winkel
Webwinkel

Doping, kruiden en de paardensport

Doping in de paardensport is een groot probleem. Als een paard not fit to compete is, wordt er soms toch met man en macht geprobeerd het paard op de been te houden en het volgende dopingschandaal is geboren. Dit is schadelijk voor het dierenwelzijn en voor het imago van de sport.

Medicijntesten en kruiden


Aan dierenartsen die met sportpaarden werken kan gevraagd worden of een bepaald kruid of product als doping wordt gezien. Dierenartsen en therapeuten kunnen er verantwoordelijk voor worden gehouden als een dier positief test wanneer zij een kruid hebben voorgeschreven of goedgekeurd om te gebruiken. Ze moeten dus voorzichtig zijn.

Er zijn helaas geen kant en klare antwoorden op de vraag welke kruiden voor de dopingwet legaal zijn om toe te passen. Dit heeft verschillende redenen:

  • Er worden regelmatig nieuwe dopingtesten bedacht.
  • Elke lijst die hier of elders op internet wordt gepubliceerd, moet als onvolledig worden beschouwd.
  • Instanties hebben geen duidelijk standpunt ingenomen over het gebruik van voedingsstoffen.
  • Zorgen voor optimale voeding, bijvoorbeeld met voedingssupplementen of het aanbieden van kruiden, kan een grijs gebied zijn als het wordt gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.
  • Dopingtesten door fabrikanten zijn eigenlijk altijd incompleet. Een test die een fabrikant door een laboratorium laat uitvoeren is een momentopname. Er wordt een monster van de betreffende productie onderzocht, maar iedere nieuwe productie moet eigenlijk opnieuw getest worden. En zelfs dan adviseren gezaghebbende laboratoria om geen dopingvrijclaim te gebruiken.
  • Kruiden kunnen inhoudsstoffen bevatten die positief testen op een medicijntest.
  • Kruiden kunnen ‘besmet’ zijn. Door zogenaamde versleping op het veld kan een kruid onbedoeld zijn sporen achterlaten in een product. Het kruid waar de sporen van zijn aangetroffen kunnen bijvoorbeeld wel verboden zijn.

Verboden kruiden

Kruiden die salicylaten bevatten zoals schietwilg (Salix alba), moerasspirae (Filipendula ulmaria), berk (Betula), populier (Populus) en blauwe bosbes (Vaccinium myrthillus) hebben sterke potentie om een positieve drugstest te bewerkstelligen. Salicylzuur is in competitieverband namelijk een verboden stof.

Sommige kruiden kunnen salicylprecursors (precursors zijn voorlopers voor een andere stof en deel uitmaakt van de nieuwe stof) bevatten. Het is niet bekend of de concentratie van salicylzuurprecursors in deze kruiden groot genoeg is om een positieve test te bewerkstelligen. Wilgenschors en moerasspirea zijn de enige salicylaten bevattende kruiden die specifiek genoemd zijn als verboden (United States Equine Federation, 2005).

Het kruid valeriaan is er specifiek uitgepikt als een illegale stof in competitie met een geadviseerde 7-daagse wachttijd. Veel paarden krijgen grote hoeveelheden valeriaan tijdens shows, en blijkbaar zijn er veel positieve tests vermeld. Dit kruid zou niet moeten worden gegeven aan wedstrijdpaarden. Andere toegepaste kruiden met rustgevende effecten hebben nog niet tot positieve testen geleid, maar het gebruik hiervan is niet zonder risico omdat er regelmatig nieuwe testen worden ontwikkeld.

Etherische olie
Uitwendig gebruikte etherische oliën en kruiden met een sterke geur of die gemengd zijn met ingrediënten zoals pepermunt (Mentha piperita), kamfer (Cinnamomum camphora), menthol (uit Mentha verschillende ondersoorten), rozemarijn (Rosmarinus officinalis) en thymol (uit Thymus vulgaris) kunnen een positieve test opleveren als het paard de samenstelling binnenkrijgt door het op te likken. Deze samenstellingen worden doorgaans gezien als maskerende middelen voor andere illegale medicijnen en staan daarom op de dopinglijst.

Richtlijnen
De richtlijnen die beschikbaar zijn voor samenstellingen die een positieve drugtest kunnen veroorzaken zeggen: “Elk product is verboden als het een ingrediënt bevat dat een verboden substantie bevat of dat een medicijn is wat de prestatie van het paard/pony kan beïnvloeden zoals een stimulerende, depresserende, rustgevende, lokaal anesthetisch, psychotropisch (gemoedstoestand of gedrag) stof, of die mogelijk kunnen interfereren met de procedures om medicijnen te testen (USEF, 2005).”

Kruiden die in ieder geval vermeden moeten worden bij sport zijn:

Gebruikelijke naam Wetenschappelijke naam
Arnica, Monnikskap Arnica Montana
Cayenne (Capsaïcine, derivaat) Capsicum annuum
Kamille (species is niet gespecificeerd in richtlijn) Matricaria spp, Ormenis mixta/multicola, Anthemis nobilis
Smeerwortel Symphytum officinale
Hop Humulus lupulus
Kava kava Piper methysticum
Laurier Laures nobiles
Lavendel Lavandula spp
Citroenmelisse Melissa officinalis
Passiebloem Passiflora incarnate
Glidkruid Scutellaria lateriflora
Valeriaan Valeriana officinalis
Verveine Verbana officinalis
Schietwilg Salix alba
Guarana Paullinia cupana
Valeriaan Valeriana officinalis
Duivelsklauw Harpagophytum procumbens
Passiebloem Passiflora

Ook in Chinese kruidenmengsels kunnen inhoudsstoffen voorkomen die in wedstrijdverband niet gebruikt mogen worden:

Kruid Chinese naam Substantie verboden door reglementen
Ephedra Ma huang Ephedrine
Papaver Yin su ke Morfine
Strychnos (Braaknoot) Ma qian zi Strychnine
Datura (Doornappel) Yang jin hua Atropine
Acacia Er cha Theophylline

Deze lijstjes zijn verre van compleet en zullen altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Daarnaast bestaan er ook nog ‘wachttijden’ bij het gebruik van bepaalde kruiden.

Wachttijd
De wachttijd is de tijd waarna een stof door het lichaam is afgebroken. Deze wordt vaak ruim genomen om te voorkomen dat een dier alsnog positief test. De wachttijd verschilt per stof (en zelfs per kruid) en de manier waarop het is toegediend. Bij toepassing via de huid is de wachttijd vaak korter.

Als een paard in het verleden een bepaald middel heeft gehad, kan het dus zinnig zijn om daar goed naar te kijken. Bij producten van De Groene Os kijken we graag met je mee om je te adviseren wanneer je het beste kan stoppen voor een wedstrijd.

Conclusie
De Groene Os is er natuurlijk van overtuigd dat kruiden en supplementen een positieve bijdrage kunnen geven aan een goede gezondheid. Als dergelijke producten gebruikt worden, is het verstandig om ruim voor de wedstrijd te stoppen. Het is ook onze overtuiging dat als een paard niet kan stoppen omdat het anders klachten krijgt, dit paard niet thuishoort in de sport.

Geen dopingvrijclaim
Met alle kennis van het bovenstaande hebben wij ervoor gekozen om op geen enkele van onze producten de claim dopingvrij te voeren. Wij vinden dit geen eerlijke informatie en niet passend bij onze overtuiging dat paarden die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van supplementen, niet thuis horen in de sport.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge