Kruiden en dieren zijn een match made in heaven!
Het gebruik van kruiden voor dieren is zo oud als de weg naar Rome. De Groene Os biedt je moderne supplementen én advies!
Er zijn veel verschillende natuurlijke therapievormen, waarvan de fytotherapie (waarbij gebruik gemaakt wordt van kruidenmiddelen) vaak verward wordt met homeopathie (waarbij gebruik gemaakt wordt van sterk verdunde en geschudde aftreksels van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong). Bij De Groene Os werken we vooral met kruiden en voedingsstoffen. In dit blog vertel ik je kort over geschiedenis van het gebruik van kruiden, de belangrijkste verschillen met homeopathie en waarom kruiden en dieren zo goed samen gaan.
Fytotherapie in de Oudheid
Bij De Groene Os maken we letterlijk gebruik van oerkracht uit de natuur. Al sinds mensenheugenis worden planten en plantendelen (zoals wortels, stengels, knoppen) gebruikt om hun geneeskrachtige werking bij ziektes en aandoeningen. Of ze worden juist gebruikt om kwalen te voorkomen.
De Griekse arts Hippocrates (460-377 v. Chr., grondlegger van de Westerse geneeskunde) maakte gebruik van ruim 200 soorten geneeskrachtige kruiden. Ontelbaar veel moderne medicijnen kennen hun oorsprong in werkzame plantenstoffen! Helaas is in ons moderne drukke bestaan de algemene kennis over de kruidengeneeskunde, oftewel de fytotherapie, steeds meer op de achtergrond geraakt.
Overeenkomst en verschil met homeopathie
Fytotherapie en homeopathie maken beide (meestal) gebruik van planten. In de homeopathie worden bijvoorbeeld ook mineralen en dieren verwerkt tot preparaat. Een belangrijk verschil met de fytotherapie is dat bij fytotherapie gebruik wordt gemaakt van de gehele plant of een direct aftreksel daarvan en bij homeopathie van de ‘energetische afdruk’ van de plant (of andere substantie).
De middelen uit de homeopathie zijn zeer verdunde substanties, waar zo goed als geen moleculen van het oorspronkelijke plantenextract meer in te vinden zijn. Daarnaast is een kenmerkende gedachte achter de homeopathie ‘het gelijke met het gelijke bestrijden’. Een voorbeeld hiervan is het middel Apis mellifica dat afkomstig is van de honingbij en daarom gebuikt wordt bij insectensteken. Zowel bij homeopathie als fytotherapie kunnen middelen heel specifiek op het individuele dier worden afgestemd.
Zachte therapievorm
Fytotherapie wordt omschreven als een ‘zachte therapievorm’, maar dat betekent nog niet dat het ongevaarlijk is. De werking van kruiden kan heel krachtig zijn en een overdosering doet meestal meer kwaad dan goed.
Er zijn verschillende vormen waarin kruiden toegediend kunnen worden: een kruidenmengsel, een poeder, een kruidenthee of een tinctuur (plantenaftreksel in alcohol).
Ook al lijkt de dosering soms wat laag, toch is het belangrijk om je te houden aan het gebruiksadvies. Wil je kruidenpreparaten en medicijnen combineren, raadpleeg dan altijd een dierenarts of fytotherapeut om ongewenste interacties te voorkomen.
Kruiden en dieren
Dieren in vrijheid maken van nature gebruik van de geneeskracht van kruiden. Zo zoeken ze bepaalde planten om opeten om bijvoorbeeld misselijkheid te verhelpen, braken op te wekken of ontstekingen te remmen. Voor een dier dat op stal staat of in een huis gehouden wordt, is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Deze dieren zijn weliswaar beter beschermd tegen negatieve invloeden van het weer en andere bedreigingen, maar dat betekent niet automatisch dat ze daardoor minder kans hebben op ziekten. Vaak blijkt dat er juist weer andere klachten om de hoek komen kijken. Gelukkig kunnen we ze helpen met voedingssupplementen met kruiden!
Dieren reageren meestal goed op het gebruik van kruiden. En dieren liegen niet!
Bij paarden kunnen kruidenpoeders gemakkelijk over het voer worden gegeven; over het algemeen eten zij dit graag. Honden en zeker katten kunnen kieskeurig zijn. Daarom hebben we veel middelen als makkelijke tinctuur.
Ons team van natuurgeneeskundigen en een dierenarts neemt graag tijd voor een uitgebreid en individueel advies.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.