winkel
Webwinkel

10 tips tegen stof en voor een gezond stalklimaat voor je paard

Voor ieder paard is een gezond stalklimaat belangrijk. Hiermee voorkom je luchtwegklachten en kun je – als ze er al zijn – de klachten managen.

Zo kan je paard in een stoffige omgeving een stofallergie ontwikkelen en loop je het risico dat een luchtweginfectie chronisch wordt.

Voor veel paarden zou 24/7 buiten het meest ideaal zijn. Helaas gaat dat voor veel paarden in Nederland niet, dus hebben we het te doen met gedeeltelijk buiten, gedeeltelijk op stal. In dit blog een aantal tips om stof tegen te gaan en het stalklimaat aangenaam en gezond te maken. Stof is een grote boosdoener van luchtwegklachten, maar vergeet ook de ammoniakdampen niet.

  1. Zorg voor zo veel mogelijk frisse lucht zonder dat het gaat tochten. Doe je paarden lekker naar buiten wanneer dat kan. Als ze toch op stal moeten, zorg dan dat de deur open kan en besteed aandacht aan de luchtstroming.
  2. Zowel ruwvoer als krachtvoer kunnen veel stof bevatten, zeker als ze van mindere kwaliteit zijn. Hooi hoort fris te ruiken en moet niet te oud zijn of in slechte weersomstandigheden geoogst. Bij alle soorten voer is de manier van opslag van cruciaal belang. Ook krachtvoer moet niet te lang staan; koop een verpakking die past bij de hoeveelheid die je verbruikt.
  3. Krachtvoer kun je, voordat je het geeft, een beetje natmaken door het te sprayen of te besprenkelen met water zodat stof minder dwarrelt.
  4. Als je gaat vegen of de stal opstrooien, doe dan eerst de paarden naar buiten. Voor het vegen kun je ook de gang natmaken met een sproeier of gieter zodat het stof zich minder door de lucht verspreidt.
  5. Hooi kun je ook weken, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een grote badkuip. Het gaat erom dat het hooi door en door nat is, maar week het niet langer dan ongeveer 10 minuten, anders kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.
  6. Voer het hooi op de grond en niet hoog in een hooinet of hooiruif. Vanaf de grond eten is de natuurlijke houding voor een paard en zo valt er minder stof in de neus (en ogen). Geef ruim voldoende, zodat je paard niet de hele bodem kaal hoeft te eten waar ook vaak kleine troepjes liggen.
  7. Het ruwvoer en de bodembedekking van de stal kun je ook heel goed sprayen met een mengsel van water en etherische oliën. De Silverlinde verkoopt een kant-en-klaar mengsel, maar je kunt ook zelf aan het mengen slaan. Schud het hooi uit (weg van je paard) en bespray het rijkelijk aan alle kanten voordat je het voert.
  8. Zeker in de zomer is paardrijden een stoffige aangelegenheid. De rijbaan en paddocks kun je regelmatig sproeien, zeker als het warm en droog weer is. Bij ruiterpaden kan dit natuurlijk niet, maar het kan wel verschil maken waar je gaat rijden. Grassige polderpaden zijn vaak minder stoffig dan bospaden. ’s Ochtends vroeg is er vaak ook een beetje dauw en dat kan ook fijn zijn voor stofgevoelige paarden.
  9. Kijk eens kritisch naar welke bodembedekker je gebruikt. Oud stro en heel fijn zaagsel zijn erg stoffig. Houtvezels of zelfs papier bevatten veel minder stof.
  10. Mest iedere dag uit, dit helpt ook tegen de ammoniakdamp. Eenmaal per week is een goede frequentie voor een grote schoonmaakbeurt. Haal de hele stal leeg terwijl de paarden buiten staan. Met een ragebol kun je het plafond stofvrij maken. Maak dan de vloer schoon met een tuinslang of hogedrukreiniger voordat je weer gaat opstrooien.

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge