Je hebt al een tijd de wens om een kat in huis op te nemen. Misschien heb je al een of meerdere katten. Misschien is een eerdere pluizige viervoeter overleden of heb je gewoon het idee dat er tijd, ruimte en liefde genoeg is voor nog een kattenvriendje in huis. Of je wordt halsoverkop verliefd op dat ene poezensnoetje op internet. Hoe bepaal je of jouw kat zit te wachten op een nieuwe kat erbij?
Hoe je je huidige huisgenoot en de nieuwkomer aan elkaar introduceert kan het verschil maken tussen vriendschap tussen de twee katten of juist levenslange ruzie en gevechten.
Een kat erbij?
Huiskatten zijn in principe sociale wezens, hoewel het wel eens anders lijkt. Ze zoeken onze gezelschap graag op, maar ook onder katten onderling kunnen hechte vriendschappen ontstaan. Dit zie je vaak bij katten die op jonge leeftijd samen geplaatst zijn.
Bij een kat alleen kan het best lastig te bepalen zijn of het een goed idee is om er een kat bij te plaatsen. Dit is natuurlijk erg individueel, maar ik zal proberen een aantal algemene punten te geven waar je op kunt letten:
- Als je kat al meerdere jaren alleen leeft, is de kans kleiner dat ze een nieuwkomer accepteert
- Als je kat alleen is opgegroeid
- Als je kat nu niet lekker in haar vel zit, bijvoorbeeld door fysieke of mentale gezondheidsklachten, is dit niet de tijd om een nieuwkomer te introduceren
Na het overlijden van een kat
Vaak komt de wens voor een nieuwe kat in huis nadat een andere kat is overleden. Bedenk goed of je er een kat bij wilt omdat je denkt dat dat voor de overgebleven kat een goed idee is of dat je het vooral zelf erg graag wilt. Als het allemaal te snel gaat, kan je huidige kat er erg veel stress van hebben, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in angstig gedrag, agressie of onzindelijkheid.
Zowel voor jezelf als voor je kat is het belangrijk om eerst te rouwen en het verlies van je dier te verwerken. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang dit zou moeten duren. Het kan ook afhangen van of de achtergebleven kat afscheid heeft kunnen nemen. Als je nog tekenen van stress ziet bij je kat na het wegvallen van z’n vriendje, kun je beter nog even wachten.
Voor jezelf is het belangrijk dat je niet (onbewust) de leegte probeert op te vullen die de overleden kat heeft achter gelaten. Geen enkel dier kan vervangen worden. Geef jezelf dus de tijd het verlies te verwerken en de mooie herinneringen te eren, zodat je met een eventuele nieuwe kat een frisse start kunt maken.
Niet doen
Vroeger werd nog wel eens geadviseerd om de nieuwkomer plompverloren, midden in de kamer tussen de huidige kat(ten) te zetten en de dieren het zelf uit te laten vechten. Dit is absoluut af te raden. Met een heel tolerante kat zal het misschien goed gaan, maar het risico op een levenslange vijandelijke relatie is groot.
De eerste indruk is voor katten enorm belangrijk en als de eerste ontmoeting met grommen, blazen en vechten gepaard gaat, kan het zomaar zijn dat je de katten nooit meer 100% goed en ontspannen bij elkaar krijgt.
Een andere methode is om katten eerst apart eten te geven en de bakjes steeds dichter bij elkaar te zetten. Hierover verschillen de meningen. De voorstanders hebben goede ervaringen, tegenstanders zeggen terecht dat eten een rustmoment moet zijn.
Wel doen
Een te snelle introductie is dus niet goed. Gevechten en achtervolgingen van de ene kat achter de andere aan moeten ten alle tijden voorkomen worden. Ga daarom voor een langzame, of eerder gecontroleerde introductie.
Je begint met de katten in verschillende ruimtes met allebei hun eigen spulletjes (kattenbak, eet- en drinkbakjes, speeltjes, krabmeubel) en begint met elkaar geur introduceren. Door de reactie te observeren en te belonen als ze neutraal of kalm nieuwsgierig reageren, kun je bepalen of je stapjes verder kunt gaan. Uiteindelijk kan de nieuwe kat het huis verkennen. De eerste ontmoeting tussen de katten is op afstand, zodat je tijd hebt om in te grijpen als het toch niet goed gaat. Houd in het begin de ontmoetingen steeds kort en bouw het langzaam op.
Wat hierbij belangrijk is, is dat de katten het tempo bepalen. Soms kan het dus zijn dat een introductie vlot verloopt, soms moet je er meer tijd (meerdere weken) aan besteden.
Er zijn op internet veel uitgewerkte stappenplannen te vinden. Ik vind deze van de Praktijk voor Kattengedrag een hele goede.
Adaptonicum
Naast een gecontroleerde, stapsgewijze introductie kunnen natuurlijke middelen ook ondersteunen om katten aan elkaar te laten wennen.
Dit kunnen energetische middelen zijn zoals Bach-Bloesem-remedies of homeopathie, maar ook kruiden kunnen goed werk verrichten.
De Groene Os heeft hier Adaptonicum voor. Dit bevat het Ayurvedische kruid ashwaganda. Het helpt om te gaan met nieuwe, stressvolle situaties en is mild ontspannend. Het is verwerkt tot kruidentinctuur, die je makkelijk over het voer kunt druppelen.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.