“Ik denk dat mijn witte herder ervan gaat verkleuren, net als van zalmolie”.
Dat poste iemand onder een bericht van ons op de socials over Rode Kruiden Elixir. En dat maakte me nieuwsgierig: want hoe zit dat met het verkleuren van vachten van dieren, witte in het bijzonder? Wat maakt dat ze kunnen verkleuren? Is dat inderdaad een kleurstof in een voedingsmiddel? Of zijn er andere oorzaken te vinden?
En jawel, een zoektocht op internet bracht een hele lijst van mogelijkheden aan het licht. Maar eerst iets over zalmolie.
Zalmolie
De rode kleur van zalmen (en algen, zeevruchten e.d.) is afkomstig van een stofje dat astaxanthine heet. Verse zalmolie is het roodst, naarmate de olie ouder wordt oxideert het en verdwijnt de kleurstof. Maar ook door raffinage kan de kleur eruit gehaald worden. Dus de hoeveelheid kleur zegt niet per se iets over de versheid van de olie.
Astaxanthine behoort tot de groep carotenoïden, net als beta-caroteen in worteltjes. Wanneer honden astaxanthine eten, kan dit een subtiele invloed hebben op de vachtkleur, meestal in de vorm van een lichte gouden of roodachtige tint. Dit effect kan variëren afhankelijk van de individuele genetica van de hond en de hoeveelheid astaxanthine er wordt opgenomen.
Voedingsstoffen die invloed kunnen hebben op de vachtkleur
Er zijn meer voedingsstoffen en additieven die invloed kunnen hebben op de vachtkleur van honden. Dit zijn er een aantal:
- Koper: een mineraal dat een rol speelt bij de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van huid, haar en ogen. Een evenwichtige inname van koper kan bij sommige honden helpen de kleur van hun vacht te behouden. Te veel koper kan echter ook verkleuringen veroorzaken.
- Omega-3- en omega-6-vetzuren: deze essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van de huid en vacht. Een gezonde huid kan de kleur en glans van de vacht positief beïnvloeden.
- Biotine (vitamine H): een B-vitamine die de gezondheid van de huid en vacht ondersteunt. Het kan helpen bij het behouden van een gezonde en glanzende vacht.
- Zink: een ander mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van huid en vacht. Een tekort aan zink kan leiden tot vachtproblemen, zoals dofheid en verkleuring.
- Carotenoïden: pigmenten die voorkomen in sommige groenten en fruit. Ze kunnen de vachtkleur subtiel beïnvloeden door bijvoorbeeld een lichte gouden tint toe te voegen.
- Toegevoegde kleurstoffen: sommige commerciële hondenvoeders bevatten toegevoegde kleurstoffen om de vachtkleur te verbeteren. Deze kleurstoffen zijn echter vaak synthetisch en hebben mogelijk geen significant effect op de vachtkleur.
De mate waarin deze voedingsstoffen en additieven de vachtkleur beïnvloeden, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de genetica van de hond, de algehele gezondheid en het dieet.