winkel
Webwinkel

Bloedsuikerspiegel: wat is het en hoe kun je dat beïnvloeden?

We hebben het vaak over de bloedsuikerspiegel en dat een schommelende bloedsuikerspiegel insulineresistentie, diabetes en metabool syndroom kan veroorzaken. Maar wat is eigenlijk de bloedsuikerspiegel? Wat beïnvloedt de bloedsuikerspiegel en hoe wordt hij gereguleerd? En heel belangrijk: welke invloed kun je er zelf op uitoefenen bij je dier?

Wat is de bloedsuikerspiegel?

De bloedsuikerspiegel, ook wel bloedglucose genoemd, verwijst naar de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. Glucose is een belangrijke energiebron voor het lichaam van honden, katten en paarden. Het komt voornamelijk uit voedsel, en dan met name uit koolhydraten die tijdens de spijsvertering worden afgebroken tot glucose. Maar mocht het lichaam het nodig hebben, dan is de lever in staat uit eiwit en vet glucose te maken.

De stofwisseling van glucose

De koolhydraten worden in de darmen afgebroken tot monosacchariden, zoals glucose, fructose (vruchtensuiker) en lactose (melksuiker). Deze passeren de darmwand en gaan via de poortader met het bloed naar de lever. De lever zet een overmaat aan glucose om in glycogeen voor opslag: voor 80% wordt glycogeen opgeslagen in de spiercellen en de rest in de lever. Blijft er dan nog glucose over, dan zet de lever dit om in vet. In de volgende paragraaf lees je hoe dat gaat. Glucose (of suiker) wordt dus als energiebron opgeslagen. Fructose en lactose volgen andere metabole wegen in de lever en hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel.

De rol van de lever

Uit zowel eiwit als vet kan de lever glucose maken (dit heet gluconeogenese). Maar de lever kan ook glucose omzetten in vet. In het laatste geval wordt dat vet rondom de organen opgeslagen, het zgn. buikvet. De lever is onze chemische fabriek en speelt een hele grote rol in het voorzien van het lichaam van de juiste voedingsstoffen.

Hoe wordt de bloedsuikerspiegel gereguleerd?

Een complex samenspel van hormonen (geproduceerd door de alvleesklier) reguleert de bloedsuikerspiegel:

Insuline: Dit hormoon helpt cellen glucose op te nemen uit het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Insuline wordt afgegeven wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, bijvoorbeeld na een maaltijd. Insuline bindt aan receptoren op de celoppervlakken, waardoor glucose de cel kan binnendringen.

Glucagon: Dit hormoon heeft het tegenovergestelde effect van insuline. Het zorgt ervoor dat de lever glucose afgeeft aan het bloed door glycogeen (opgeslagen glucose) om te zetten in glucose, vooral wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is. Dit proces heet glycogenolyse. Daarnaast stimuleert glucagon de gluconeogenese, het proces waarbij nieuwe glucose wordt aangemaakt uit niet-koolhydraatbronnen zoals aminozuren.

bloedsuikerspiegel

Wanneer gaat het fout?

Er zijn verschillende situaties waarin de bloedsuikerspiegel uit balans kan raken:

Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel):

Oorzaken: Overmatige insulineproductie (bijvoorbeeld door een insuline-producerende tumor), te weinig voedselinname, zware inspanning zonder voldoende energieopname, of een overdosering van insuline bij dieren die insuline-injecties krijgen.

Gevolgen: Symptomen van hypoglykemie zijn onder andere zwakte, desoriëntatie, trillen, toevallen, en in ernstige gevallen coma en overlijden. Hypoglykemie vereist onmiddellijke aandacht om verdere complicaties te voorkomen.

Hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel):

Oorzaken: Onvoldoende insulineproductie (bijvoorbeeld bij diabetes), insulineresistentie (vooral bij paarden met Equine Metabool Syndroom), of het gebruik van bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden.

Gevolgen: Verhoogde dorst (polydipsie), verhoogde urinelozing (polyurie), gewichtsverlies ondanks normale of verhoogde eetlust, vermoeidheid, en op lange termijn schade aan organen zoals de nieren, aan de ogen en zenuwen. Chronische hyperglykemie kan leiden tot ketoacidose, een levensbedreigende toestand waarbij zuren zich ophopen in het bloed.

Diabetes bij honden, katten en paarden

Diabetes is een chronische aandoening waarbij de regulatie van de bloedsuikerspiegel ernstig verstoord is. Het kan zowel bij honden, katten als paarden voorkomen, hoewel de oorzaken en behandeling kunnen verschillen:

Honden: Type 1 diabetes, waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert, is het meest voorkomend. Het immuunsysteem vernietigt de insuline-producerende cellen in de alvleesklier. Honden met diabetes hebben vaak levenslange insuline-injecties nodig.

Katten: Type 2 diabetes komt vaker voor bij katten. Hierbij speelt insulineresistentie een rol, wat betekent dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Dit type diabetes kan soms worden beheerd met veranderingen in dieet en levensstijl, hoewel insuline-injecties ook nodig kunnen zijn.

Paarden: Equine Metabool Syndroom (EMS) is een veelvoorkomende oorzaak van insulineresistentie en hyperglykemie bij paarden. EMS wordt gekenmerkt door overgewicht, een verhoogde insulineproductie en een verhoogd risico op hoefbevangenheid (laminitis).

Preventie en behandeling

Er zijn verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel gezond te houden en/of te behandelen.

Voeding

Honden en katten: Een evenwichtig dieet met beperkte hoeveelheden suikers en koolhydraten helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Speciale diëten met een laag glycemische index kunnen helpen bij het beheren van diabetes. Deze diëten zorgen voor een langzame en gelijkmatige afgifte van glucose in het bloed.

Paarden: Voor paarden is een vezelrijk dagmenu met beperkte toegang tot suikerrijk gras belangrijk, vooral voor dieren met EMS. Het verminderen of stoppen van graanrijke voeders en het aanbieden van gestructureerde voedingstijden kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Regelmatige beweging

Lichaamsbeweging helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en vermindert insulineresistentie. Bij honden en katten kan dit bestaan uit dagelijkse wandelingen en speelactiviteiten. Voor paarden is regelmatige lichaamsbeweging, zoals weidegang en training, cruciaal.

Kruiden

Curcuma longa (geelwortel) is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Kurkuma werkt bloedverdunnend en helpt tegen de samenklontering van bloedplaatjes. Kurkumine (de werkzame stof) zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij een te hoog bloedsuikergehalte.

Zingiber officinalis (gember) ook gember is een krachtige ontstekingsremmer en bevordert de bloeddoorstroming. Gember verbetert de gevoeligheid voor insuline en helpt daarmee de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Crataegus oxycantha (meidoorn) heeft een sterke regulerende werking op de hartspier, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het versterkt de hartslag en verwijdt de bloedvaten.

Vaccinium myrtillus (bosbes) bevat een grote hoeveelheid antioxidanten (anthocyaninen) die helpen tegen oxidatieve stress: de oorzaak van DNA-schade en veroudering. Verder bevatten ze een stofje – neomyrtillin – dat in staat is het bloedsuikergehalte te verlagen.

Medische behandeling

Insuline-injecties: Voor dieren met diabetes kan dagelijkse insuline noodzakelijk zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het type en de dosering van insuline varieert per dier en moet door een dierenarts worden vastgesteld.

Medicatie: Voor katten met type 2 diabetes en paarden met EMS kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bij katten kunnen orale hypoglycemische middelen soms effectief zijn, terwijl paarden mogelijk baat hebben bij medicijnen die insulineresistentie verminderen.

Regelmatige Controle

Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel om de bloedsuikerspiegel te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Bloedsuikermetingen, urineonderzoek en bloedonderzoek kunnen helpen om de gezondheid van het dier te beoordelen en de behandeling aan te passen indien nodig.

Conclusie

Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel is heel belangrijk voor het welzijn van honden, katten en paarden. Door een goed dieet, regelmatige beweging en passende (medische) zorg kun je ervoor zorgen dat je huisdier een gezond en gelukkig leven leidt. Bij twijfel of zorgen is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Vroege interventie en voortdurende zorg zijn de sleutels tot het beheren van aandoeningen die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, waardoor ernstige complicaties kunnen worden voorkomen.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge