Wat is OCD?
OCD staat voor Osteochondrose Dissecans. Het is een aandoening aan de gewrichten van het paard. Als er sprake is van OCD zijn er stukjes kraakbeen of bot losgelaten en gaan zwerven in het gewricht. Een voorloper van OCD is OC (Osteochondrose). Hierbij gaat er iets verkeerd in het verbeningsproces van kraakbeen tot bot. Er zijn dan nog geen stukjes losgelaten, maar het gewricht is wel al aangetast. OCD ontstaat bij jonge paarden en kan kreupelheid tot gevolg hebben.
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen:
- Erfelijkheid – bij een groot aantal paarden in Nederland is OCD vastgesteld en hierdoor is een zorgvuldig fokbeleid van het allergrootste belang.
- Beweging – om een veulen sterke botten en gewrichten te laten ontwikkelen is voldoende vrije beweging (weidegang) zonder overbelasting noodzakelijk.
- Voeding – er zijn verschillende nutriënten nodig om te zorgen voor sterke botten en gewrichten. Dit begint al bij de dracht- en lactatieperiode van de merrie, maar is zeker ook van belang voor het opgroeiend paard.
Het was al eerder bekend dat voldoende koper, een goede verhouding tussen calcium en fosfor én een goede lichaamsconditie van zowel merrie als veulen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van OCD. Recent onderzoek heeft echter ook het grote belang van het mineraal magnesium aangetoond.
Het onderzoek
In het onderstaande onderzoek dat is uitgevoerd in 2010 en 2011 zijn er van verschillende paardenbedrijven merries en veulens gevolgd. De studie was opgedeeld in twee delen. In deel 1 werden merries en veulens van 0 tot 5 maanden gevolgd. Er werd gebruikt gemaakt van twee groepen, de ene groep kreeg een mineralensupplement (bestaande uit verschillende mineralen en een hoog gehalte magnesium) en de andere een placebo. Door bloedmonsters van de veulens en melkmonsters van de merries af te nemen kon de mineralenstatus worden afgeleid. Aan het eind van de studie is een radiografisch onderzoek van verschillende gewrichten gedaan. In een vervolgonderzoek zijn veulens van verschillende bedrijven in de leeftijd van 5 tot 12 maanden op dezelfde manier gevolgd (bloedonderzoek en radiografisch onderzoek aan het eind van de periode).
Beide studies lieten een vermindering van OC(D) zien in de groep die een mineralensupplement bijgevoerd kreeg. De conclusie van de onderzoekers is dat magnesium het ontwikkelen van OC(D) kan voorkomen.
Organische magnesium?
Het mineraal magnesium wordt in verschillende vormen op de markt gebracht. Om een mineraal voor het lichaam opneembaar te maken is het nodig om het atoom aan een andere stof te binden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen organische en anorganische verbindingen.
Voorbeelden van anorganische verbinden zijn magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat. Een dergelijke verbinding is lichaamsvreemd en kan daarom niet goed worden opgenomen in de dunne darm. Bij veel dieren kan dit zelfs voor spijsverteringsklachten zoals diarree zorgen.
Organische verbinden zijn verbindingen met een zuur of aminozuur. Een voorbeeld van een mineraalverbinding met een citroenzuur is magnesiumcitraat. Dit wordt goed opgenomen door het lichaam en geeft dan ook veel minder kans op diarree. Alleen bij een veel te hoge dosering kan magnesiumcitraat voor problemen zorgen.
Naast de positieve effecten ter voorkoming van OCD is magnesium ook betrokken bij tal van lichaamsprocessen. Zo werkt magnesium ontspannend en spierverzorgend en is het een bouwsteen voor botten en gewrichten. Het spreekt voor zich dat De Groene Os uitsluitend gebruik maakt van het goed opneembare magnesiumcitraat.
Het onderzoek ‘Feeding Magnesium Supplement to Foals Reduces Osteochondrosis Prevalence’ vind je hier: www.j-evs.com/article/S0737-0806(13)00958-1/abstract
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.