winkel
Webwinkel

Healing of genezen, wat is het verschil?

Is er een verschil tussen helen of genezen? In het Nederlands lijken de begrippen te duiden op hetzelfde, maar toch is er een fundamenteel verschil. Door een duidelijk onderscheid te maken tussen geneeskunde en complementaire geneeskunde worden hun rollen veel duidelijker.

Gezondheid is onze natuurlijke staat van zijn. Ons lichaam komt gelijk in actie als er iets aan de hand is. Bij een wond maakt ons lichaam een korst erover zodat de huid eronder kan genezen. Een gebroken bot groeit weer aan elkaar. Wanneer bacteriën of virussen binnendringen, dan komt het immuunsysteem gelijk in actie. Het is ons zelfhelend vermogen dat ons beschermt. En wat voor ons mensen geldt, dat gaat zeker op voor dieren.

Ziek of ziek?

Het Engels heeft er 2 woorden voor: disease en illness.

Disease is iets dat genezen moet worden: infecties, blessures, wonden, vergiftigingen en ernstige ziektes.

Illness is iets dat gemanaged moet worden. Denk aan gevoelens van pijn, ongemak, stress, vermoeidheid e.d.

Ik vind dat een helder verschil en mooi dat ze daar 2 woorden voor hebben. In de Nederlandse taal loopt het door elkaar heen en dat kan verwarrend werken.

Healing of genezen?

Healing (of helen) en genezen: bij deze 2 begrippen kun je hetzelfde onderscheid maken. Bij healing ondersteun je het zelfhelend vermogen van een lichaam. Ongeacht of dat nou een mens of dier is. Genezing kun je daarbij nooit beloven, dat is aan het individu zelf. Als healer, ongeacht welke methode van healing je gebruikt, ben je een ondersteuning van die gezondheid waar het lichaam naar streeft. De focus van de healer ligt dan ook op het gehele individu, ongeacht of dat nu een dier of mens is.

De Westerse geneeskunst gaat wel uit van genezing en daarbij onderga je als individu de behandeling. Of je dier natuurlijk. Hier ligt de focus op de aandoening die genezen moet worden. Op het symptoom dus.

Fysieke en emotionele pijn

Nou weten we ook dat fysieke ongemakken kunnen worden veroorzaakt door emotionele pijn. Alleen aandacht besteden aan de fysieke ongemakken lost niet veel op. Het ongemak verdwijnt helemaal niet of slechts tijdelijk.

Het (h)erkennen van de emotionele pijn die ten grondslag ligt aan het ongemak geeft al verlichting.

Hoe zit dat dan bij dieren?

Dieren kennen ook emotionele pijn, ze kunnen het alleen niet zeggen. Ze ‘vertellen’ het je wel op hun manier. Via hun gedrag of door de ongemakken die ze laten zien. Prooidieren, zoals paarden, tonen hun ongemakken bijna niet: dat maakt ze immers kwetsbaarder voor roofdieren. Dus wanneer een paard iets laat zien, dan heeft ie daar al behoorlijk last van.

Signaalfunctie

Zo kun je ook kijken naar ongemakken (illnesses): wat wil dat symptoom je vertellen? Waar is het een uiting van? Vergeet niet dat dieren vaak hun baasje spiegelen. De loyaliteit van een dier naar z’n baasje is ongelooflijk groot. Dat kan tot gevolg hebben dat ze ver voorbij hun grenzen gaan. Vooral bij paarden zie ik daar regelmatig voorbeelden van.

Bij een healing-touch-behandeling vraag ik daar dan ook naar: wat heeft een dier meegemaakt in z’n leven? Welke verliezen heeft hij/zij geleden?

Op mijn website vind je een aantal heel emotionele verhalen van trauma’s bij dieren. Trauma’s die geleid hadden tot fysieke klachten maar waar de heling vooral ging over het ‘zien’ van hun verdriet en eigenheid. Soms zijn het net mensen.

Wat  mag je verwachten van een healing-behandeling?

Ontspanning. Dat is de belangrijkste randvoorwaarde voor heling. Bij ontspanning kan het lichaam het zelfhelende vermogen activeren.

Inzicht. Bij je dier krijg je meer inzicht in wat hem of haar bezig houdt. Bij een (symptoom)opstelling (een systeem waarbij je onder begeleiding inzicht krijgt in bepaalde patronen, waaronder de klacht) laat je jouw lichaam aan het woord en daarmee krijg je inzicht in wat je lichaam je te vertellen heeft. Healing touch bevordert een gevoel van welzijn en zet een helend proces in gang.

Voor een healing-touch-behandeling kun je contact met me opnemen, dan maken we een afspraak.

healing touch
Dit blog is geschreven door Ingrid Langen. Ingrid is Healing Touch for Animals practitioner. Kijk op haar website www.healingtouchvoordierenmens.nl voor meer informatie.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.

Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

 

 

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge