winkel
Webwinkel

Checklist voor een mysterieus probleem: mestwater bij paarden

Mestwater bij paarden is een wat mysterieus probleem: het is geen diarree en er zijn een aantal aanwijzingen wat het veroorzaakt, maar die zijn lang niet altijd duidelijk.

In dit artikel gaan we kijken wat mestwater precies is en wat er mogelijk aan gedaan kan worden.

Goed om te weten: deze klacht komt veel voor bij paarden, dus als je hiermee worstelt met je paard: weet dat je niet alleen bent!

Wat merk je aan je paard?

Je bent niet continu aan het opletten of en hoe je paard aan het mesten is. Wat de meeste mensen als eerste opvalt is dat het paard vieze achterbenen en staart heeft.
Als je je paard ziet mesten valt het op dat er eerst gewone mestballen(soms zijn ze iets slapper, maar nog steeds samenhangend) en daarna een flinke hoeveelheid water uit komt.

Soms kan je paard ook wat slomer zijn en duidelijk niet lekker in z’n vel zitten.

Wat is mestwater?

Om bij het begin te beginnen: mestwater is eigenlijk geen water: het is een verzameling van allerlei vloeistoffen vanuit het spijsverteringskanaal.
Het kan lymfevloeistof, gal, spijsverteringsappen, slijm en slijmvlies uit de darmen bevatten.

Als een paard voedsel opneemt, komen er gedurende het hele spijsverteringsproces allerlei vloeistoffen bij: speeksel, maagzuur, gal, etc. Als het goed is, wordt een groot deel van deze vloeistoffen in de dikke darm weer opgenomen, zodat er niet te veel vocht verloren gaat.

Verschil met diarree

Bij een paard met mestwater is een deel van de mest nog enigszins vast.
Een paard met diarree heeft echt volledig dunne mest. Als het er echt uitspuit en/of als je paard ook koorts heeft, moet je ook onmiddellijk de dierenarts bellen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor een paard, er kan snel uitdroging optreden of koliek bij komen kijken.

Bij mestwater is er vaak een meer sluimerend verloop. Als het langer dan 6 tot 8 weken aanhoudt, is het wel verstandig de dierenarts te laten komen. Tot die tijd is het goed na te gaan wat er aan de hand kan zijn.

Waar wordt het door veroorzaakt?

Meestal is mestwater slechts een symptoom van een uit balans geraakte spijsvertering.
Daarnaast is er vaak een relatie met stress en/of veranderingen: een plotselinge voerwisseling, de overgang van stal naar weide of andersom, wedstrijdstress, transport of verhuizing kunnen allemaal factoren zijn die mestwater kunnen veroorzaken.

Eerder in dit artikel gaf ik aan dat als het goed is, een groot deel van de spijsverteringssappen weer terug worden opgenomen door de dikke darm. Er kan dus ook een resorptieprobleem spelen: bijvoorbeeld door een geïrriteerde darmwand. Maar ook dit hoeft niet altijd per se te zijn. Als er sprake is van mestwater bij je paard, is het dan ook goed een aantal mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Checklist

Ga na of de hierboven genoemde factoren (voerwisselingen, stress) kunnen meespelen. In dat geval zou je eraan kunnen werken om die factoren wat soepeler en geleidelijker kunnen laten verlopen voor je paard.

Daarnaast heeft in dat geval de darmflora waarschijnlijk een optater gekregen en is het een goed idee om die te ondersteunen.

Andere oorzaken:

  • Gebitsproblemen
    Dit kun je laten uitsluiten door een goede paardentandarts. Als er minder goed gekauwd wordt door problemen in de mond, kan dat allerlei verstoringen verder in de spijsvertering geven, waaronder mestwater.
  • Wormen
    Wormen in de darmen kunnen veel verschillende symptomen geven. Zomaar ontwormen is op den duur geen goede strategie. Beter kun je een mestonderzoek naar parasieten laten doen, indien nodig aangevuld met bloedonderzoek.
    Wormen kunnen flinke schade in de darm geven, waardoor die minder goed hun werk kunnen doen en mestwater kan ontstaan.
  • Tekorten
    Er zijn een aantal stoffen die bij een tekort kunnen leiden tot het symptoom van mestwater. Denk hierbij aan mineralen, die ook een belangrijke rol hebben in de vochthuishouding en aminozuren/eiwitten. Die zijn namelijk van belangrijk voor het continu vernieuwen van het slijmvlies in de darmen en als dat niet goed gebeurt, kan vocht in de darmen niet goed worden opgenomen.
  • Ontstekingen
    Ontstekingen in het spijsverteringsstelsel kunnen ook tot dit soort klachten leiden: denk aan een maagontsteking, maagzweer of ontstekingen in de darmen.

Wat te doen?

Als eerste: check en controleer je paard zorgvuldig. Zijn er nog andere klachten of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Neem dan contact op met de dierenarts. Doe dat ook als de klachten langdurig aanhouden.

Ga na of je je paard kan helpen met stressbeperking of minder plotselinge veranderingen van voer en check de kwaliteit van het voer (vooral het ruwvoer!).

Als de darmflora verstoord is, kun je ondersteunen met een goede probiotica speciaal voor paarden.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ook de stof butyraat (boterzuur) kan helpen mestwater te verminderen. Butyraat is een van de vele stoffen die vrijkomen in de darmen door de gunstige darmbacteriën. Deze stofwisselingsproducten verzorgen het darmslijmvlies en helpen zo een gezond darmmilieu in stand te houden.

Meer weten over de mest van je paard?

Je kunt De Groene Os Mestkaart gratis meebestellen!

Heb je vragen over de gezondheid van je paard of welk product je het beste kunt gebruiken? Neem contact met ons op!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge