• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Nerveuze honden en overspannen eigenaren: over de wisselwerking tussen dier en mens

Dieren spiegelen. Zeker honden leven in zo’n symbiose met hun mensen dat er een sterke wisselwerking in gedrag en emoties kan ontstaan. Soms kan het dus zeker handig zijn om ook je eigen (mentale) gezondheid onder de loep te nemen als er problemen zijn met je hond.

Stress less

Stress speelt een grote rol bij zowel mentale als fysieke klachten, voor mensen en voor dieren.

Mijn eigen hond Ivy had hier erg last van. Hij komt van de straat in Spanje en was al wat wantrouwig naar mannen. Toen hij bij mij in huis kwam, ging dat in eerste instantie heel goed en paste hij zich prima aan een leven als huishond in de stad aan. Totdat mijn ex-partner met een burn-out thuis kwam te zitten. Dit gaf flink wat spanningen in huis, waardoor Ivy ronduit angstig ging reageren. Ze versterkten elkaar in hun gedrag en spanning. Toen onze relatie met veel ruzie stukliep, werd Ivy spontaan ook agressief naar honden op straat en zelfs naar mijn ex.

Ivy pikte alle spanningen feilloos op en werd daar zelf ook niet gelukkig van. Het was heel moeilijk dit te sturen. Inmiddels gaat het heel veel beter.

Voorbeelden van stress oppikken

Ivy is nog steeds een gevoelige hond en dat is helemaal oké. Hij is naar andere honden veel selectiever geworden en heeft graag een beetje ruimte om zich heen. Gelukkig is hij met mijn huidige vriend dikke maatjes, daar zijn gelukkig helemaal geen zorgen. Maar zelfs nog als wij spanningen hebben, verdwijnt Ivy het liefst naar boven. Iets anders wat ik aan hem merk is dat hij het feilloos oppikt als iemand niet lekker in z’n vel zit. Hij komt je dan óf opvrolijken en de clown uithangen óf gaat je liever even uit de weg.

In de praktijk zijn er veel verschillende manieren waarop dieren de stress van hun mensen opmerken en daar uiting aan geven. Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en ‘onzichtbaar’ worden.

Maar ook bij fysieke klachten kan stress een grote rol spelen, en dus ook als dit indirecte stress is van de eigenaar of huisgenoten. Denk maar aan de invloed die stress heeft op de darmflora en daarmee op veel verschillende lichamelijke klachten. Jeuk is een hele belangrijke, maar ook spijsverteringsklachten. Als we dan doorvragen blijkt vaak dat de eigenaar, naast zorgen in het privéleven, ook zo verschrikkelijk zit met de problemen van het dier dat daar ontzettende druk op wordt gelegd. Het is natuurlijk ook heel erg als er wat met je dier is, maar als het je zo aanvliegt dat je zelf niet meer functioneert, is dat meestal niet gezond.

Holisme: alles is 1 geheel

Een belangrijk principe binnen de natuurgeneeskunde is holisme. Het woord wordt te pas te onpas gebruikt, dus verschillende mensen zullen er ook hun eigen invulling aan geven. Holisme komt er in een notendop op neer dat het geheel altijd meer is dan de optelling van alle afzonderlijke delen. Als er een aandoening is, komt er dus veel meer bij kijken dan alleen het behandelen van de symptomen. Er kan gekeken worden naar het bewegingspatroon, de voeding, de omgang met het dier en dus ook naar de eigenaar.

Wat kun je voor jezelf doen

Zie jezelf niet over het hoofd als er wat met je dier is. Voor veel dierenmensen horen hun dieren voor 200% bij het gezin, dus natuurlijk doet het veel met je als je hond ziek is. Je kunt alleen goed voor je dier zorgen als je ook aan jezelf toekomt.
Pak je eigen issues aan door hulp te zoeken bij een therapeut of coach en denk ook eens aan ontspannende kruiden voor jezelf. Ook hier denken we graag met je mee!

Het is niet jouw schuld

Jij en je hond hebben dus invloed op elkaar. Zo simpel is het en het is belangrijk te onthouden dat het ook niet meer is dan dat. Ga jezelf geen schuldgevoel aan zitten praten over je eigen stress. Het is nu eenmaal zo.

Een gezondheidsklacht is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Jouw stress en invloed dragen misschien bij, maar er is meer aan de hand. Je hebt met je scheiding niet de jeuk van je hond veroorzaakt. Je hond is een eigen individu met eigen emoties.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!