• Betrouwbaar sinds 1995
 • 100% natuurlijk
 • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
 • Deskundig advies
 • Beveiligde betaling
Alle ingrediëntenLavendel olie – Lavandula grosso – essentiële olie 

Lavendel olie – Lavandula grosso – essentiële olie 

In de wereld van aromatherapie en natuurlijke geneeskunde worden essentiële oliën al lang toegepast vanwege hun heilzame eigenschappen voor zowel mens als dier. Een van de meest veelzijdige oliën is Lavandula grosso, een specifieke variëteit van lavendel. In dit artikel gaan we dieper in op de essentiële olie van Lavandula grosso. 

Lavendel vs. Lavandula grosso: wat is het verschil? 

Lavendel is een bekende en geliefde plant vanwege zijn kalmerende geur en diverse toepassingen in de wereld van aromatherapie en natuurgeneeskunde. Echter, er is een belangrijk onderscheid tussen ‘échte lavendel’ en ‘Lavandula grosso’. Lavendel verwijst naar de Lavandula angustifolia-soort, terwijl Lavandula grosso een kruising is tussen Lavandula angustifolia en Lavandula spica en wordt ook wel lavandin genoemd. De belangrijkste verschillen liggen in de samenstelling en de geur. 

Lavandula grosso staat bekend om zijn sterkere, meer houtachtige geur in vergelijking met de zachtere en zoetere geur van de traditionele lavendel. De samenstelling van Lavandula grosso-olie verschilt ook enigszins, met een hoger gehalte aan kamfer en 1,8-cineole, wat resulteert in verschillende eigenschappen en toepassingen. De essentiële olie van Lavandula grosso is over het algemeen rijker aan actieve bestanddelen en heeft een krachtigere therapeutische impact. 

De voordelen van Lavandula grosso voor honden en paarden 

 • Kalmerend en ontspannend: Een van de meest bekende eigenschappen van Lavandula grosso is het kalmerende effect. Deze olie kan angst en stress verminderen, al doet deze olie dat in mindere mate dan de olie van de échte lavendel. Het kan helpen bij vuurwerkangst, reisangst, verlatingsangst en andere stressgerelateerde aandoeningen. 
 • Wondgenezing: Lavandula grosso-olie heeft antiseptische eigenschappen: dit is de échte kracht van deze soort. Het kan helpen bij het genezen van kleine wonden en huidirritaties bij je huisdieren. Het is belangrijk op te merken dat essentiële oliën nooit puur op de huid van dieren mogen worden aangebracht en altijd verdund moeten worden met een geschikte dragerolie. 
 • Vlooien- en tekenafwerend: Lavandula grosso-olie kan worden gebruikt als een natuurlijke afstotende middel tegen vlooien en teken. Een paar druppels verdunde olie op de huid of in de halsband van jouw huisdier kunnen helpen om deze vervelende parasieten op afstand te houden. 
 • Huidproblemen: Naast wondgenezing kan Lavandula grosso-olie helpen bij het verminderen van jeuk en huidirritaties bij huisdieren. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden toegepast op gebieden met huidproblemen na verdunning. 

Hoe lavendel-olie veilig te gebruiken bij honden en paarden 

Het gebruik van essentiële oliën bij huisdieren vereist zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen om ervoor te zorgen dat je Lavandula grosso-olie veilig kunt toepassen bij jouw honden en paarden: 

Verdunnen: Verdun altijd de essentiële olie met een geschikte dragerolie, zoals kokosolie of olijfolie, voordat j deze op de huid van jouw huisdier aanbrengt. Voor honden is een verdunning van 0,25% – 1% meestal geschikt, terwijl paarden over het algemeen een iets hogere verdunning kunnen verdragen. 

Inhalatie: Je kunt ook lavendel olie verspreiden in de omgeving van jouw huisdier door middel van een diffuser. Dit kan helpen bij het kalmeren van huisdieren en het creëren van een ontspannende sfeer. 

Raadpleeg een deskundige: Als je huisdier gezondheidsproblemen heeft of je twijfelt over het gebruik van lavendel olie, raadpleeg dan altijd een (aroma)therapeut voordat je deze toepast. 

Monitoring: Houd je huisdier in de gaten tijdens het gebruik van de olie en stop met de toepassing als er tekenen van irritatie of ongemak optreden. 

Opslag: Berg essentiële oliën altijd op een veilige plaats op, buiten het bereik van kinderen en huisdieren, om ongelukken te voorkomen. 

 

Wil je lavendel voor je dier gebruiken?

Als je vragen hebt, helpen we je graag verder.

Bekijk onze producten

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Onze expert

Heb je een vraag over Lavendel olie – Lavandula grosso – essentiële olie ?

 • Valery Vergnes
 • Productvoorlichting & sales
 • info@degroeneos.nl
Hidden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!