Dit is de 3e video over het afvalproces van Emir en we zijn nu 8 maanden bezig met dit traject. Deel 2 van deze serie was 3 maanden geleden. Hoe ver zijn we gekomen en wat deed het met Emir? Zowel fysiek als ook mentaal?
In deze video mijn ervaringen en observaties over wat afvallen heeft gedaan met Emir.
Ik ben Ingrid Langen, ik ontwikkel producten bij De Groene Os. Als diëtist heb ik een voedingsachtergrond en daar kwamen door de jaren heen orthomoleculaire voedingskunde en diervoeding bij. En naast de productontwikkeling maak ik ook video’s voor De Groene Os en voor mijn eigen praktijk ‘Healing Touch voor Dier en Mens’.
De mentale component
Bij mensen heeft overgewicht een grote mentale component, het is niet alleen maar een kwestie van te veel eten en te weinig beweging. Dat weten we allemaal wel.
Hoe is dat bij dieren, vroeg ik mij af. Zij zijn natuurlijk niet bezig met wat de omgeving vindt van hun gewicht. Maar is er wel sprake van een mentale component?
Wanneer ik wat google op ‘overgewicht paard’ dan gaat het altijd over de hoeveelheid en soort voer en de hoeveelheid arbeid. Valt er niet meer over te zeggen, zo vroeg ik mij af?
Stress en energie
Mij zijn een aantal dingen opgevallen. Zo kwam Emir eind april bij mij, nadat hij 13 jaar (met wat korte onderbrekingen) bij dezelfde eigenaar was geweest. Dat was een hele grote verandering voor dat dier, wat uiteraard veel stress met zich mee heeft gebracht. En waar de een stopt met eten, gaat de ander juist heel veel eten, net als bij mensen eigenlijk.
Eind mei gingen ze hier de wei op met vers voorjaarsgras. Emir ontplofte, hij at zich helemaal klem. Duidelijk een stress-eter. Dus wanneer je hem die uitlaatklep van eten ontneemt, ontstaat er nog meer stress. Het graasmasker bracht uitkomst: toch op de wei maar het gras werd beperkt. Hij aanvaarde het graasmasker ook probleemloos.
In het werk had hij heel weinig energie, had er ook weinig zin in. Bij zijn vorige baasje ging hij probleemloos de trailer op, bij mij werd het een ‘ding’.
Kortom: we moesten niet alleen werken aan zijn energieniveau,maar ook aan het vertrouwen tussen hem en mij.
Focus en vertrouwen
Daar heeft mijn focus op gelegen het afgelopen halfjaar: vertrouwen en lichaamsbewustzijn opbouwen met behulp van grondwerk. Aanpassingen in zijn voerschema zodat hij voldoende kan eten zonder ervan te ontploffen. Arbeid gericht op het opbouwen van conditie en loopscholing.
Loopscholing is dan het werken aan de balans met een ruiter op zijn rug, actief voorwaarts zijn, ook in de bak en aan de hulpen zijn: eigenlijk alle dingen waar je met een groen paard ook aan werkt. Door het van het begin af aan weer op te bouwen, help ik ons beide aan een betere verstandhouding en meer vertrouwen.
Wat ik er nu van merk, is dat ik in het bos een heel enthousiast paard heb met veel impuls. Ook in de bak wordt het al beter, hij kan zijn lijf beter gebruiken, wordt sterker in zijn achterhand en ontwikkelt bespiering waar eerst vet zat. Denk daarbij aan de achterhand en aan de buikspieren. Het trailerladen zijn we nu aan het oefenen en ook dat gaat nu eigenlijk probleemloos.