Patella luxatie is een pijnlijke aandoening aan de knieën van honden. Het komt helaas vaak voor en als je het niet behandelt, wordt het altijd erger.
Wat is patella luxatie?
De patella is de knieschijf en luxatie duidt op ontwrichting. Normaal gesproken glijdt de knieschijf door een groeve in het bovenbeen. Bij patella luxatie schiet de knieschijf links of rechts uit de groeve. Dit is vanzelfsprekend erg pijnlijk voor je hond.
Er zijn verschillende gradaties (1 t/m 4) van patella luxatie die de dierenarts kan vaststellen door middel van een bewegingsonderzoek en goed voelen.
Doordat de knieschijf steeds van z’n plaats schiet, krijgen de banden en pezen die het gewricht netjes bij elkaar houden, ook steeds een optater. Die kunnen uitrekken of juist te kort worden aan de andere kant. Door al het schuiven in het gewricht op plaatsen waar dat helemaal niet hoort, is er vaak ook artrose in het kniegewricht.
Oorzaken patella luxatie
De meeste honden die hier last van hebben, zijn erfelijk belast. Bij die erfelijke afwijking kunnen er dan verschillende dingen aan de hand zijn. De groeven waar de patella in hoort te bewegen is te ondiep, de patella is te klein of de stand van de poten wijkt af (zoals X-benen).
Veel kleine hondenrassen hebben last van patella luxatie zoals de Jack Russel Terriër of Chihuahua. Maar ook steeds meer grote honden kunnen hier last van krijgen. Bij hen gaat het vaker om een afwijkende beenstand.
Bij honden die niet erfelijk belast zijn en patella luxatie ontwikkelen, kan het komen door een trauma, zoals een verkeersongeluk, botsing of val.
Hoeveel pijn heeft een hond met patella luxatie?
Patella luxatie geeft een heel typische kreupelheid. Het been wordt namelijk stijf gehouden; het zit als het ware op slot. Er wordt nog weleens gezegd dat bij lichtere vormen de hond er geen last van heeft. Dit valt zeer te betwijfelen. Honden zijn net als de meeste dieren erg goed in het verbergen van pijn, dus als je een kreupelheid duidelijk ziet, heeft je hond wel degelijk pijn. En daarnaast, een ontwrichte knieschijf… brrr, ik moet er niet aan denken! Neem het dus zeker serieus en laat je hond niet rondhinkelen.
Opereren of niet te opereren
Het enige wat patella luxatie echt kan oplossen is een operatie door een kundige dierenarts/orthopeed. Dit wordt dan ook meestal geadviseerd. Alleen bij hele lichte gevallen is dit niet altijd nodig. Daar kan soms volstaan worden met het ondersteunen met fysiotherapie, maatregelen en middelen. Waarover later meer!
Als je twijfelt over een operatie, zou ik je in de meeste gevallen adviseren om er toch voor te gaan. Het is een pittige operatie met vooral een stevig revalidatie proces. Die wil je liever niet op latere leeftijd nog moeten doen en dat je hond dan al die jaren niet lekker pijnvrij heeft kunnen bewegen. Wacht dus niet onnodig lang met opereren.
Wat kun je verder doen?
De onderstaande tips zijn te gebruiken bij honden die een lichte vorm hebben van patella luxatie of waarbij je bang bent dat ze het krijgen, bijvoorbeeld vanwege het ras. Ook bij honden die geopereerd zijn kun je deze tips heel goed toepassen, het blijft natuurlijk altijd een zwakke plek. Met de bewegingstips ga je natuurlijk pas van start nadat je hond hersteld is en de acute fase voorbij is.
- Zoek een fijne dierfysiotherapeut
Een goede fysiotherapeut is bij bewegingsklachten echt goud waard. Ze kunnen een individueel revalidatie programma aanbieden en hebben meer tijd om in te gaan op je specifieke vragen rondom het herstel. Denk niet dat een fysiotherapeut alleen maar masseert, dikke kans dat je huiswerk meekrijgt om zelf met je dier aan de slag te gaan.
Zoek hier een dierfysiotherapeut bij jou in de buurt. - Bouw aan een gezond bewegingspatroon
Zowel te veel belasting als te weinig beweging hebben een negatieve invloed op patella luxatie. Hydrotherapie (therapeutisch zwemmen) is heel goed net zoals rechtlijnige beweging. Dit moet natuurlijk wel opgebouwd worden. - Met patella luxatie valt niet te fokken
Omdat deze aandoening zo’n grote genetische factor heeft, is het not done om met deze dieren nestjes te fokken. - Ondersteun met kruiden en supplementen
Zoals al eerder aangegeven kan alleen een operatie bestaande patella luxatie oplossen. Kruiden (zoals Boswellia serrata) en voedingsstoffen (zoals glucosamine en chondroïtine) kunnen wel helpen de slijtageklachten (artrose) die vaak samengaan met patella luxatie te verbeteren. Er zijn ook kruiden die ontstekingsremmend en pijnstillend werken en middelen die kunnen ondersteunen bij de revalidatie.Wil je advies op maat? Iedere woensdag en van 9.00 – 10.00 hebben wij een gratis dierenartsenspreekuur! Bel naar 023-5348469 - Voorkom glijden op gladde vloeren
Net als veel andere bewegingsproblemen zijn gladde vloeren zoals laminaat echt funest omdat hondenpootjes daar geen grip op hebben. Overweeg een minder gladde vloer, leg kleedjes neer en als dat allemaal niet gaat, speel dan in ieder geval niet in huis om gekke bewegingen daar te voorkomen. - Ga overgewicht tegen
Overgewicht is voor geen enkele hond echt gezond, maar als het bewegingsapparaat een zwakke plek is, zijn extra kilo’s om mee te slepen ronduit onhandig. Het vergroot de druk op de gewrichten en het risico op artrose neemt nog verder toe. - Werk aan een goede coördinatie en bespiering
Bij patella luxatie helpt het als de spieren extra stevigheid aan de gewrichten kunnen geven. Daarom is een goede bespiering belangrijk. Ook een goede coördinatie (gecontroleerd en afgestemd bewegen van het lijf), die bij honden samengaat met een goede core strenght, kan helpen klachten te verminderen en ook om zo goed mogelijk te herstellen na een ingreep. Geen idee hoe dit te bereiken? Kijk eens naar de opties van Fit Dog Program!
Heb je vragen over de gezondheid van je hond? Iedere maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.00-10.00 kun je bellen naar het gratis dierenartsenspreekuur op 023-5348469
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.