winkel
Webwinkel

Hooi en kruiden

Wilde konijnen eten boomschors, allerlei grassen, blaadjes, takjes en kruiden. Zeer vezelrijk voedsel dus, waar lang en goed op gekauwd moet worden. Ze zijn een groot deel van hun wakkere bestaan bezig met het zoeken, eten en verteren van hun voedsel, wat dan ook één van de belangrijkste redenen is, dat wilde konijnen nooit last hebben van verveling.

Vezels!

Hoewel onze huiskonijnen in veel opzichten ver verwijderd zijn van hun wilde soortgenoten staan ze wat betreft hun gebit en hun maagdarmstelsel nog dicht bij elkaar. Dus ze hebben nog steeds behoefte aan het eten van hard, vezelrijk voer, waar goed en lang op gekauwd moet worden en wat de darmen op de juiste manier aan het werk zet. In een gewoon huisgezin is dit te vertalen door de konijnen een zeer beperkte hoeveelheid (graanvrije) brokjes aan te bieden en verder een royale portie gedroogde en/of verse kruiden, bladeren, takken en groentes. Maar vooral ook er voor te zorgen dat ze altijd, dus echt 24/7!, hooi tot hun beschikking hebben.

Hooi

Hooi van goede kwaliteit. Dus niet samengeperst, stoffig, bruinig hooi dat naar oude tabak ruikt, maar geurig, stofvrij, lang hooi, dat een herinnering oproept aan zomer, aan weide en vers gemaaid gras. Wissel af en maak gebruik van de voordelen die de verschillende hooisoorten hebben. Langsprietig, stevig hooi met wat zachter, korter hooi, timothy afwisselen met luzerne, probeer ook eens een versgrashooi of alpenweidehooi. Sommige hooisoorten zijn makkelijk voor het gebruik in een hooiruif, andere soorten doen het juist goed als zachte bodembedekking of verstopt in bijv. de kartonnen koker van een rol keukenpapier.

Timothyhooi heeft als bijzonderheid, dat het een hoog vezelgehalte heeft en een laag calciumgehalte. Hierdoor is het heel geschikt voor konijnen met (dreigende) blaasproblemen.

Luzernehooi daarentegen bevat veel calcium en is daarom dus niet geschikt voor konijnen die makkelijk blaaszand ontwikkelen. Maar het is lang, hard en bevat veel eiwit, waardoor het goed is voor het gebit en voor konijnen die wat aan de magere kant zijn. Bovendien zijn er nogal wat slechte hooi-eters, die wel te verleiden zijn met een ruif luzernehooi. Afwisselen of mengen van verschillende hooisoorten lijkt dus een goede optie.

Waar vind je goed hooi?

Hoe makkelijk het ook zou zijn, er is niet één bepaald merk hooi te noemen dat ‘goed’ is. Het is een kwestie van zoeken en proberen, zowel bij fysieke winkels als op het internet, reviews lezen en vragen naar ervaringen. Omdat hooi een natuurproduct is, is hooi ook niet altijd van constante kwaliteit. Aan het eind van de winter soms van mindere kwaliteit dan in de zomer of vroeg in de herfst. Na een koele, verregende zomer of juist een extreem warme en droge zomer kan het soms ook meer moeite kosten om goed hooi te vinden. Sommige online winkels bieden ‘proefpakketten’ aan, waarbij je tegen een redelijk tarief 5 à 10 verschillende hooisoorten kunt uitproberen. Ideaal om te kijken, welke hooisoorten favoriet zijn bij je konijnen en van welke merken ze alleen maar een bescheiden hapje nemen om er daarna niet meer naar om te kijken.

Er zijn tegenwoordig veel merken, die hooi aanbieden waar al een kruidenmix aan toegevoegd is. ‘Hooi met paardenbloem en wortel’ of ‘Hooi met kamille en madeliefjes’. Dit klinkt goed, maar kijk er even kritisch naar. Niet zelden wordt hooi van mindere kwaliteit ‘opgepept’ door er gedroogde kruiden aan toe te voegen. Je kunt je bovendien afvragen, of het nu juist déze kruiden zijn, die je konijnen nodig hebben en of de verhouding hooi/kruiden wel de juiste is. Dat, samen met het feit dat deze producten vaak flink aan de prijs zijn leidt tot het advies, om hooi en kruiden toch maar apart te kopen.

Kruiden

Kruiden voeren aan je konijnen is een hype. Veel bedrijven die vroeger blij waren twee soorten hooi te kunnen leveren, hebben nu allerlei gedroogde kruiden in hun sortiment opgenomen. Dat zijn niet altijd de beste en ook niet altijd de voordeligste. Zoek daarom eerder bij die (online) winkels die zich min of meer gespecialiseerd hebben in kruiden voor dieren, die er veel kennis van hebben en ook uit eigen ervaring kunnen spreken. Daarbij zijn nogal wat kleinere winkels, die naast een commercieel belang ook over een soort idealisme beschikken. Soms hebben zij ook zelf kruidenmengsels samengesteld die een bepaald doel hebben, zoals het verhogen van de weerstand of het aankomen in gewicht. Zeker de moeite waard om eens in dat soort winkels rond te snuffelen!

Kruiden als medicijn

Kruiden kunnen een zeer krachtige helende werking hebben. De keerzijde ervan is, dat je daarom niet ‘zomaar’ grote hoeveelheden er van aan je konijnen kunt geven! Een voorbeeld: van Echinacea is bekend dat het de weerstand kan verhogen en op die manier wordt het ook veel en soms langdurig gebruikt. Maar een lichaam dat goed in balans is, hééft al een goede weerstand en heeft die grote hoeveelheden Echinacea dus helemaal niet nodig. Sterker nog: het kan hierdoor zelfs uit balans gebracht worden in plaats van ondersteund. Dat wil niet zeggen, dat je geen Echinacea zou mogen voeren, maar doe het met mate, combineer het of wissel het af met andere kruiden.

Een regel zou kunnen zijn dat je de kruiden voert die bij het seizoen horen (eventueel aangevuld met de lievelingskruiden van je konijn) en dat je kruiden als medicijn geeft op het moment dat daar aanleiding toe is. Bij onzekerheid over de medicinale werking van bepaalde kruiden zijn er gelukkig altijd wel deskundigen die daarbij kunnen adviseren of die er een cursus over willen geven.

Konijnen die geen hooi willen eten

Het klinkt misschien vreemd, maar ze bestaan toch echt: konijnen die slechte hooi-eters zijn. Natuurlijk is het dan belangrijk om te zoeken naar de oorzaak. Is er iets mis met het gebit? Worden er te veel brokjes gevoerd? Is het konijn om de een of andere reden zo uitgeput dat het kiest voor ‘de makkelijke hap’? Als dit allemaal niet aan de orde lijkt te zijn is het vaak gewoon een kwestie van uitproberen. Verschillende merken, verschillende soorten, verschillende manieren van aanbieden (er zijn konijnen die absoluut niet uit een hooiruif willen eten maar wel van de grond en omgekeerd!) net zolang totdat er een succes gescoord wordt. Probeer er niet te veel druk op te leggen, want konijnen hebben een zeer sterke eigen wil en ze iets opdringen is gegarandeerd geen succes. Vaak helpt het om meerdere keren per dag tamelijk nonchalant, als het ware in het voorbijgaan, een klein vers plukje hooi te laten vallen. Dat kan op een geven moment de nieuwsgierigheid opwekken en aanzetten tot het nemen van een klein hapje.  Misschien worden het nooit enthousiaste hooi-eters maar elk sprietje is er één. Want hooi is echt wel superbelangrijk voor het konijnenwelzijn!

En gras dan?

Gras behoort ook tot de konijnensuperfoods. Toch vervangt gras het hooi niet in onze huidige maatschappij. Vaak is gras dat in het wild geplukt kan worden ernstig vervuild door hondenpoep of door neerslag vanuit de lucht. Gras dat geplukt wordt naast een autoweg of spoorbaan is om die reden echt niet te gebruiken, maar ook gras uit het plaatselijke park valt om die reden af. Gras uit eigen tuin kan, afhankelijk van waar je tuin ligt, vaak wel gegeten worden. Maar het meeste gras dat in een tuin groeit wordt geselecteerd op het ontwikkelen van een sterke, strakke grasmat zonder veel onkruid of andere dingen die ‘een mooi gazonnetje’ in de weg staan. Dat is prima voor een stadstuin, maar levert voor het konijn een te eenzijdige voeding op. Zeker goed om als lekkere afwisseling te dienen, maar niet voldoende als basisvoeding.

Dus hooi is en blijft belangrijk voor een gezond en blij konijn!

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Wil je iets delen?

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Door het insturen van het formulier kunt je een reactie achterlaten of een vraag stellen over algemene zaken. Wil je liever direct een consult aanvragen dan kan dat ook.

Stel je vraag!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Groene Os is verbonden met zusterbedrijf Drogisterij Van der Pigge

Zij staan klaar om je te helpen met gezonde, natuurlijke producten voor mensen. Ze hebben hun eigen merk voedingssupplementen en huidverzorging. Ook kun je terecht in de winkel in Haarlem voor advies en een breed assortiment! Het goede van toen, met het beste van nu!

Van der Pigge