• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Gezonde hoeven van binnen en buiten

‘No foot, no horse’ luidt een Engels gezegde. En ze hebben gelijk! Gezonde hoeven vormen letterlijk de basis voor een happy athlete, maar helaas hebben veel paarden last van hoefproblemen. Voorbeelden hiervan zijn scheuren en kloven in de hoornwand, langzaam groeiende hoeven, brokkelende hoeven en gevoelige zolen. Bij deze klachten is het belangrijk om samen te werken met een goede hoefsmid en voor de juiste verzorging van de hoeven te zorgen.

Doen en laten voor gezonde  hoeven

Een goede hoefsmid is zijn of haar gewicht in goud waard en onmisbaar om de hoeven in goede conditie te houden. Net als gezonde voeding die de benodigde nutriënten bevat om van binnenuit voor gezonde hoeven te zorgen.

Om scheuren, kloven en brokkelende hoeven te voorkomen, zijn dit belangrijke factoren om te weten:

  • Ten eerste is het goed om te weten dat de hoornwand slechts in zeer geringe mate andere stoffen dan water kan opnemen. Het invetten van dit deel van de hoeven heeft dus geen ander nut dan het mooi maken. De kroonrand kan wel gemasseerd worden om de doorbloeding te bevorderen.
  • Hoeven hebben genoeg vocht nodig om niet te gaan brokkelen. Zeker in de zomer kunnen hoeven snel uitdrogen. Het beste is dat je paard regelmatig even in water staat; hierin kun je voorzien door bijvoorbeeld in het weiland de grond rondom de waterbakken onder water te zetten met een tuinslang als het langere tijd droog is. Of je maakt je eigen ‘hoevenvinaigrette.
  • Nattigheid in de stal ( bijvoorbeeld door urine) kan echter weer voor andere problemen zorgen. De in urine en mest aanwezige ammoniak kan de hoeven (zeker de straal) en de gevoelige huid van de kootholte en kroonrand gemakkelijk aantasten. Een bodembedekking van stro of vlas in combinatie met iedere dag uitmesten geeft de minste kans op hoefproblemen zoals rotstraal.

De hoef als pomp

Paarden zijn echte bewegingsdieren. Voldoende beweging is van belang voor bijna alle aspecten van een gelukkig paardenleven: voor de mentale balans, het voorkomen van overgewicht, een goede spijsvertering, sterke spieren en gewrichten én voor gezonde hoeven.

Het afwisselend belasten en ontlasten van de hoeven (zoals dit van nature plaatsvindt bij een dier in beweging) zorgt ervoor dat de hoeven van vorm veranderen. Door deze vormverandering treedt het pompmechanisme (of hoefmechanisme) in werking. Deze bewegingen zorgen ervoor dat er bloed naar de hoef gestuwd en vervolgens weer wordt afgevoerd. Een goede doorbloeding is onmisbaar voor gezonde hoeven omdat het zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Beweging is dus doorbloeding en dat staat gelijk aan een gezonde, snel groeiende hoef.

Wat kun je verder doen?

Ook van binnenuit kan de hoornkwaliteit een handje geholpen worden. Multivitaminen & Mineralen Complex biedt veel voedingsstoffen om de hoeven te ondersteunen om gezond te blijven. Dat kan een fijne extra aanvulling zijn: veel dieren krijgen ruim voldoende voer binnen, maar niet altijd genoeg vitaminen en mineralen. Extra nutriënten kunnen nodig zijn als de behoefte van het dier stijgt (door ziekte, ouderdom, training) of als aanvulling naast ruwvoer.

Onze multivitamine voor paarden geeft een extra boost aan de gezondheid van je paard en zorgt voor een stralende vacht. De aanwezige stoffen zink en selenium zijn belangrijk voor gezonde hoeven.

Ook van buitenaf kun je de hoeven een handje helpen, bijvoorbeeld met onze Sterke Hoef Gel. Deze vloeibare gel bevat probiotische micro-organismen voor gebruik van buitenaf. Door die gunstige micro-organismen krijgen schadelijke bacteriën, die bijvoorbeeld rotstraal veroorzaken, minder kans.

Tot slot kan ook een regelmatige reinigingskuur zinnig zijn. Duivelsklauw Complex is hier een goede keuze voor. Deze tinctuur bevat kruiden die een normale doorbloeding en het natuurlijke reinigingsproces ondersteunen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

sterke hoef gel

Wist je dat?

Sterke Hoef Gel bevat EM®culturen oftewel Effectieve Micro-organismen, een mengsel van probiotische bacteriën en gisten ontwikkeld door de professor Teruo Higa. Hij is probiotische stoffen in de breder perspectief gaan zien: namelijk dat onze omgeving ook een microbioom geeft. Zo ook op het lichaam en op de hoeven van onze paarden. Deze gunstige micro-organismen kunnen we inzetten om de gezondheid te ondersteunen.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!