet bij gebruiken. Ze kost mij al jaren zo vreselijk veel geld, wat ik met liefde overheb voor haar, maar aangezien ik afgekeurd ben, en een kleine uitkering krijg, hoop ik haar niet verder in de problemen te helpen, en mezelf dus ook niet. Ze krijgt sinds deze week weer kvv, haar ontlasting is goed. Ook krijgt ze een vitamine en mineralepoeder, omdat ze dus een tijd veel te weinig eten kreeg, omdat gedacht werd dat ze af moest vallen. Haar vacht en gewicht zijn weer goed. Nu alleen nog die hooikoorts met gesnotter.

  • Valery Vergnes schreef:

   Goedemorgen Gerlinde,

   Ik zou je toch graag aan willen raden om via ons gratis telefonisch spreekuur contact op te nemen op telefoonnummer 023-5348469
   Wij kunnen je via deze weg door de wetgeving helaas geen goed antwoord geven namelijk.
   Het spreekuur is iedere maandag-woensdag en vrijdag van 09:00 tot 10:00, je krijgt onze dierenarts Suus aan de telefoon bij wie je terecht kunt met al je vragen.

   Ik hoop je zo geholpen te hebben en wens je nog een fijne dag!

   Groeten,
   Valéry van De Groene Os

Laat een reactie achter