winkel
Webwinkel

Fenegriek – Trigonella foenum-graecum

Historie
Fenegriek of Foenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een kruid dat door veel paardeneigenaren gebruikt wordt. De naam Trigonella verwijst naar de driehoekige vorm van de zaden en foenum-graecum betekend Grieks hooi. De oude Grieken mengden de zaden door het hooi en voerden het op die manier aan hun paarden. Fenegriek wordt al zeer lang verbouwd en de vermeldingen van de werkingen van dit kruid gaan terug tot in de oudheid.

Culinair
Fenegriekzaad en -poeder wordt veel gebruikt in curries. Ook combineert het zaad zeer goed met kaas. Tegenwoordig worden in natuurvoedingswinkel ook wel kiemen verkocht van fenegriek.

Gebruik
Dit kruid heeft een positieve werking op de luchtwegen en laat zich goed combineren met andere kruiden. Bij luchtwegklachten heeft fenegriek een brede werking. Zo werkt het ontstekingwerend en slijmoplossend, bevordert het ophoesten en ondersteunt het de weerstand.

Dieren
Fenegriek prikkelt de baarmoeder en mag daarom niet tijdens de dracht gegeven worden. Voor lacterende dieren is het juist een mooi kruid om de melkproductie op gang te brengen.
In de paardensport wordt fenegriek veel gevoerd, onder andere vanwege de versterkende werking van het kruid. Het verbetert de conditie van verzwakte en vermagerde dieren of na dracht.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op.
Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge