winkel
Webwinkel

Food for thought over honden

Het belang van gezonde voeding
Gezonde voeding, voor mens en dier is momenteel hot topic. Hippocrates (460-377 v. Chr.) zei het al: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Deze Griekse arts staat bekend als de grondlegger van de moderne geneeskunst en was eigenlijk zijn tijd toen al ver vooruit. Als we onze honden fysiek en mentaal in balans willen houden of krijgen, zullen we moeten zorgen voor een goed fundament. Daarbij kunnen we denken aan voldoende fysieke en geestelijke uitdaging, oprechte aandacht van de baas en sociale contacten met soortgenoten. Maar vergeet ook het belang van voeding niet.

Kijken naar je dier
Er is er uiteindelijk maar één die bepaalt of het soort en het merk voer dat je aan je hond geeft het juiste is, en dat is je hond zelf. Aan het uiterlijk en het gedrag kun je zien of je hond ‘het goed doet’ op het voer dat hij eet. Is je hond op gewicht, glanst de vacht en is de huid eronder vrij van schilfertjes? Heeft je hond voldoende energie? Of juist te veel, ondanks voldoende uitdaging? Ook de ontlasting van je hond spreekt boekdelen over hoe de spijs verteerd wordt. Heel belangrijk is dat je hond het voer lekker vindt; het eetmoment moet een feestje zijn! Als een van deze aspecten te wensen overlaat, is het goed om het voer van je hond eens kritisch onder de loep te nemen.

Gezonde voeding
Honden zijn prooidiereters. Dit houdt in dat honden (en hun voorouders de wolf) verschillende delen van een prooi nodig hebben om gezond te blijven. Ze halen hun benodigde voedingsstoffen niet alleen uit het (spier)vlees, maar ook uit de botten, het orgaanvlees en zelfs uit de inhoud van de maag en de darmen die vaak vol zitten met (voorverteerde) plantenresten.

Hondenbrokken
De meeste honden krijgen dagelijks hondenbrokken te eten. In deze tijd waarin we het altijd druk hebben, is het grote voordeel hiervan dat het gemakkelijk te geven en hygiënisch is. Echter, veel brokken staan mijlenver van de oorspronkelijke voeding vandaan. Hoewel er grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken zijn, bevatten brokken over het algemeen te weinig hoogwaardige eiwitten en vetten en te veel vulmiddelen zoals soja en restproducten uit de graanverwerkende industrie.  Koolhydraten uit granen kunnen de darmen irriteren en je hond kan ook een allergie voor gluten (een eiwitsoort in tarwe en andere granen) ontwikkelen.

BARF
De laatste tijd zie je steeds meer eigenaren die de hondenbrokken voor gezien houden en overstappen op ‘barfen’ (het voeren van rauw vlees, organen en botten). BARF staat voor ‘Bones and Raw Food’ of ‘Biologically Appropriate Raw Food’.  Het overstappen van brokken naar vers rauw vlees moet geleidelijk gebeuren omdat dat er anders gezondheidsrisico’s en tekorten kunnen optreden.

KVV
Voor hondeneigenaren die barfen een goed idee vinden, maar voor wie het in de praktijk iets te ingewikkeld en te intensief blijkt, is er een gebruiksvriendelijkere variant: KVV (Kant en klaar Vers Vlees). Dit zijn diepgevroren worsten of bakjes vlees. De meeste zijn een complete voeding, andere moeten worden afgewisseld om tot een complete voeding gemaakt kunnen worden. In het begin moet het vlees overgoten worden met kokend water (wel weer goed af laten koelen!) om het spijsverteringsstelsel te laten wennen. Voor alle soorten rauwe voeding (KVV of BARF) is het belangrijk heel hygiënisch te werken: gebruik een aparte snijplank en maak de materialen en je handen altijd goed schoon na het voeren.

Combineren van brokken en vers vlees of pens
Het combineren van rauw vlees en brokken is niet altijd een goed idee. Honden met een gevoelig spijsverteringsstelsel kunnen slecht tegen de abrupte wisselingen in het dieet en kunnen last van hun maag en darmen krijgen. In de praktijk blijkt dat veel van deze dieren wel goed reageren op een combinatie van koudgeperste brokken en vers vlees. Wat zich ook goed laat combineren met brokken is een vleesdag op basis van vuile groene pens. Pens is goed voor de darmflora en bevat veel natuurlijk probioticum. Sommige honden kunnen er echter diarree van krijgen dus eerst even uitproberen met een kleine hoeveelheid.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge