• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

4 belangrijke vragen over het voorkomen en behandelen van een hoefzweer bij je paard

Als je paard van de ene op de andere dag stokkreupel loopt of zelfs op 3 benen staat, schrik je je natuurlijk rot. Veel paarden krijgen ooit eens te maken met een hoefzweer en dat is zó pijnlijk dat ze erg kreupel kunnen zijn. De eerste keer dat ik het meemaakte ging er in de behandeling helaas van alles mis, na eindeloos weken en behandelen kan ik de geur nog steeds levendig voor de geest halen.

Niet alles is te voorkomen, maar toch kun je veel doen om je paard deze vervelende aandoening te besparen en als het toch gebeurt zo goed mogelijk te handelen.

1. Wat is een hoefzweer?

Een hoefzweer ontstaat door bacteriën die zich normaal gesproken in de omgeving van het paard bevinden, zich een weg naar binnen in de hoef banen. Daar kunnen ze zich comfortabel en afgesloten innestelen en zo ontstaat er een ontsteking met pus.

Door de ontsteking voelt de hoef vaak ook warm aan en als je de pols in de kootholte voelt, voel je deze meestal kloppen. Het paard kan de aangedane hoef meestal niet of amper belasten. Het doet echt heel veel pijn.

2. Hoe ontstaat een hoefzweer?

Een hoefzweer ontstaat vaak door een beschadiging in het hoorn. Dat kan door van alles komen, zoals een scherp voorwerp waar het paard in is gaan staan of een kneuzing van de zool – bijvoorbeeld doordat je paard op een steen is gestapt – waarbij een infectie is ontstaan.

Een slechte hoefkwaliteit kan ook leiden tot hoefzweren, bijvoorbeeld door slecht bekappen, door scheuren of barsten in het hoorn, of als gevolg van een aandoening. Hoefbevangenheid, ziekte van Cushing of wittelijnziekte kunnen hun sporen nalaten waardoor de hoefkwaliteit achteruitgaat.

Veel in drassige weiden staan kan het hoorn verweken waardoor ook makkelijker een hoefzweer ontstaat. Of wat te denken van nattigheid in de stal, een echte broeihaard van bacteriën!

3. Wel of niet wachten tot het openbarst?

Ik heb nog weleens het advies gehoord om, zonder advies van de dierenarts of hoefsmid, te wachten tot de zweer zelf naar buiten toe openbreekt. Dit is absoluut af te raden! Het is al een paar keer genoemd, maar je paard heeft echt heel veel pijn. Als je een hoefzweer vermoedt, kun je dus het beste meteen je dierenarts of een goede hoefsmid bellen.

Zij zullen de hoef met een tang of hamertje bevoelen om de zweer proberen te lokaliseren. Soms kan er ook een vreemd voorwerp gevonden worden, denk aan een spijker of steentje. De behandelaar kan de hoefzweer vervolgens opensnijden zodat de pus eruit kan. Als de druk ervan af is, wordt de pijn snel minder.

Het is niet altijd mogelijk het abces meteen open te maken, bijvoorbeeld als het nog te diep zit of nog niet genoeg gerijpt is. En je kunt ook niet eindeloos blijven snijden in een hoef omdat daar natuurlijk ook een flink gat door kan ontstaan wat lastig kan herstellen.
Als de zweer (nog) niet opengemaakt kan worden, is het handig om de hoef te weken in water met een Biotex-oplossing. Zo wordt het hoorn van de hoef wat weker en heb je meer kan dat het abces zonder veel schade openbarst.

Dat brengt me op het volgende punt: als je niets doet en wacht tot het openbarst, kan dat naast veel pijn ook veel schade geven. De ontsteking vreet en zweert zich als het ware een weg naar buiten, vaak in de buurt van de kroonrand.

4. Hoe kun je een hoefzweer voorkomen?

Hoefzweren komen regelmatig voor, zelfs als je je best doet de hoefverzorging zo goed mogelijk op orde te houden. Toch kun je een hoop ellende voorkomen:

  • Zorg voor een kundige hoefsmid of bekapper. Dit is echt essentieel voor gezonde hoeven.
  • Gezonde voeding is de basis van alles en dus ook voor gezonde hoeven. Soms kunnen extra voedingsstoffen in de vorm van een Multivitaminen of extra MSM een goede ondersteuning bieden. Onthoud wel dat je deze stoffen langdurig moet voeren voor je resultaat ziet omdat hoorn een langzame stofwisseling heeft en langzaam groeit.
  • Kijk eens kritisch naar de stal, paddock en weide van je paard: hoe zit het met de drainage van het weiland? Wordt het niet te drassig? Kun je iets verbeteren aan het uitmesten en/of de bodembedekking zodat je paard altijd schoon en droog staat?
  • In de zomer kan het juist een probleem zijn dat paardenhoeven té droog worden en daardoor brokkelhoeven ontstaan. Lees hier meer over wat je daaraan kunt doen.
  • Uiteraard zorg je samen met je stalgenoten voor een veilige omgeving waar scherpe voorwerpen (zoals nagels van hoefijzers) direct worden opgeruimd.
  • Krab minimaal dagelijks de hoeven uit om kleine steentjes en andere zooi onder de hoeven te verwijderen.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!