winkel
Webwinkel

Waarom je nooit zomaar je eigen zonnebrandcrème voor je paard moet gebruiken

Paarden met veel wit om hun neus en op hun benen moeten tegen felle zon beschermd worden. Zeker als het weiland weinig schaduw heeft en tijdens buitenritten.

De meeste paardenmensen die ik ken gebruiken net zo lief hun eigen zonnebrandcrème voor hun paard, maar dat is geen goed idee. Er bestaat namelijk maar weinig cosmetica dat zoveel meuk bevat als reguliere zonnebrandcrèmes.

Dit is wat je moet weten over zonnebrandcrème voor paarden!

Wat je op je huid smeert, wordt ook opgenomen

De huid van mensen en dieren is niet slechts afsluiting van de buitenwereld. Hoewel de huid het lichaam tegen invloeden van buitenaf beschermt, is er sprake van een uitwisseling. De huid scheidt stoffen uit, zoals zweet, maar neemt ook stoffen op, waaronder wat je erop smeert.

Reden genoeg om te zorgen dat wat je op je eigen huid en dat van je dier smeert, niet schadelijk is.

Chemische bescherming vs. mechanische bescherming

De meeste gangbare zonnebrandcrèmes die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt, bevatten een synthetische beschermingsfactor. Het berust op het principe dat deze stoffen in de huid worden opgenomen waar ze de verschillende soorten UV-stralen absorberen.

Zonnebrand met een mechanische bescherming berust op het principe dat de UV-stralen worden weerkaatst door minerale deeltjes zoals zinkoxide. De meeste van deze zonnebrandcrèmes laten een witte waas achter. Dit is dus de bedoeling, op die manier worden de zonnestralen weerkaatst en verbrand je niet. Voor je paard natuurlijk geen probleem, maar veel mensen vinden dit niet zo sexy.

Om die witte laag te voorkomen zijn veel fabrikanten overgestapt naar nanotechnologie. Nanodeeltjes zijn zo minuscuul dat ze kleiner zijn dan lichaamscellen. In theorie kunnen ze zelfs cellen binnendringen en wat er dan gebeurt is nog maar de vraag. Veel mensen ontwijken hierom ook de zonnebrandcrèmes met nanotechnologie. Er zijn ook crèmes die de deeltjes laten samenklonteren, waardoor de nanodeeltjes niet meer zó klein zijn dat ze het lichaam binnendringen, maar óók geen witte waas achterlaten. Het is alleen heel lastig om het onderscheid maken, want beiden moeten ‘nano’ op het etiket vermelden.

Zooi in zonnebrandcrème

De synthetische stoffen in de chemische zonnebrandcrèmes vormen een reëel gevaar. Er is de laatste jaren veel onderzoek naar verricht en het blijkt dat veel van de stoffen hormoonverstoorders zijn. Hormonen hebben een belangrijke boodschappersfunctie in het lichaam en zeker voor vrouwen is dit een probleem: het kan leiden tot hormonale kanker zoals borstkanker.

Onderzoek heeft zich tot nu toe beperkt tot de enkelvoudige stoffen omdat het lastig zoeken was naar vrijwilligers die een cocktail aan mogelijke schadelijke stoffen op zich wilden smeren. En dat terwijl veel van deze stoffen wél samen in een flesje zitten…
Van bijvoorbeeld pesticiden is allang bekend dat het schadelijke karakter snel toeneemt als je met meerdere stoffen in aanraking komt.

Check je etiket!

De stoffen die je in ieder geval wilt vermijden zijn:

  • Oxybenzone
  • Avobenzone
  • Octisalate
  • Ethylhexyl salicylate
  • Octocrylene
  • Homosalate
  • Octinoxate

Vitamine A en conserveringsmiddelen

Een andere stof waar ik aandacht aan wil besteden is vitamine A, op het etiket ook wel gedeclareerd als retinylpalmitaat. In voeding is vitamine A een antioxidant en hartstikke gezond, toch? Niet als synthetische variant in zonnebrand. Onder invloed van warmte (zonlicht) kan het de groei van huidkanker juist doen toenemen.

Ook parabenen, toegevoegd om het product langer houdbaar te maken kunnen mogelijk kankerverwekkend zijn.

Ik zeg mogelijk omdat parabenen de werking van oestrogeen (een vrouwelijk hormoon) nabootsen. Als dat nou eens een klein beetje gebeurt, is dat misschien niet eens direct een probleem. Maar in realiteit komen de meeste mensen met veel meer hormoonverstorende stoffen in aanraking. Dr. Dale Leitman (professor voedingswetenschap en toxicologie aan de universiteit van Californië in Berkeley) wees erop dat de veiligheid van parabenen slechts gebaseerd is op één studie met één stof. De realiteit die zich in ons lichaam afspeelt is juist een combinatie van effecten van vele stoffen en verbindingen.

Gevolgen voor de planeet

Maar het verstorende effect van zonnebrandcrème gaat nog veel verder. Als de stoffen oxybenzone en octinoxate in het zeewater of het milieu terechtkomen (zwemmen als je bent ingesmeerd of via sprays in de lucht) heeft dit negatieve invloed op de koraalriffen, die het al zo zwaar hebben. Ook hier zie je het hormoonverstorende effect. Koralen zijn levende organismen en door de chemicaliën raakt de voortplanting verstoord.

Dit is inmiddels zo duidelijk aangetoond dat Hawaii heeft besloten crèmes met deze schadelijke stoffen per 2021 te verbieden.

Zonnebrandcrème voor paarden

Realistisch gezien gebruikt de paardensport natuurlijk maar een schijntje van de rest van de wereldbevolking, maar alle beetjes tellen en in de huidige tijd hebben consumenten de macht door bepaalde producten wel of niet te kopen. En op z’n minst wil je die zooi niet in de buurt van je dier hebben.

Wat dan wel?

Veel producenten van zonnebrandcrèmes voor paarden doen geheimzinnig over wat er precies inzit en in mijn ervaring is dat meestal geen goed teken. Van degenen waarvan ik de ingrediënten kon vinden maakten de meesten gebruik van de mechanische beschermingsfactor, maar werd de crème aangevuld met andere synthetische hulpstoffen.

Gebruik daarom een simpele, liefst natuurlijke crème met zinkoxide die je in een royale laag aanbrengt. Dat is goedkoop, efficiënt en veilig!

Als je zelf een natuurlijke zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen (ook niet bij oplikken) gebruikt, kun je die zonder problemen voor je paard gebruiken.

Bij de meeste paarden die hier gevoelig voor zijn, verbrand de neus het makkelijkste. Een neusnetje (van gaas) is ook een goede oplossing. Dit is de bevestigen aan een halster of hoofdstel.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge