• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Een simpel recept tegen brokkelhoeven

We schreven al eens een artikel over hoe je hoeven van binnenuit kan ondersteunen (met bijvoorbeeld Multivitaminen & Mineralen Complex). Hoeven kunnen ook van buitenaf versterkt en verzorgd worden met een eenvoudig zelf te maken ‘hoevenvinaigrette’. Wij geven u graag het recept.

Brokkelhoeven

Afbrokkelende hoeven en scheuren in de hoeven kunnen ontstaan tijdens de droge zomermaanden. Bij paarden die daarentegen te veel in een natte stal staan, kan ook de hoornkwaliteit achteruit gaan. In dit geval ligt dan rotstraal (een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef) op de loer.

Om gezond te blijven hebben de hoeven niet alleen voldoende voedingsstoffen van binnenuit nodig, maar zeker ook de juiste verzorging van buitenaf. Deze verzorging begint met een bekwame hoefsmid om de juiste vorm en lengte van de hoeven te behouden. Dit is heel belangrijk voor een goed bewegingspatroon en om schade aan de hoeven te voorkomen.

Droge hoeven

Als het langere tijd heel warm is kunnen er, ondanks een goede hoefsmid, toch brokkelhoeven ontstaan. Meestal  wordt dan geadviseerd om ervoor te zorgen dat de hoeven vaker met water in aanraking komen. Dit is absoluut een goed advies, maar nog niet zo gemakkelijk om uit te voeren. Een paard zou dan namelijk 15 tot 20 minuten met zijn voeten in het water moeten blijven. Sommige paarden kan geleerd worden om met hun voeten in een teil te gaan staan, maar wij kennen er niet veel die dit geduld kunnen opbrengen en wij zien de emmers alweer in de rondte vliegen. Een deel van het weiland onder water zetten is ook een mogelijkheid, maar biedt geen garantie dat de paarden er ook in gaan staan én het is niet zo goed voor het land.

Een verzorgend middel is dus geen overbodige luxe. Er bestaan diverse hoevenvetten en andere middelen voor het gezond houden van de hoeven, maar waarom niet zelf aan de slag gaan? Deze ‘hoevenvinaigrette’ is zeer eenvoudig te maken, niet duur, makkelijk in het gebruik én het werkt!

Hoevenvinaigrette

Je hebt nodig:

  • Sla- of zonnebloemolie
  • Natuurazijn
  • Spa- of waterfles met sportdop

Meng in de waterfles één deel van de plantaardige olie met twee delen natuurazijn. Goed schudden en klaar!

Gebruik

Gebruik deze hoevenvinaigrette drie keer per week. Bij hele droge hoeven kan er eventueel gestart worden met 1 keer per dag.
Spuit met de fles het mengsel vlak onder de kroonrand tegen de hoeven. Door de sportdop gaat dit heel makkelijk. Met een kwast kan het mengsel verder verdeeld worden. Als de fles een tijdje staat zullen de olie en azijn zich weer scheiden. Het is daarom belangrijk om voor ieder gebruik de fles goed te schudden om de olie en azijn weer te mengen.

Deze hoevenvinaigrette sluit, in tegenstelling tot sommige commerciële hoevenvetten, de hoeven niet af. Het is belangrijk dat de hoeven niet afgesloten worden omdat ze anders nog verder kunnen uitdrogen en afbrokkelen. Natuurazijn als emulgator heeft daarnaast het voordeel dat het ervoor zorgt dat de olie in de hoeven wordt opgenomen.

Wil je tips ontvangen over natuurlijke diergezondheid?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!