Het is volop vakantietijd en natuurlijk kijken we ernaar uit om op reis te gaan. En wat is er nou leuker dan vakantie? Vakantie mét je hond natuurlijk!
Voorbereidingen
Veel van de voorbereidingen zullen afhangen van de vakantiebestemming waar je voor kiest. Zo heeft ieder land zijn eigen invoer- en transport regels. Wist je bijvoorbeeld dat het in Duitsland verplicht is om honden in een autogordel te vervoeren? Ook zijn er bepaalde inentingen verplicht. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen. Ook de manier van reizen maakt veel verschil. Pak je de auto of het vliegtuig?
In verschillende landen (bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland) gelden regels voor honden van bepaalde rassen en groottes. Dit kan inhouden dat je je hond aangelijnd moet houden, in bezit moet zijn van een muilkorf en voor sommige rassen dat ze zelfs helemaal niet meekunnen.
Uiteraard is je dier allang gechipt; wist je dat dit nu in alle EU landen verplicht is? Check samen met je dierenarts of het paspoort ook klopt. Het is verstandig om naast je gewone penning een tweede penning met je vakantieadres en telefoonnummer aan het tuigje of halsband van je hond te bevestigen.
Je kiest natuurlijk een vakantieadres waar honden welkom zijn, maar ook lokaal kunnen er bepaalde regels zijn. Zoek bijvoorbeeld uit of er losloopgebieden zijn of dat er gebieden zijn die vol zitten met wild. Dat laatste is niet handig als je een hond met een groot jachtinstinct hebt.
De reis zelf
De meeste baasjes die met hun hond op vakantie gaan zullen kiezen voor een autovakantie. Weet je hoe je hond reageert op lange autoritten? Probeer je dier hier van tevoren aan te laten wennen. Een reis met een hond die niet lekker wordt van autorijden kan een lange rit worden…
Zorg dat je hond niet met een volle maag de auto in hoeft en begin een á twee weken van tevoren met Mentha Complex als je weet dat je hond een gevoelige maag heeft.
Het is gezond voor jezelf en nodig voor je hond om iedere twee tot drie uur te pauzeren en even de benen te strekken en een plas te kunnen doen.
Laat je hond nooit alleen achter in de auto! Ook niet eventjes of met de ramen open. Ieder jaar denken mensen dat ze wel even een boodschap kunnen doen met de hond in de auto en ieder jaar overlijden hierdoor honden. Neem geen risico en doe dit niet!!
Afhankelijk van hoe lang de reis duurt kan je hond wel wat afleiding gebruiken. Kleine kauwbotjes kunnen in de auto beter vermeden worden i.v.m. met verslikkingsgevaar, maar groter kauwmateriaal is eventueel wel een optie. Als er meerdere personen meereizen die geen auto hoeven te besturen is het zelfs een optie een klein hersenwerkje te doen.
Teken en ziektes
Naast verplichte inentingen kan het in sommige landen een goed idee zijn om je hond extra te beschermen tegen bepaalde ziektes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Middellandse Zeegebied. Hier komen bepaalde soorten teken en muggen voor die nare ziektes (zoals leishmania en ehrlichia) kunnen overbrengen. Overleg met je dierenarts of het nodig is je hond hiertegen te beschermen.
EHBO
Naast de standaard EHBO-kit met gaasjes, een thermometer, pincet en schaar gaan er bij ons ook altijd wat extra zaken mee: een tube Groene Leem Kruidenpasta (o.a. ter verkoeling bij insectensteken), een tekenverwijderkaart, een flesje All Septicum (voor de weerstand) en Harpagophytum Complex (voorheen Pees Compositum) (bij een zwaarbelast bewegingsapparaat).
Checklist
Meenemen voor optimaal vakantieplezier:
- Het hele gezin (inclusief hond).
- Dierenpaspoort met chipnummer.
- EHBO-koffer.
- Telefoonnummer van je eigen dierenarts en lokaal de dichtstbijzijnde (tip: bewaar in de EHBO-koffer én in de telefoons).
- Eigen voer.
- Water voor onderweg. In landen waar de waterkwaliteit niet geschikt is voor consumenten kan het zijn dat die ook niet geschikt is voor honden. Zorg dan voor extra flessenwater.
- Tuigje (of halsband) met penning met je telefoonnummer, een reserve-exemplaar én een penning met de gegevens van je vakantieadres.
- Lijn en reservelijn. Houd er rekening mee dat op je vakantieadres misschien minder losloopplekken zijn of misschien veel wild zit. Met een lange lijn en goed passend tuig kun je je hond toch wat bewegingsvrijheid geven.
- Eigen mand of deken. Een vertrouwde geur zorgt ervoor dat de hond zich een stuk sneller op zijn gemak voelt.
- Extra deken(s) om de auto en meubels op het vakantieadres te beschermen.
- Bodempin met sterke lijn voor de kampeerders (uiteraard de hond niet zonder toezicht vastleggen). Check de sterkte van de lijn en musketon goed. Mijn ervaring is dat deze (helaas) te wensen over kunnen laten.
- Speeltjes en kauwbotten. Ideaal als je eens ergens een hapje wilt eten. Het hondenequivalent van kleurpotloden voor kinderen.
- Zaklamp! Handig voor een laatste plasronde in een donker bos; een lamp voor op je hoofd is ook erg handig.
- Afhankelijk van het land waar de reis (door)heen gaat: muilkorf, autogordel voor honden, autokennel.
Actieve vakantie
Op vakantie loop je vaak zo vanuit je bed de natuur in. We maken extra lange wandelingen of gaan wel eens steppen. Plan je een hele actieve vakantie? Begin dan nu in Nederland alvast de conditie op te bouwen, anders wordt het niet echt een pretje voor je hond. Ook is het beter voor het baasje om fit aan zijn of haar actieve vakantie te beginnen.
Nederlandse honden zijn over het algemeen ook niet zo gewend aan bergen. Bedenk dat deze ondergrond heel is en de voetkussentjes kan beschadigen. Smeer deze eventueel in met een mengsel van glycerine en kamferspiritus om ze harder te maken. Denk ook aan een uitrusting zoals een speciaal tuigje dat geschikt is voor bergwandelingen. Hier kan je hond mee worden opgetild om bijvoorbeeld veilig over een te groot rotsblok geholpen te worden.
Lees meer
www.dogsincluded.nl/tips-voor-reizen-met-honden-vakantie/etiquette-voor-vakanties-met-hond.php
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.