winkel
Webwinkel

De communicatie tussen jou en je kat: begrijp jij wat je dier wil vertellen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom wij mensen zoveel houden van onze huistijgers? Juist. Omdat het zulke Eigenheimers zijn! Hun mysterieuze aard, het onafhankelijke, het eigenzinnige, dat gestaar naar ‘iets’ op de muur wat alleen zij zien. Heerlijk! Maar onder dat stille, zelfverzekerde uiterlijk schuilt een rijke wereld van communicatie. En niet alleen verbaal, maar vooral ook non-verbaal…

Hoewel katten geen spraak hebben zoals wij, hebben ze in de afgelopen eeuwen wel allerlei manieren ontwikkeld om met ons, hun ‘personeel’, te communiceren. Van zachte miauwtjes tot gebrul en van overduidelijke staartbewegingen tot subtiele oorbewegingen; katten weten precies hoe ze ons kunnen laten weten wat ze willen. Maar begrijpen wij die signalen ook goed? Vaak hoor ik helaas dat het antwoord hierop nee is, en dat vind ik zonde. Daarom duik ik in dit blogartikel dieper in de wereld van communicatie tussen kat en mens én geef ik je handige tips om je pluizige bestie beter te begrijpen.

Dit blog is geschreven door Cilla Voogd, gecertificeerd dierentolk, dierencoach, veterinair natuurgeneeskundige i.o. en werkzaam bij De Groene Os. Haar bedrijf SavageCilla.nl staat in het teken van dieren en hun mensen op dieper niveau met elkaar verbinden, zodat er meer wederzijds begrip en een liefdevolle samenwerking ontstaat.

Cilla

De miauw: kattencommunicatie speciaal voor ons

Miauwen is een van de duidelijkste manieren waarop katten met ons communiceren, maar wist je dat katten deze geluiden eigenlijk zo goed als alleen naar mensen maken? In de natuur miauwen katten nauwelijks naar andere katten; dit gedrag is dus specifiek ontwikkeld om aandacht te trekken van ons!

Het type miauw varieert dan ook: een korte, zachte miauw betekent vaak dat je kat je gewoon even wil begroeten, terwijl een langer en luider miauw kan wijzen op honger, pijn, verlangen naar aandacht of ontevredenheid. En dan heb je ook nog de luide, typerende leeuwenbrul tijdens de ‘gekke 5 minuten’, je herkent ‘m vast wel. Wist je trouwens al dat onderzoekers erachter zijn gekomen dat de manier van miauwen naar een man of vrouw in hetzelfde gezin zelfs verschilt? Maak er daarom een studie van om de toon en het tempo van het miauwen te ontrafelen, zodat jij en je kat als het ware een eigen taal creëren en elkaar altijd begrijpen.

De staart als vertaler

De staart van een kat is niet alleen maar mooi en fluffy, maar het is vooral een onmiskenbare communicator. Katten gebruiken hun staart om emoties te uiten richting elkaar én jou. Vaak kun je aan de stand van de staart al een heleboel afleiden. Wanneer mijn kattin Sushi bijvoorbeeld met haar staart trilt, het zogenaamde ‘droogsproeien’, is ze intens gelukkig en blij. Ze doet dit vaak wanneer ik tegen haar praat, wanneer ik thuiskom van een dag werken of wanneer ik haar lievelingssnack uit de kast tevoorschijn tover. Maar dit soort uitingen verschillen per kat, ga er dus vooral op letten wat jouw kat met de staart wil vertellen.

Daarnaast speelt de hele vacht mee: het rechtop staan van de haren op de rug of staart kan wijzen op stress of opwinding, terwijl een ontspannen vacht aangeeft dat de kat zich meer op het gemakje voelt.

En dan de staarten: een rechtopstaande staart betekent meestal dat de kat zich zelfverzekerd, blij en gelukkig voelt. Een bewegende staart kan een teken van opwinding of zelfs frustratie zijn, dus het is belangrijk om de snelheid van het bewegen in de gaten te houden. Als de staart juist opgeblazen is of tussen de pootjes wordt gehouden, kan dit een teken van boosheid, angst of onzekerheid zijn. Kortom: de staart is jouw ultieme visuele gids naar de gemoedstoestand van je poezel.

kattencommunicatie staart

De oren en pupilgrootte: een mentaal vocabulaire

Is je weleens opgevallen dat katten hun oren niet alleen gebruiken om te horen (wanneer het hun uitkomt natuurlijk), maar ook om hun gemoedstoestand te tonen? Als je kat zijn oren plat naar achteren legt, is dit vaak irritatie, angst of defensief gedrag. Daarentegen, als de oortjes mooi naar voren staan, is je kat waarschijnlijk nieuwsgierig of geïnteresseerd in iets.

Vergeet hierbij vooral niet naar de pupillen te kijken, want daar lees je ook veel context aan af! Grote pupillen kunnen opwinding of nieuwsgierigheid betekenen, terwijl kleine pupillen veelal angst of agressie zijn. De combinatie van oren en pupillen helpt je om in één oogopslag te zien hoe je kat zich voelt. 

Het sociale gebaar

Mensen, dit vind ik werkelijk een van de fijnste momenten van de dag: mijn kattin die enthousiast, maar ergens ook heel chic, haar kopje tegen mijn hoofd aansmijt wanneer ik aan mijn ochtendkoffie zit. Onder luid geknor toont zij op deze manier haar affectie. Maar: katten zouden katten niet zijn als ze er niet zélf ook de voordelen van plukken. Rondom hun koppie zit namelijk een deel van de geurklieren, en ze laten dit gedrag ook zien wanneer ze hun territorium markeren. Dat ze deze vorm van communicatie dus ook gebruiken om jou als vriend of familielid te (h)erkennen en te bevestigen voelt zo gezellig en fijn! Het is dus niet alleen maar een ‘groet’, en een markering van jou als je kat haar ‘eigendom’, maar het is ook een manier om een hechte band met jou te onderhouden. Geniet dus van dit lieve moment als het zich voordoet!

Lichaamstaal

Naast de oren, staart, vacht en ogen gebruikt je kat ook de rest van zijn lichaam om zich uit te drukken. Als je kat zich op zijn rug draait en zijn buik blootlegt, kan dit zowel een teken van vertrouwen als een uitnodiging tot spelen zijn. Maar pas op: niet alle katten houden ervan om over hun buik geaaid te worden! Sommige katten worden juist defensief wanneer hun buik wordt aangeraakt, ook al ziet het er natuurlijk absurd schattig uit. Het is dus belangrijk om goed naar de reactie van je kat te kijken om te weten of dit een moment is om aan te raken of niet…

Leuk weetje: in kattentaal is een knipoog of het langzaam sluiten van beide ogen een teken van vertrouwen. Eigenlijk willen ze ermee zeggen: ik ben goed gemutst, ik voel me veilig of ik vind je best oké. Dit werkt ook als je jouw kat wil geruststellen of laten weten dat je hetzelfde voelt. Dus geef een aantal knipogen in een rustig en relaxed tempo, en waarschijnlijk zal je kat jou ook een knipoog teruggeven! (Let op: het knipogen is een zachte, ontspannen uitdrukking. Wanneer beide oogjes echt dichtgeknepen worden betekent dit vaak pijn bij de kat! Groot verschil, dus. Over pijn bij katten kun je in dit artikel meer lezen.)

Wil je jouw kat beter begrijpen?

Natuurlijk wil je dat! De sleutel tot goede communicatie met je kat ligt vooral in geduld en observatie. Echt de tijd nemen om het gedrag van je beestje in de context van de situatie te begrijpen. Elk dier is, net als wij mensen, ook weer anders. Observeer daarom aandachtig de reacties van jouw kat, let op de kleine details in de lichaamstaal en probeer te leren welke signalen jij als eigenaar moet herkennen. Wanneer je je kat respecteert als een uniek individu met een eigen communicatiestijl, versterk je niet alleen jullie band, maar kun je ook genieten van een nog gelukkiger samenzijn.

Natuurlijk kun je je naast de tips hierboven, óók verdiepen in energetische dierencommunicatie, dat ik zelf in mijn praktijk ook toepas. Iedereen kan dit leren en het zit allemaal in ons. Wanneer je dit oefent en ontwikkelt, zul je merken dat jouw feline friend nog veel meer te zeggen heeft dan je denkt!

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Nooit meer een artikel missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de beste tips over natuurlijke dierverzorging in je mailbox.

Opzeggen kan altijd!

  • Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge