• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenGrote Engelwortel (Angelica archangelica)

Grote Engelwortel (Angelica archangelica)

De Grote Engelwortel, wetenschappelijk bekend als Angelica archangelica, is een opvallende en medicinaal waardevolle plant die al eeuwenlang in verschillende culturen wordt gewaardeerd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.
Grote engelwortel kent een groot verspreidingsgebied op de wereld. Net als dat deze plant in staat is te volharden in de meest uiteenlopende klimaten, wordt het ook bij veel verschillende hulpvragen ingezet én kan het goed met andere kruiden gecombineerd worden.

Geschiedenis en culturele betekenis


De grote engelwortel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

De prachtige naam Angelica archangelica dankt de plant aan een combinatie van het woord ‘engelkruid’ (het zou beschermen tegen boze geesten) en archangelica, wat naar ‘aartsengel’ verwijst. Er doet een legende de ronde waarin verteld wordt hoe aartsengel Raphaël in een droom was verschenen bij een monnik en deze wortel had aanbevolen om te beschermen tegen de pest.

Door de eeuwen heen is het gebruik van engelwortel gedocumenteerd in verschillende traditionele geneeskundige praktijken in Europa, Azië en het Midden-Oosten.

De wortel en zaden worden gebruikt in verschillende aperitieven zoals Chartreuse en Bénédicitine, vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van de aromatische bitterstoffen. De bladeren worden ook wel als kruiderij gebruikt in de Scandinavische landen waar de plant in het wild voorkomt.

Botanische eigenschappen


Deze kruidachtige plant behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en wordt vaak aangetroffen in vochtige gebieden in gematigde klimaten, zoals delen van Europa, Azië en Noord-Amerika.

De Grote Engelwortel is een forse, meerjarige plant die een hoogte van wel 1,5 tot 2,5 meter kan bereiken. Het heeft grote, diep ingesneden bladeren en kan gedurende de zomermaanden grote samengestelde schermbloemen produceren. Het kan door leken soms verward worden met grote berenklauw.

De plant bevat etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor zijn kenmerkende geur en smaak. De wortels, zaden en stengels worden vaak gebruikt vanwege hun diverse toepassingen.
Ook bevat Angelica veel bitterstoffen, met name in de wortel. Dit is in de kruidengeneeskunde het meest gebruikte deel.

Toepassingen voor mens en dier


Engelwortel wordt dankbaar in vele kruidenmengsels toegepast vanwege de antioxidatieve werking van de wortel en de positieve invloed op het maagdarmkanaal. Het heeft een beschermende en versterkende werking op de maag. De eerder genoemde bitterstoffen bevorderen de eetlust en spijsvertering. Het is bewezen dat grote engelwortel tegen maagzweren gebruikt kan worden, een klacht die veel paarden voorkomt.

Van oudsher wordt engelwortel ook als rustgevend middel gebruikt. Recent is er een onderzoek geweest om te testen of verschillende kruiden kunnen helpen tegen nervositeit en Angelica archangelica kwam hierbij naar voren als zijnde een bewezen middel om hierbij in te zetten. Hierdoor kan het worden gebruikt bij nerveuse spijsverteringsklachten.

Dankzij de bitterstoffen heeft dit kruid een stimulerende werking op de lever en gal. Engelwortel is hierdoor een veelgebruikt kruid in middelen met een reinigende werking. Daarnaast heeft het voor onze dieren ook een positief effect op het maagslijmvlies en kan het goed (preventief) gebruikt worden bij klachten als maagzweren.

Kieskeurige katten kunnen soms wat moeite hebben om dit kruid te accepteren, dit komt vooral door de bittere smaak. Klik hier voor tips.

Er wordt ook een waardevolle essentiële olie van engelwortel gebruikt in aromatherapie vanwege de ontspannende en revitaliserende eigenschappen.

Wanneer niet?


In normale doseringen wordt grote engelwortel goed verdragen. Het is niet geschikt in therapeutische doseringen om te gebruiken tijdens de dracht, het kan mogelijk abortief werken.

Daarnaast kan het theoretisch een fotoallergische reactie geven. Van het plantensap is dit bekend, bij inwendig gebruik van de wortel is de voorzorgsmaatregel om langdurige blootstelling aan de zon te vermijden, voldoende.

Mocht je nog specifieke vragen hebben of aanvullende informatie nodig hebben, aarzel dan niet om het te vragen.

Wil je Angelica archangelica voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Grote Engelwortel (Angelica archangelica)?

  • Valery Vergnes
  • Productvoorlichting & sales
  • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!