In een eerdere blog bespraken we de factoren die eraan kunnen bijdragen dat dieren in de herfst en winter een dip in de weerstand kunnen krijgen. Gelukkig zijn er allerlei maatregelen te nemen om te voorkomen dat dieren in de donkere maanden lopen te kwakkelen.
Preventieve gezondheidszorg
Preventieve gezondheidszorg is gezondheidszorg die de nadruk legt op het voorkomen van ziekten. Er zijn drie verschillende niveaus te onderscheiden:
1. Primaire preventie
Het voorkómen van ziekten. Zo krijgt bijvoorbeeld obesitas geen kans bij gezonde voeding en veel beweging. Ook hygiëne bij voedselbereiding en het naleven van veiligheidsvoorschriften helpen bij het voorkomen van ziekten. Preventieve gezondheidszorg omvat dus onder meer gezondheidsvoorlichting en -opvoeding.
2. Secundaire preventie
Dit is het vroegtijdig opsporen van ziekten (of afwijkingen), bijvoorbeeld door middel van bloedonderzoek.
3. Tertiaire preventie
Dit betekent dat je na een ziekte de nodige maatregelen neemt om te voorkomen dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt. Bijvoorbeeld in het geval van zomereczeem al in de winter of het vroege voorjaar beginnen met de nodige preventieve maatregelen.
Door aan preventie te doen worden klachten zoveel mogelijk voorkomen. Dit komt doordat het immuunsysteem dan optimaal in staat is om te handelen. Een goed functionerend immuunsysteem vormt de basis voor een goede gezondheid!
Om te weten welke preventieve maatregelen je het beste kunt nemen, is het nodig om te weten welke factoren het immuunsysteem verzwakken. Stress is zo’n factor waar we nu wat dieper op in willen gaan.
Stress en stressoren
Een stressor is een factor die stress veroorzaakt (bv. angst, ruzie, vechten, operatie, chemische toevoegingen in voeding). Een stressor komt van buitenaf en geeft een dier (of mens) stress. Stressoren putten het immuunsysteem op den duur uit. Ze kunnen in vier categorieën worden verdeeld:
- Chemische stressoren: voeding met kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen, gifstoffen (waaronder schoonmaakmiddelen), uitlaatgassen, SMOG, medicatie en entingen.
- Fysische stressoren: kou, lichamelijke verwonding, zonnestraling/radioactieve straling, geopathische straling (straling die uit de aarde komt), voeding die de darmwand aantast (zoals granen/gluten).
- Microbiologische stressoren: stal- en huisklimaat in de winter, griepvirussen, ziekenhuisomgeving, microflora op huid- en slijmvliezen, darmflora.
- Psychosociale stressoren: verkeerde en niet dierspecifieke huisvesting en omgang (paarden hele dag op stal, gebrek aan contact met soortgenoten, veel mee sjouwen in de trailer: alle vormen van te weinig tegemoet komen aan wat een diersoort nodig heeft), verdriet, angst, spanning binnen de leefomgeving, alle vormen van negatieve ‘emoties’. Psychosociale stressoren worden in de volksmond stress genoemd.
Het is daarom belangrijk om alle stressoren bij je dier in kaart te brengen om je dier preventief goed te kunnen behandelen.
Preventieprotocol
Praktisch gezien kunnen we dit vertalen naar de volgende maatregelen en middelen:
Maatregelen
- Stressoren in kaart brengen en vervolgens voorkomen/beperken
- Het dier voldoende lang bij het moederdier laten zijn samen met eventuele nestgenoten
- Goede basissocialisatie
- Zo beperkt mogelijk enten, ontwormen, ontvlooien, maar in plaats daarvan titeren (onderzoeken van antistoffen in het bloed tegen ziektes) en mestonderzoek
- Gezonde voeding
- Dierspecifieke huisvesting
- Voldoende beweging en frisse lucht
- Gezond lichaamsgewicht
- Voldoende mentale uitdaging
- Goede relatie dier-eigenaar
- Een veilige en schone leefomgeving (waar het dier zich kan ontspannen)
Middelen
- Reinigingskuur
In de lente en in de herfst een reinigingskuur toedienen past uitstekend in het preventieprotocol. Een reinigende kruidentinctuur helpt om afvalstoffen op te ruimen en kan het immuunsysteem een boost geven. Bij De Groene Os adviseren we vaak een drainagekuur. Dit is een zeer breed samengestelde tinctuur die inwerkt op de lever, blaas en nieren en lymfebanen. De tinctuur bevat Ribes nigrum (zwarte bes) wat ontstekingsremmend werkt. - Multivitaminen
Voor een goed preventiebeleid is gezonde, dierspecifieke voeding natuurlijk onmisbaar. Toch kan ondersteuning in de vorm van een multivitamine zinnig zijn om een meer optimale voedingsstatus te bereiken. In een ideale wereld zou gezonde voeding alle benodigde vitaminen en mineralen leveren, maar door allerlei verschillende factoren kan je dier soms nog wat meer nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. - Omega-vetzuren
Gezonde vetten komen bij veel commerciële diervoeders al snel in het gedrang. Dat komt simpelweg omdat ze kostbaar zijn en snel bederven. Aanvulling kan erg zinnig zijn en behoort tot de basissupplementen. Vega Omega voor paarden en Vis Omega voor honden en katten zijn smakelijke extra’s over het voer. - Kruiden voor een gezonde weerstand
In ons vorige blog spraken we over drie kruiden voor een weerstandboost aan je dier. Hier zijn verschillende middelen voor. Wil je een persoonlijk advies over hoe je de gezondheid van je dier het beste kunt ondersteunen? Neem contact met ons op!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.