Hoe herken je een goed voedingssupplement voor je dier?
Je wilt je hond, kat, paard of konijn graag zo gezond mogelijk houden. Voedingssupplementen kunnen hierbij helpen. Het aanbod kruiden, vitaminen en mineralen voor dieren wordt steeds groter. Hoe kies je uit al die mogelijkheden een goede kwaliteit?
Goedkoop = duurkoop?
Er kan een enorm prijsverschil zitten tussen de verschillende merken voedingssupplementen. Hoe de prijs van een middel is opgebouwd bestaat uit veel factoren. Een voordelig product hoeft niet altijd minder van kwaliteit te zijn, maar er kan wel degelijk op punten bespaard zijn waar je eigenlijk niet op in wilt leveren.
De uiteindelijke prijs van een product wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit, samenstelling en dosering van de gebruikte ingrediënten.
Ik laat je graag zien hoe je zelf verschillende producten kunt beoordelen en zo de beste keus kunt maken voor je dier!
Zo herken je een supplement van goede kwaliteit
Vrij van toxische stoffen en allergenen
Dit klinkt misschien als een open deur, maar een supplement zou zo puur en natuurlijk mogelijk moeten zijn. Door toevoeging van onnodige hulpstoffen zoals vul-, smaak-, kleur-, geur- en zoetstoffen of glansmiddelen belast je het lichaam eigenlijk alleen maar verder.
De spijsvertering heeft een belangrijke rol in hoe het supplement verder van nut is voor het lichaam en als de spijsvertering vooral druk is met het verwerken van chemische hulpmiddelen, heeft dat een averechts effect.De vorm van het supplement heeft ook invloed: een poeder heeft eigenlijk geen hulpstoffen nodig, terwijl voor een tablet ook vulstoffen, glansmiddelen (om het aantrekkelijker te maken voor ons mensen) en soms smaakstoffen nodig zijn. Ook niet alle stoffen zijn goed als vloeistof te verwerken en verliezen dan aan kwaliteit.
Juiste certificering en strenge kwaliteitscontroles
De wet- en regelgeving voor diervoeders is zo mogelijk nog strenger dan voor mensen en dat heeft een goede reden. Naast dat, helaas, voor dieren de mogelijkheid is dat ze in de voedselketen terecht komen, kunnen ze ook niet voor zichzelf bepalen wat ze eten. Ze kunnen het ook niet aangeven als een product meer ongemak dan gezondheid oplevert.Iedereen die grondstoffen voor diervoeder produceert, moet bepaalde certificeringen hebben om bepaalde kwaliteit te garanderen. Daarnaast zijn er allerlei regels waar bedrijven zich met goede reden aan moeten houden. Individuele bedrijven die supplementen maken kunnen nog aanvullende kwaliteitscontroles doen. Zo ondergaat bij
De Groene Os iedere batch die binnenkomt een kwaliteitscontrole en werken we samen met betrouwbare producenten waar we een samenwerking mee aan gaan en ook op bezoek gaan om elkaar scherp te houden. Een van de punten waar je zelf op zou kunnen letten is dat ieder product een batch- of lotnummer en een producentnummer zou moeten hebben. Op die manier kan een product altijd worden terug herleid, mocht er iets mis zijn. Bij De Groene Os vind je dit op het etiket.
De opneembaarheid van het product
In hoeverre een voedingssupplement – zoals een multivitamine – opgenomen wordt in het lichaam hangt voor een groot deel af van hoe snel en goed het lichaam de gebruikte stoffen kan verwerken. Als je een supplement geeft dat niet goed opneembaar is, produceert je dier dure poep en dat is zonde van je moeite en geld.Voor veel vitamines maakt het uit of er voor een natuurlijke vorm of een synthetische vorm wordt gebruikt.
Zo kun je bij vitamine D te maken krijgen met D3 (cholecalciferol) of D2 (ergocalciferol). D3 is de natuurlijke variant en veel efficiënter te gebruiken voor het lichaam.
Bij mineralen kun je te maken hebben met een organisch gebonden of anorganisch gebonden mineraal. Als voorbeeld nemen we magnesium. Dit kan als magnesiumcitraat (magnesium + citroenzuur) of als magnesiumoxide gebruikt worden. De eerste is organisch en goed opneembaar, de tweede is anorganisch en kan juist de spijsvertering verstoren.
Als er geen informatie op het etiket gegeven wordt over de gebruikte verbinding, gaat het vrijwel altijd om een goedkope, anorganische verbinding of synthetische stof. Er zijn een paar uitzonderingen: zo kan synthetische vitamine C ook goed worden opgenomen in het lichaam. Ook zijn er een bepaalde spoorelementen die in hun natuurlijke vorm erg kostbaar en moeilijk te verwerken zijn in een supplement. Van deze spoorelementen is de synthetische vorm ook goed is, zodat dat in een supplement betere keus kan zijn.
Synergie in een product
Naast opneembaarheid kunnen bepaalde stoffen elkaar ook helpen of juist tegenwerken. Als ze samen een beter effect hebben, noemen we dat synergie. Bekende voorbeelden hiervan zijn L-lysine met vitamine B6, en teunisbloemolie met vitamine E. Ook bij kruidenmengsels moet er sprake zijn van een bepaalde balans in het uiteindelijke product.
Advies en terecht kunnen voor vragen
Het ondersteunen van diergezondheid gaat verder dan middeltjes verkopen of gebruiken. Hier hoort ook een deskundig advies bij, ieder dier en iedere situatie is ten slotte anders. Bij een betrouwbaar bedrijf kun je terecht voor vragen, bijvoorbeeld als er nog onderliggende gezondheidsklachten zijn of medicijngebruik. Ook over het moment en de wijze van inname hoort advies te komen. Sommige stoffen kun je het beste over het voer geven (zoals de meeste vitaminen en mineralen) andere juist liever apart (zoals aminozuren).
Heb je vragen? We helpen je graag!
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.
Stel je vraag!
Wil je een reactie delen of heb je een vraag?
Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!