Persoonlijk is de herfst mijn lievelingsseizoen. Ik geniet zowel van de mooie zonnige dagen met aan het eind van de dag het prachtige strijklicht als van de gure wind en regen die je soms om de oren slaan. Tel daarbij op warme chocolademelk, goede boeken en series, prachtige kleuren in de natuur, Halloween en pompoenen en het feest is compleet!
Wist je dat pompoenen echt superfood zijn? Voor mensen, maar zeker ook voor honden.
Is pompoen fruit? Is het groente?
Pompoen is een vrucht en maakt onderdeel uit van het geslacht Cucurbita, net als komkommer en courgette. Ze zijn er in vele soorten en maten, de meest bekende is de ronde oranje pompoen. Pompoenen zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten bètacaroteen, magnesium, kalium, ijzer, zink, vitamine A en vitamine C.
Darmen en stoelgang
Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden vezels en nuttige mineralen kan pompoen helpen bij diarree of juist constipatie. Door de voedingsvezels maakt pompoen de ontlasting volumineuzer en zachter. Extra pompoen voeren kan bij allerlei spijsverteringsverstoringen heel nuttig zijn. Ook als je dier last heeft van overvulde anaalklieren kan pompoen verlichting geven.
Als er een onderliggende medische oorzaak is voor de darmproblemen van je hond, is het natuurlijk belangrijk om dit eerst boven tafel te krijgen en te behandelen!
Soms is het nodig om verder te ondersteunen met andere natuurlijke middelen zoals Psyllium Husk of Digestivo Complex. We adviseren je graag over wat voor jouw hond het beste is!
Bij overgewicht
Honden met overgewicht worden vaak op dieet gezet om op die manier geleidelijk aan gewicht te verliezen. Wat je dan vaak ziet is dat de hond vervolgens enorme trek heeft. Je kunt dit merken aan een onstuitbare drang om alles wat los en vast zit te op te eten. Sommige honden kunnen ook misselijk worden van een lege maag. Het voeren van extra pompoen kan dan helpen. Het is niet dikmakend, maar geeft wel een gevoel van verzadiging en is een gezonde aanvulling.
Andere toepassingen
Veel hondeneigenaren geven aan dat het voeren van pompoen helpt bij een maag die van streek is. Mogelijk heeft dit niet alleen te maken met de aanwezige vezels, maar ook met de aansterkende mineralen en antioxidanten zoals bètacaroteen en vitamine C.
De stoffen bètacaroteen en vitamine A zijn belangrijk voor gezonde ogen. Dezelfde stoffen helpen ook om de prostaat gezond te houden.
Recept voor pompoenpuree
Pompoenpuree is in sommige winkels kant-en-klaar in blikken in potten te koop. Je kunt het vaak vinden bij natuurwinkels, toko’s en winkels die zich gespecialiseerde hebben in import van Amerikaanse producten. Het is belangrijk dat je goed oplet dat je pure pompoenpuree koopt en geen ‘pumpkin pie mix’. Hier zijn namelijk kruiden, suiker en zout aan toegevoegd!
Als dit niet lukt, kun je ook makkelijk zelf pompoenpuree maken:
- Snijd de pompoen in parten, verwijder de pitten en draden in het midden en schil de buitenkant.
- Snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Doe de parten pompoen in een pan en zet ze net aan onder water gebruik zo min mogelijk water i.v.m. het verlies van vitaminen).
- Breng aan de kook.
- Laten koken tot je makkelijk met een vork in de pompoen kunt prikken, meestal is dit na zo’n 15 minuten.
- Pureer met een staafmixer.
- Bewaar het in Tupperware-bakken, je kunt ook delen invriezen voor later gebruik.
De pompoen kun je gewoon over het voer geven. De meeste honden eten het graag. Begin met 1 tot 2 eetlepels over iedere voerbeurt. Hoeveel pompoen je uiteindelijk geeft, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hond. Een grote hond mag zeker 5 eetlepels.
Hondenkoekjes
Een andere manier om pompoen aan je hond te voeren is om zelf hondenkoekjes te maken. Je kunt met recepten alle kanten op. Probeer deze eens:
Pompoen-kokosolieblokjes
Een gezonde verwennerij!
Dit heb je nodig
- ¼ theelepel kaneelpoeder
- 100 gram extra virgin kokosolie
- 100 gram pure pompoenpuree
- Koelkast (met vriezer) en ijsblokjesvorm
Zo maak het
- Doe de kokosolie in een pannetje op een laag vuur tot de olie helemaal is gesmolten.
- Doe alle ingrediënten in een kom en mix het (met de hand of een mixer) tot een glad geheel.
- Verdeel de mix over een ijsblokjesvorm en plaats het in de vriezer tot het hard is.
- Nu kun je ze bewaren in de koelkast, ze hoeven dus niet bevroren te blijven.
- De blokjes blijven in een bak in de koelkast ruim een week goed.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.